Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, kissavideot, meikkivideot, InstaStoryt, uutiset, toiset uutiset, säätiedot, WhatsApp, Netflix… Ja sama kierros alusta. Kenties sullekin on tuttua se, kuinka niissä tilanteissa joissa ei ole mitään varsinaista tekemistä, helposti nappaa esiin puhelimen ja sieltä jonkin sovelluksen. Bussia odotellessa, aamuisin herätessä, iltaisin nukkumaan mennessä, siivousta lykätessä, hississä, yksin kahvilla, kaupan kassajonossa… Itse asiassa nämä tilanteet ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus kohdallani – milloin tämä muutos oikein tapahtui, että kaikki tyhjät hetket on täydennettävä puhelimen selailulla?

Vaikka sosiaalinen media ei itseäni juurikaan ahdista (noh, satunnaisia ura/matkailu/fiiliskateuksia lukuunottamatta) välillä ahdistaa se, kuinka huomaamatta sen syövereihin tulee ajauduttua ja siellä aikaa yllättävänkin paljon vietettyä. iPhonen seurantasovellus kun niin ystävällisesti kertoo päivittäin puhelimen äärellä vietetyn ajan, ei siitä ainakaan ylpeä pääse olemaan. En missään nimessä halua luopua mistään somekanavasta tai sen seuraamisesta enkä ryhtyä massaboikottiin puhelimenkäyttöä kohtaan, haluan vain vapauttaa aikaani johonkin muuhun, ehkä luovempaan ja hyödyllisempään touhuun. Esimerkiksi tämän blogin uudistamiseen, uusien juttujen kirjoittamiseen, kirjahaaveen edistämiseen, cv:n päivittämiseen, koulutusjuttujen miettimiseen – ei taida tuo viikko edes kyllä riittää!

Välihuomio: olen ottanut tätä juttua kirjoittaessani puhelimen käteeni jo ainakin viidesti, aivan pelkkänä reflexinä! Ei hyvä. Keskittymiskyky yhteen asiaan on todella huono, ja siihenkin toivon tämän paaston tuovan parannusta. Ei mitään taikoja vaan haen lähinnä sitä, että tiedostan paremmin puhelimenkäyttöäni, teen sen tarkoituksella enkä vain siksi, että on tylsää. Tylsät hetket aion tästä eteenpäin viikon ajan käyttää ideointiin, meditoinnin harjoitteluun (okei, siihen tarvitsen puhelimessani majailevaa sovellusta) ja vain siihen tylsistymiseen. Silloin nimittäin monesti syntyy ne parhaat ideat!

Kuinka sitten meinaan tämän paastoilun toteuttaa? En suinkaan vedä suorilta käsin puhelimen piuhoja solmuun vaan päivä kerrallaan teen muutoksia, jotka toivottavasti auttavat olemaan yhä pidempiä aikoja erossa tästä sylivauvasta, jota kännykäksikin kutsutaan. Eli näillä meinaan mennä:

Sunnuntai

  • Siivoan tilini, eli ketä seuraan, kenen kanssa olen kavereita, ylipäänsä mihin haluan aikani käyttää. Jos jonkun postaukset saavat olon toistuvasti kurjaksi, miksi katsella niitä? Jos en ole jonkun kanssa vaihtanut sanaakaan viiteen vuoteen, miksi turhaan roikuttaa kavereissa?
  • Käyn läpi sähköpostini, kaikki tilit. Mistä ne ärsyttävät mainoskirjeet tulevat ja kuinka saan ne peruttua? Vastaamattomat viestit saavat vihdoin vastauksen ja ne “ehkä joskus tarpeelliset” viestit saavat poistua roskalaatikkoon.
  • Käyn läpi myös puhelimen sovellukset, siellä varmasti lymyää sellaisia joita en koskaan käytä. Bye bye vaan! Myös sellaiset, joita käytän vain tylsistyessäni, saavat luvan poistua elämästäni.

Maanantai

  • Tiedätkö ne ärsyttävät punaiset pallurat jotka sovellusten kulmaan ilmestyvät? Ne, jotka pakottavat klikkaamaan ja katsomaan mistä on kyse. Ja vielä pahempia ovat ne bannerit tai jopa äänimerkit, joita sovellukset lähettävät ja joiden avulla äärelleen houkuttelevat. Pois kaikki notifikaatiot ja ilmoitukset, tästä eteenpäin avaan sovelluksen silloin kun haluan, en jonkin ärsykkeen houkuttelemana.

Tiistai

  • Nyt menee sitten jo vaikeaksi: tästä päivästä eteenpäin on kiellettyä käyttää puhelinta sängyssä! Ok, no BookBeat ja Headspace sallitaan, ne kun ovat vain välineitä muun tekemiseen, mutta kaikki muu selailu, pläräily ja pällistely puhelimen ruudun äärellä on ehdoton no-no.

Keskiviikko

  • Tänään kirjoitan listaa asioista, joita voin tehdä puhelimen selailun sijaan. Ja tuohon listaan on lisättävä kohta joka kerta, kun huomaamattani puhelimeen tartun. Ja tuohon listaan sitten turvaudun, kun olo tuntuu tyhjältä (no ei kai sentäs) ilman puhelinta.

Torstai

  • Tänään on aika seurata, kuinka paljon puhelimella tulee aikaa vietettyä, tai oikeastaan kuinka minimiin saan sen ajan kutistettua. Ke-to yö kuluu töissä ja olen Suomessa vasta aamupäivällä, joten puhelinta tulee töissä ollessa jonkin verran käytettyä (meillä kun on kaikki työjutut mitä lennolla tarvitaan nykyään puhelimissa) mutta vapaa-ajan alettua alkaa myös tämä ajan seuranta. Pääsenkö alle tuntiin?

Perjatai

  • Nyt on päivä jolloin ei postata tai edes kommentoida mitään sosiaaliseen mediaan – pysyykö se siellä ilman apuani? Kaatuuko Twitter jos en sinne kirjoita? Miten käy Instan? Ettei vain kävisi kuten pelkään, ja kukaan ei edes huomaa poissaoloani? Veikkaan ehkä tuota jälkimmäistä, itselle ainoastaan tässä haastetta rakennan. Huom! Kohtuuden rajoissa olen kuitenkin edelleen vapaa puhelinta tänään käyttämään – se varsinainen testi on nimittäin huomenna :) PS. Tietokoneen käyttö ei siis ole kiellettyä, saan kirjoitella luovia juttuja blogiin, kirjasuunnitelmaan ja niin edelleen!

Lauantai

  • Detox-viikon viimeinen päivä joten nyt laitetaan kaikki paukut peliin: tänään ei ole lupa koskea puhelimeen kuin vain sen soidessa tai tärkeän viestin tullessa (tähän lasken vain ja ainoastaan perheen). Eli heippa puhelin, tänään aikaa vietetään muutoin kuin sinun parissa ja katsotaan, onko tämä viikon mittaan tapahtunut pehmeä lasku yhtään helpottanut lopputulemaa vai kärvistelenkö koko päivän?