Sain viime Istanbulin reissun jälkeen sähköpostia lukijalta joka halusi tietää, kuinka on mahdollista matkustaa naisena yksin Turkissa ja vielä nauttia siitä. Tarkoittaen tällä sitä, että eivätkös ne miehet ole yksinäisen naisen kimpussa alvariinsa. Moni muukin tätä on kysellyt, halua olisi ilmeisesti itsekseen kulkea mutta ajatus niistä miehistä hirvittää. Että jättävätkö ne koskaan rauhaan?
Olen liikkunut Turkissa paljonkin yksin, lähinnä tietysti Istanbulin, Ankaran ja Antalyan seuduilla. Olen kulkenut joukkoliikennevälineillä, kävellen tai taksilla ja aina saanut olla aivan rauhassa – paitsi Kemerissä, jossa kesäkaudella sitä “mitä kuuluu” -huutelua sai osakseen myös ympärivuotisesti siellä asuvat, kun uudet kausityöntekijät vuosittain idästä saapuivat. Mutta tähänkin oli ratkaisu, eihän minun mikään pakko ollut niillä pahimmilla turistikrääsäkaduilla kulkea, teitä onneksi riitti muuallakin :) Istanbulissa taas oikeastaan ainoa tällainen välteltävä alue on Sultanahmet, eli se paikka jossa sijaitsevat nuo yleisimmät nähtävyydet kuten Aya Sofia, Sultan Ahmetin moskeija ja Suuri Bazaari. Tuolla turistien myötä on myös näitä huutelijoita, avun tarjoajia ja muuten vain ärsyttäviä ihmisiä, joten aluetta välttelin viimeiseen saakka. Eipä niitä nähtävyyksiä tosin kovin montaa kertaa jaksa ihmetellä, joten suurta ongelmaa tuon alueen välttely ei elämään tuo.
Kadulla ventovieraiden kanssa jutustelu
Millä keinoin sitten noista häiriköivistä miehistä selviää? Noh, samalla tavalla kuin Suomessa. Kuvittele, että kuljet omia reittejäsi vaikkapa kotoa töihin. Jossain kadunkulmassa seuraasi lyöttäytyy mies, joka kyselee outoja tai muuten vain on liian tuttavallinen. Mitä teet? Tuskin ainakaan hymyilet ja jäät rupattelemaan tyypin kanssa. Todennäköisesti joko jätät miehen huomiotta tai mulkaiset häntä kiukkuisesti samalla kun jatkat matkaasi. Aivan, aivan sama toimii Turkissakin. Ei mikään velvoita jäämään juttelemaan tai edes hymyilemään ja tervehtimään jos joku seuraan yrittää tuppautua tai muuten vain kadulla huutelee. Turkkilaiseen kulttuuriin ei tämä millään tavoin kuulu, ei siellä turkkilaisnaiset ventovieraiden miesten huuteluja joudu kuuntelemaan – ja jos joutuu, saavat nämä kyllä tietää paikkansa ;)
Varovaisuus korttien kanssa
Sama juttu esimerkiksi pankkiautomaateilla. Jos Suomessa olet rahaa nostamassa ja joku uppo-outo tulee apuaan tarjoamaan, annat tuolle tyypille todennäköisesti (ja toivottavasti) pikaiset lähtöpassit ja suojaat korttiasi erityisen tarkasti. Tee sama siis Turkissakin – tai missä tahansa muussa maassa. Ei lomailu tai vieras maa saa antaa tuudittautua siihen tunteeseen, että kaikki ihmiset ovat kivoja ja haluavat turistiraasua auttaa ihan vain hyvää hyvyyttään.
