Kun Istanbuliin lomalle lähtee, mielessä siintävät yleensä ne perinteiset vierailukohteet: Aya Sofia (Hagia Sofia), Sultan Ahmetin moskeija (Sininen moskeija) ja Topkapin palatsi. Mutta mitäpä, jos seuraavalla matkalla tekisitkin jotain muuta? Jättäisin vaikka koko Sultanahmetin alueen, eli sen vanhan Istanbulin, väliin ja tutustuisit toisenlaisiin alueisiin? Tuo Sultanahmet kun on se Istanbulin turistialue, eli siellä saattaa niitä “hello, how are you” -huutoja kuulla ja minua ne ainakin äryttävät suunnattomasti :)

Mitä muuta Istanbulissa sitten voisikaan tehdä? Koska kaupunki on suuri, kannattaa per tutkimuskohde varata melkeinpä se päivä – näin ehtii rauhassa kierrellä, katsella ja oleskella ilman hoppua ja kiirusta.

1. Bosporin risteily. Saat näkymän kaupungista Bosporilta käsin, näet niin Neidon tornin, Hagia Sofian kuin Sinisen moskeijankin. Lisäksi pääset näkemään upeita osmanin aikaisia vanhoja huviloita, pilvenpiirtäjien silhuetit, kaksi mahtavaa siltaa alhaalta käsin ja paljon muuta – Istanbulin yhdellä silmäyksellä.

Istanbul. Turkey

2. Ostoskeskukset. Mikäli olet tullut shoppailemaan mutta et jaksa basaareja kierrellä, löytyy siihen helppo ratkaisu. Ostoskeskuksia alkaa olla lähemmäs kahta sataa ja sieltä varmasti löytyy mieluisa.

3. Kadıköy. Ajele lautalla vaikkapa uudella Marmaray-metrolla Bosporin ali viettämään päivää. Löydät heti saavuttuasi kujia ja katuja täynnä putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Mikäli aikaa on, ota vaikka taksi tai dolmus ja mene Bağdat Caddesi -kadulle kävelemään ja nauttimaan ikkunaostoksista sekä vaikkapa herkullisesta capuccinosta.

4. Istiklal-katu. Tämä on Istanbulin tunnetuin keskus, Taksim-aukiolta lähtevä parin kilometrin mittainen kävelykatu. Täältä löydät kaupat, ravintolat, kahvilat – ja varmasti monta muutakin ihmistä, jotka ovat sinne päiväänsä tai iltaansa lähteneet viettämään. Hyvät kengät (tennarit tai lenkkarit) ehdoton must! Takaisinpäin voit toki tulla vaikka vanhanaikaisella raitiovaunulla, joka kulkee katua päästä päähän, tai kiireen iskiessä metrolla. Illan tullen rock-pubit avaavat ovensa ja täyttyvät istanbulilaisväestä, kurkkaa ovista ja valitse mieluisa paikka!

Istanbul. Turkey

5. Cihangirin kaupunginosa. Sieltä löytää pieniä, kapeita katuja ja hurmaavia katukahviloita, ihmisiä lueskelemassa kirjoja viinilasillisen äärellä ja toisia keskustelemassa kovaan ääneen uusimmasta näytelmästä ja sen näkemyksistä. Cihangirin maine boheemina ja kultturellien ihmisten kaupunginosana ei ole tuulesta temmattu, täällä on aina asunut istanbulilaista älymystöä sekä taiteilijoita, kautta vuosikymmenten.

 

 

SaveSave