Sain viime Istanbulin reissun jälkeen sähköpostia lukijalta joka halusi tietää, kuinka on mahdollista matkustaa naisena yksin Turkissa ja vielä nauttia siitä. Tarkoittaen tällä sitä, että eivätkös ne miehet ole yksinäisen naisen kimpussa alvariinsa. Moni muukin tätä on kysellyt, halua olisi ilmeisesti itsekseen kulkea mutta ajatus niistä miehistä hirvittää. Että jättävätkö ne koskaan rauhaan?

Olen liikkunut Turkissa paljonkin yksin, lähinnä tietysti Istanbulin, Ankaran ja Antalyan seuduilla. Olen kulkenut joukkoliikennevälineillä, kävellen tai taksilla ja aina saanut olla aivan rauhassa – paitsi Kemerissä, jossa kesäkaudella sitä “mitä kuuluu” -huutelua sai osakseen myös ympärivuotisesti siellä asuvat, kun uudet kausityöntekijät vuosittain idästä saapuivat. Mutta tähänkin oli ratkaisu, eihän minun mikään pakko ollut niillä pahimmilla turistikrääsäkaduilla kulkea, teitä onneksi riitti muuallakin :) Istanbulissa taas oikeastaan ainoa tällainen välteltävä alue on Sultanahmet, eli se paikka jossa sijaitsevat nuo yleisimmät nähtävyydet kuten Aya Sofia, Sultan Ahmetin moskeija ja Suuri Bazaari. Tuolla turistien myötä on myös näitä huutelijoita, avun tarjoajia ja muuten vain ärsyttäviä ihmisiä, joten aluetta välttelin viimeiseen saakka. Eipä niitä nähtävyyksiä tosin kovin montaa kertaa jaksa ihmetellä, joten suurta ongelmaa tuon alueen välttely ei elämään tuo.

Kadulla ventovieraiden kanssa jutustelu

Millä keinoin sitten noista häiriköivistä miehistä selviää? Noh, samalla tavalla kuin Suomessa. Kuvittele, että kuljet omia reittejäsi vaikkapa kotoa töihin. Jossain kadunkulmassa seuraasi lyöttäytyy mies, joka kyselee outoja tai muuten vain on liian tuttavallinen. Mitä teet? Tuskin ainakaan hymyilet ja jäät rupattelemaan tyypin kanssa. Todennäköisesti joko jätät miehen huomiotta tai mulkaiset häntä kiukkuisesti samalla kun jatkat matkaasi. Aivan, aivan sama toimii Turkissakin. Ei mikään velvoita jäämään juttelemaan tai edes hymyilemään ja tervehtimään jos joku seuraan yrittää tuppautua tai muuten vain kadulla huutelee. Turkkilaiseen kulttuuriin ei tämä millään tavoin kuulu, ei siellä turkkilaisnaiset ventovieraiden miesten huuteluja joudu kuuntelemaan – ja jos joutuu, saavat nämä kyllä tietää paikkansa ;)

Varovaisuus korttien kanssa

Sama juttu esimerkiksi pankkiautomaateilla. Jos Suomessa olet rahaa nostamassa ja joku uppo-outo tulee apuaan tarjoamaan, annat tuolle tyypille todennäköisesti (ja toivottavasti) pikaiset lähtöpassit ja suojaat korttiasi erityisen tarkasti. Tee sama siis Turkissakin – tai missä tahansa muussa maassa. Ei lomailu tai vieras maa saa antaa tuudittautua siihen tunteeseen, että kaikki ihmiset ovat kivoja ja haluavat turistiraasua auttaa ihan vain hyvää hyvyyttään.

Julkiset kulkuneuvot

Pitkän matkan busseissa ei ole huolta, että joku vieras mies viereesi istuisi. Bussiyhtiöt sijoittavat miehet miesten viereen ja naiset naisten viereen mikäli henkilöt eivät ole toisilleen tuttuja. Ei siis tarvitse pelätä, että matkalla nukahtaisi ja saisi herätessään huomata nojailevansa tuiki tuntemattoman miehen olkapäähän :) Mikäli kaupunkibusseissa, dolmuksissa, ratikoissa tai metroissa suinkin on tilaa, miehet yleensä eivät tuppaudu kylkeen istumaan, sitä ei vain pidetä kohteliaana. Ja mikäli saat epämiellyttävää huomiota osaksesi julkisissa kulkuneuvoissa kannattaa siitä todellakin suureen ääneen mainita – tuo tyyppi heivataan tien laitaan seuraavaa kyytiä odottelemaan alta aikayksikön!

Pukeutuminen

Pukeutumisella voi toki vielä vaikuttaa siihen, kuinka näillä hankalimmilla turistialueilla voi mahdollisimman huomaamattomana kulkea. Siihen tuskin auttaa minimekko tai mikroshortsit, vaikka turkkilaistytöt niitä samalla alueella käyttäisivätkin. Siistit ja asialliset vaatteet monesti jo riittävät siihen, että sinua ei lähestytä ja saat olla rauhassa. Alueesta riippuen kannattaa mukaan varata vaikkapa huivi, mikäli et halua erottua joukosta. Joillakin alueilla suurimmissa kaupungeissa kun vaatetustyyli voi olla hyvinkin peittävä, siellä jo tuubitoppi voi sinut paikallisista selvästi erottaa. Itse kyllä aikalailla sitä pidän päällä mikä hyvältä tuntuu ja lämpötilaan sopii. Istanbulissa yleisin vaihtoehto vuodenajasta riippumatta on farkut ja yläosa sitten sään mukaan. Hamosessa on ne huonot puolet mikäli paljon kävelee ja julkisia kulkuneuvoja käyttää: jokaista tuulenvirettä ja rappua saa varoa, ettei tulisi vahingossa liikaa paljastaneeksi ;)

Millä alueilla liikut

Kannattaa toki liikkuessaan – oli vaatteet mitkä hyvänsä – vähän katsoa, millä alueilla kulkee. Jos jo Helsingin kokoisessa pikkukaupungissa on paikkoja joihin ei yksin pimeällä kannata mennä pyörimään, löytyy niitä myös Istanbulista. Älä kuljeskele yksin oudoilla syrjäkujilla vaan pysyttele siellä, missä muutkin ihmiset ovat. Ja toivottavasti kaikille on myös päivänselvää, ettei lähde tuntemattomien matkaan tai kyytiin, virallisia takseja sekä muita julkisia kulkuvälineitä löytyy kyllä ja niillä pääsee hotellille turvallisemmin kuin baarissa tavatun tyypin kyydissä.

Toivottavasti kenenkään matka ei tyssää siihen, ettei yksin uskalla lähteä. Itse tykkään reissata omineni, siinä pääsee ihan eri fiilikseen ja saa tehdä juuri sitä, mikä sillä hetkellä kiinnostaa. Onko täällä muita yksin matkustamisesta pitäviä vai kuulostaako jo ajatuskin epämiellyttävältä tai liian yksinäiseltä?