Julkiset kulkuneuvot
Pitkän matkan busseissa ei ole huolta, että joku vieras mies viereesi istuisi. Bussiyhtiöt sijoittavat miehet miesten viereen ja naiset naisten viereen mikäli henkilöt eivät ole toisilleen tuttuja. Ei siis tarvitse pelätä, että matkalla nukahtaisi ja saisi herätessään huomata nojailevansa tuiki tuntemattoman miehen olkapäähän :) Mikäli kaupunkibusseissa, dolmuksissa, ratikoissa tai metroissa suinkin on tilaa, miehet yleensä eivät tuppaudu kylkeen istumaan, sitä ei vain pidetä kohteliaana. Ja mikäli saat epämiellyttävää huomiota osaksesi julkisissa kulkuneuvoissa kannattaa siitä todellakin suureen ääneen mainita – tuo tyyppi heivataan tien laitaan seuraavaa kyytiä odottelemaan alta aikayksikön!
Pukeutuminen
Pukeutumisella voi toki vielä vaikuttaa siihen, kuinka näillä hankalimmilla turistialueilla voi mahdollisimman huomaamattomana kulkea. Siihen tuskin auttaa minimekko tai mikroshortsit, vaikka turkkilaistytöt niitä samalla alueella käyttäisivätkin. Siistit ja asialliset vaatteet monesti jo riittävät siihen, että sinua ei lähestytä ja saat olla rauhassa. Alueesta riippuen kannattaa mukaan varata vaikkapa huivi, mikäli et halua erottua joukosta. Joillakin alueilla suurimmissa kaupungeissa kun vaatetustyyli voi olla hyvinkin peittävä, siellä jo tuubitoppi voi sinut paikallisista selvästi erottaa. Itse kyllä aikalailla sitä pidän päällä mikä hyvältä tuntuu ja lämpötilaan sopii. Istanbulissa yleisin vaihtoehto vuodenajasta riippumatta on farkut ja yläosa sitten sään mukaan. Hamosessa on ne huonot puolet mikäli paljon kävelee ja julkisia kulkuneuvoja käyttää: jokaista tuulenvirettä ja rappua saa varoa, ettei tulisi vahingossa liikaa paljastaneeksi ;)
Millä alueilla liikut
Kannattaa toki liikkuessaan – oli vaatteet mitkä hyvänsä – vähän katsoa, millä alueilla kulkee. Jos jo Helsingin kokoisessa pikkukaupungissa on paikkoja joihin ei yksin pimeällä kannata mennä pyörimään, löytyy niitä myös Istanbulista. Älä kuljeskele yksin oudoilla syrjäkujilla vaan pysyttele siellä, missä muutkin ihmiset ovat. Ja toivottavasti kaikille on myös päivänselvää, ettei lähde tuntemattomien matkaan tai kyytiin, virallisia takseja sekä muita julkisia kulkuvälineitä löytyy kyllä ja niillä pääsee hotellille turvallisemmin kuin baarissa tavatun tyypin kyydissä.
Toivottavasti kenenkään matka ei tyssää siihen, ettei yksin uskalla lähteä. Itse tykkään reissata omineni, siinä pääsee ihan eri fiilikseen ja saa tehdä juuri sitä, mikä sillä hetkellä kiinnostaa. Onko täällä muita yksin matkustamisesta pitäviä vai kuulostaako jo ajatuskin epämiellyttävältä tai liian yksinäiseltä?
Hieno postaus ja niin asiaa, oiva käytettäväksi missä sitten liikkuukaan.. Itse olen aikoinaan joutunut olemaan tiukkana maailmalla liikkuessani mutta onneksi mies on nykyään aina mukana matkassa. Yksin en lähtisi minnekään.
Toisen kanssa liikkuessa on aina varmempi olo, varsinkin jos matkailee itselleen tuntemattomilla seuduilla. Yksin ollessa täytyy luottaa vain itseensä kaikessa, joutuu varmaan olemaan vielä normaalia tiukempi ja varovaisempi.
Todella hyvä postaus! Olen aina ihmetellyt miten joiltakin ihmisiltä unohtuu maalaisjärki kotiin ulkomaille lähtiessä. Eihän se ulkomailla oleilu rakettitiedettä ole, mutta järki pitää olla mukana, muuten voi käydä huonosti :)
Vaikka ei maalaisjärk aina auta. Alanyassa töissä ollessani jouduin töihin kävelemään aina saman kaupan ohi, josta huudeltiin välillä ihan kunnon törkeyksiäkin. En tietenkään kiinnittänyt heihin huomiota, vaan jatkoin omaa matkaani. Se taas aiheutti “why are you so cocky, bitch?” ja “kiss my shoes whore” huuteluja. Ne otti kyllä kunnolla päähän – vähän pelottikin, mutta takaisin rähjääminen olisi vain yllyttänyt näitä kavereita. Niinpä kuljin eri puolta katua jatkossa, vaikka se yhden ylimääräisen kadun ylityksen reitilleni tekikin :)
Juuri niin, maalaisjärki ennen kaikkea ja yksittäistapauksissa sitten muut keinot käyttöön – esimerkiksi kyseisen paikan välttäminen jatkossa. Idiootteja kun mahtuu joka maahan :)
Hyvä postaus. Mutta jos tämän kirjoittaisi suomalainen mies tai vaikka sellainen joka on Turkissa vain käymässä lomalla, niin kirjoittajaa syyllistettäisiin ahdasmieliseksi rasistiksi.
Hui, toivottavasti tuosta ei nyt mitään rasistista kukaan päättele – samalla tavoin voisin kirjoittaa suomalaisista ärsyttävistä juopoista, jotka yrittävät asemalla seuraan tunkea ;) Lähinnä sitä halusin korostaa, että näitä turisteille huutelijoita varmasti löytyy kaikista maailman lomakohteista jotka pääosin turismista elantonsa saavat, mutta se koskee vain tiettyjä ihmisiä tietyillä alueilla, pääosin ei turkkilaisiakaan turistit millään tavoin kiinnosta mikäli se ei omaan työhön liity :)
Ei tietenkään päättele, mutta ajattele jos tuon juttusi kirjoittaisi mies. Huutelijoita muuten ei todellakaan ole joka puolella missä turistejakin.
Joo, myönnän sortuneeni liioitteluun tuon osalta selvästi :) Sanotaanko, että näissä Välimeren rantalomakohteissa olen jotakuinkin kaikissa tätä huutelua huomannut, mikäli kyseessä on lähinnä vain turismin varassa elävä paikka.
Minä en ole vastaavaa huomannut ainakaan missään Kroatiassa, en Riminillä, Sisiliassa hieman, Espanjassa ei oikeastaan missään ja joku Ibiza missä huutelija on toinen turisti on eri asia. Kreikassa ja Kyproksella voi jossain jotain esiintyäkin, pääasiassa kuitenkaan ei. Muslimimaat kuten Tunisia ovat toki pahoja.
Tässähän olisi hyvä syy lähteä kiertelemään rantalomakohteet ihan empiiristä tutkimusta tekemään :D Muslimimaissa en itse olekaan muualla matkaillut kuin Turkissa.
Olen lomaillut Antalyassa usein (ehkä n.15 kertaa) eikä ole ollut mitään ongelmia. Matkustanut myös minibussilla Antalya-Kas yksin,paikalliset aina kohteliaita. Taitaa ihmisillä olla turhia ennakko-asenteita Turkkia ja turkkilaisia kohtaan.
Niin, kuten tuolla yritin rivien välissä kertoa, juuri omasta käytöksestä se on paljolti kiinni. Jos ei lähde mukaan flirttiin, jutusteluun, kaveeraukseen saa yleensä hyvin rauhassa matkustaa.
Ja yks juttu,minkä neuvon aikoinaan sain,oli se,ettei pidä katsella/tuijottaa kadulla vastaantulevia miehiä silmiin,voivat ymmärtää väärin.
Itse olen huomannut, että siitä on kyllä tullut ihan tapa – vieraita miehiä ei tule silmiin katsottua kun kadulla kulkee :D
Puhut asiaa !! Ankarassa saan kyllä olla ihan rauhassa . Olen käynyt turkissa näissä lomakohteissa ( siis turisti rysä paikoissa ) ja siellä on kyllä huutelua tyrkytystä ollut mutta itse ainakin olen huomannut sen että jos ei noteeraa niitä niin pääsee helpommalla. Ja sekin on niin totta mitä sanoit että pukeutuminen vaikuttaa asiaan paljon. Esim Ankarassa aika suurella osalla naisista on pitkät housut/hame päällä . Jos itse menet sinne sekaan jossain mini mini hameessa niin tottakai herätät huomiota. Olen sitä mieltä että voi matkustaa yksin kun käyttää maalais järkeä
Joo, Ankarassa lähinnä kaukaa ulkomaalaisia tuijotellaan ja ihmetellään :D Noteeraamatta pääsee kaikkein helpoiten, en lähtisi myöskään vaikkapa Fatihiin Istanbulissa mikrosortseissa pyörimään ;)
Oon tosi samaa mieltä siitä että omalla käytöksellä voi vaikuttaa ja paljon. Alanyassa ym. kyllä huutelua saa perään vaikkei mitenkään ihmeellisesti käyttäytyisikään, vaaleahiuksista turkkilaista kaveriani oltiin luultu Alanyassa turistiksi huuteluiden saattelemana mutta oli kyllä pojat saaneet kuulla kunniansa sen jälkeen.. ;) Istanbulissa yksin ollessani ei kukaan tullut häiritsemään tai lyöttäytynyt seuraan, välillä sain joitain pidempiä katseita luultavasti juurikin ulkomaalaisuuteni takia mutta muuten en istanbulilaisista kyllä saanut muuta kuin ystävällisen kuvan, missä päin kaupunkia sitten liikuinkin :)
Sen takia Istanbulista tykkäänkin, siellä saa rauhassa olla yleensä, ketään ei kiinnosta mistä olet kotoisin ja katseet ovat lähinnä niitä uteliaita :D Alanyassa se ehkä kuuluu siihen kaupungin luonteeseen, että kaikille huudellaan ja yritetään ehkä kauppaa tehdä?
Yksin matkustaminen on mukavaa. Pääsee todella irti kotiasioista ja on mahtavaa huomata, että minähän pärjään. Matkustin ensimmäisen kerran yksin heti 18v. täytettyäni ja juurikin Turkkiin. Alanyasta en pitänyt, mutta se liittyi enemmänkin siihen turistimeininkiin kuin ahdisteleviin miehiin. Niitä en nimittäin kohdannut. Sittemmin olen viihtynyt lähinnä Espanjassa ja siellä on joitain epämukavia tilanteita ollut, mutta ei mitään vaarallista eikä sellaista, mihin en olisi myös Suomessa törmännyt.
Muistan lukeneeni joskus jostain matkaopuksesta, että jos nainen ei voi jossain matkustaa turvallisesti yksin, niin ei siellä ole turvallista miehellekään. Tämän allekirjoitan.
Kiva löytää toinenkin yksinmatkailusta pitävä :) tuo viimeinen juttu on muuten tosi hyvä!
Itse ainakin koen että ne ennakkoluulot Turkista ja turkkilaisista ovat nimenomaan sitä että ihmiset ovat tungettelevia ja eivät anna hetken rauhaa vaalealle suomalaiselle… Mutta jokaisen oma valinta tosiaan että kulkeeko minisohrtseissa ja bikiniyläosassa vai sitten jossain muussa…:) Itse olen saanut olla melko rauhassa yksin kulkiessani Adanassa ja Mersinissä, toki joskus joku pysähtyy juttelemaan, mutta jos heidät ignoraa täysin niin kyllä ne jättää rauhaan.
Juuri noin, puheista saa monesti kuvan ettei suomalainen saa missään rauhassa olla. Itseänikään ei ole kuin noissa perin turistipaikoissa huomioitu sen kummemmin, hyvin saanut kulkea.
Siella missa on paljon turisteja, on aina omat lieveilmiöt, Turkissa ne ovat rasittavat basaarikauppiaat, Espanjassa töykea palvelu ja Thaimaassa seksimatkailun julkeus. Alanyassa on paljon sellaisiakin turisteja, joista miesten huutelu ja huomio tuntuu olevan kivaa.
Niin, turismi taitaa aina jossain määrin tuoda mukanaan nämä ikävät lieveilmiöt :( Ja totta tuo, että monia ei edes haittaa tuo miesten mielenkiinto, päinvastoin.
Hieno postaus, ja samoja seikkoja olen pohtinut itsekin Istanbulin reissullani. Seuraavaksi, nyt kun Turkissa yksin matkustavana naisena liikkuminen on havaittu sangen mahdolliseksi, olisi huippua tutkia maata lisääkin :)
Itsekin haluaisin vielä paljon koluta eri seutuja, itää ja pohjoista erityisesti :)
Jos ei halua olla ylimielisen agressiivinen,
voi katsoa ettei pukeudu ja meikkaa kuin huora.
Jos näyttää huoralta, saattaa joku tyhmä tietysti erehtyä.
Asiallinen pukeutuminen ja käytös vie huutelijat pois.
Rumat naisethan saavat olla rauhassa tietysti joka paikassa.
Ehkä sitten tuon perusteella täytyy todeta kuuluvansa niihin rumiin naisiin :) Mutta mielestäni se, ettei kadulla tuntemattomien kanssa heittäydy juttusille, on ihan normaalia käytöstä, ei ylimielisyyttä.
Kokemukseni Turkista ovat toistaiseksi Alanyasta ja Istanbulista. Alanyan huutelut jätin aina omaan arvoonsa, kävelin ohi ja hymyilin mennessäni. Välillä oli kyllä pakko purskahtaa nauruun kun “Hello you beautiful lady” huutelut vaihtuivat nanosekunnissa “You’re not so beautiful anyway” huuteluihin kun et mennyt juuri hänen kauppaansa :)
Istanbulissa en juurikaan kuullut perään huutelua vaikka ensikertalaisena eksyinkin juuri noille turistialueille.
Yksi asia mikä minua mietitytti molemmissa kaupungeissa oli nuoremmilta naisilta saatu töykeä palvelu. Onko se sinun kokemuksesi mukaan kovinkin yleistä vai onko kohdalleni vain sattunut huonon päivän omaavia naisia.
Turkissa asiakaspalvelu ei ole sitä mihin Suomessa on totuttu – täällähän asiakaspalvelijoita koulutetaan ja työtä pyritään tekemään kohteliaasti ja hymyillen. Turkissa moni tyttö menee töihin kun nyt vaan on pakko, siihen ei hymyilyt ja kohteliaisuudet kuulu ;) Varsinkin nuoret vaatemyyjät Mangoissa sun muissa tuntuvat olevan usein melko selkeästi sitä mieltä, että asiakkaat heitä vain häiritsevät ;)
Mua ärsyttää Istanbulissa suuresti se, että joka ikinen ravintolan sisäänheittäjä selittää mulle venäjää. Se ryssittely Istanbulissa on muuallakin esim. kaupoissa ja ihan kadullakin Sultanahmetin alueella todella kuvottavaa. Luullaanko teitä muitakin venakoiksi? Ja ei takuulla ainakaan pukeutumisen niukkuudesta voi johtua. Muslimimaissa pukeudun joskus liiankin konservatiivisesti.
Yksin olen reissannut 34 maassa mm. monissa Arabian niemimaan maissa ja pari tulee lisää taas tänä vuonna:)
Jos jollain kielellä puhutellaan muulla kuin turkilla, yleensä venäjäksi. Mutta en muista, että missään muualla kuin juuri Sultanahmetin alueella – muualla olen aina saanut liikkua huomiotta.
Itse käynyt Istanbulissa jo niin monta kertaa, että yhtä hyvin sitä vois yksinki lähteä seuraavan kerran. Rakastan ko paikkaa ja minua ei nuo “oudot miehet” kyllä pelota :D se on ihan totta että niitä joutuu ihan kotisuomessakin häätää tiehensä, joten? Aivoja käyttämällä pääsee jo pitkälle ;)
Niin, kyllähän noita huutelijoita ja seuraan tuppaajia on Suomessakin, ja sitä ei kovinkaan ihailtavana toimintana pidetä eikä heidän kanssaan yleensä juttelemaan jäädä :)
Hyvä kirjoitus Karoliina ja asiaa puhut. Yksinäni olen turkissa eksynyt kyllä ainoastaan Istanbuliin ja halusin hieman jakaa kokemuksiani tuosta sultanahmetin alueesta. Sitä ennen on sanottava että jos matkaajalta löytyy pilkettä silmäkulmasta, voi Alanyan “huutelut” ottaa itsetunnon kohotuksena. Näin itse koin kun reissussa siskoni kanssa olin. Harvemmin täällä Suomessa hymyillen miehet kadulla kauniiksi kehuvat. ;-) vaikeudet voi kääntää voitoksi, kun ei anna itsensä ärsyyntyä asioista joihin ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan. Järki päässä ja jalat maassa. Ja kyllä näihin kehuihin hymyllä voi takaisin vastata, kunhan osaa jatkaa matkaakin. Hyvä mieli jää näin molemmille. Istanbulissa ei ehkä tosiaan kannata hotellia varata kävelymatkan päästä sultanahmetin alueesta. Ajattelen nyt asiaa kantilta, että monet varmaan suuntaavat kaupunkiin nimenomaan näitä päänähtävyyksiä katsomaan ja tuolla alueella saa helposti viikonkin kulumaan. Itsekin koin saavani olla suht rauhassa sultanahmetin ulkopuolella, joten majoitus ehdottomasti jostain kauempaa. Kulkuyhteydet on kuitenkin loistavat joka suuntaan ja helposti opeteltavissa. Jouduin itseasiassa sattumien kautta viettämään yksinäni viikon Istanbulissa, joten suunnitellut en ollut mitään etukäteen ja majoitus oli otettava sieltä mistä sen nopeasti sain. Vietin paljon aikaa nähtävyyksillä, sillä koin että missään en saanut rauhassa kävellä ja hotellillakin manageri iski silmänsä minuun, joten sielläkään en voinut aikaa viettää. Huutelut sultanahmetin alueella eivät enää olleet ystävällisiä, vaan enemmänkin ahdistavia. Juosten sai liikkua, jos en sitten metroon hypännyt välillä rentoutumaan ;) ja lokakuussa vielä lämpöäkin riitti kivasti. Tuntui, että koko ajan joku oli repussa kiinni. En tiedä, olisiko sesonkiaikana kuitenkin ehkä helpommalla päässyt.. Ikävintä oli ehkä iltaisin, kun en jaksanut enää lähteä hakemaan ruokapaikkaa kauempaa, niin syödäkään ei saanut rauhassa. Ja ahdistelijat olivat nimenomaan ravintolatyöntekijöitä. Ja kaikki ruokapaikat valitsin kyllä sen mukaan missä muitakin turisteja oli paikalla. ;) Tällä alueella ei tosiaan ystävällisillä kommenteilla kenestäkään eroon valitettavasti pääse. En ollut loman jälkeen kovin rentoutunut, mutta kaupunkina Istanbulia voin silti lämpimästi suositella ja itsekin mielelläni palaisin uudelleen seuran kera. Nähtävää ja koettavaa riittää paljon, kun rohkeasti uskaltautuu vähän kauemmaksikin kulkemaan. Itse ehdin viikossa haarukoida kaupungin lähes päästä päähän, ehkä siksi ei iltaisin sitten energiaa enää riittänytkään liikkua riittävän kauas. Pääsääntöisesti pitäisin turkkilaisia kuitenkin lämminsydämisenä kansana eli rohkeasti reissuun vaan :)
Moikka ja kiitos pitkästä kommentistasi :)
Itseäni aina tuo Sultanahmetin alue on vähän ahdistamut, en siis siellä tosiaan liiku kuin pakon edestä :) Yritän myös aina ehdotella tuttaville majoituspaikkoja muualta kuin sieltä, jotta näkee sitä oikeaa Istanbulia – tuo kun on täysin eri maailmansa.