Possun (no joo, virallisesti se vissiin on sian vuosi, mutta possu on niin paljon kivempi nimitys) vuosi pyörähti käyntiin ollessamme layoverilla Vietnamin Hồ Chí Minhissä eli tuttavallisemmin Saigonissa. Ihmiset olivat pukeutuneet tätä Tet-juhlaa varten kauneimpiin perinneasuihinsa, joihin kuului alle housut ja päälle värikäs, upea mekko syvin halkioin. Juhla-asuissa olivat niin naiset, lapset kuin miehetkin. Uudenvuodentoivotukset raikasivat, kulta kimmelsi, kukat olivat vallanneet kaupungin ja illalla neonvalot loistivat, kun tämä sian vuosi juhlistettiin alkaneeksi.

Onneksemme täällä Hồ Chí Minhissä ei kaupat olleet niin totaalisen kiinni kuin viime vuonna Sanghaissa samana päivänä ollessani, joten saimme päivittäin vatsamme täyteen hyvää vietnamilaista ruokaa ja kahvia. Se kahvi muuten oli hyvää ja ansaitsee aivan oman postauksensa! Porsaita löytyi jokaisen kulman takaa, toinen toistaan suloisempia. Itsehän onnistuin sitten saamaan tulehduksen viisaudenhampaaseeni menolennolla, joten ainoa ruoka jonka sain suuhun ujutettua leukojen jumiuduttua olivat kahvi, pirtelöt ja nuudelit… Ja aamiaisella juustosiivut. Eli omalta kohdaltani tuo vietnamilaisen keittiön ihastelu perustuu vain ja ainoastaan kollegoilta kerättyyn tietoon – ja tietysti se pho-keitto vegenä oli aivan taivaallisen hyvää! Tähän väliin täytyy muuten muistaessani suositella Pho24-ketjuravintolaa, joita varmasti löytyy maasta useita.

Vietnam, Chinese New Year
Vietnam, Chinese New Year
Vietnam, Chinese New Year

Jos Hồ Chí Minh  on normaalistikin varsin vilkas kaupunki reilulla 12 miljoonalla asukkaallaan, on se sitä varmasti tuplaten näin uuden vuoden tohinoissa. Mopot suhahtelivat edestä ja takaa – ei onneksi päältä – kun rohkeasti siirryimme kadun puolelta toiselle. Olin tähän teiden ylitykseen saanut onneksi ennen reissua hyvän vinkin kollegalta: kulje tasaista tahtia, älä jarruta tai ota juoksuaskelia kesken tienylityksen niin pärjäät parhaiten. Ja kyllä, kerran minulla petti hermo, kun satuin vilkaisemaan oikealle ja sieltä tuli vauhdilla useampikin mopedi minua kohden. Otin vaistonvaraisesti muutaman nopsakan juoksuaskeleen, nähden jo silmissäni kuinka pian olen matkalla lasarettiin törmättyäni mopon kanssa, ja sain kun sainkin palkakseni mojovat huudot eräältä mopokuskilta. Tämän jälkeen askeleeni oli vakaa kuin kellotetun kävelyurheilijan, en vilkuillut liiemmin puolelta toiselle vaan luotin, että kait ne sitten osaavat ajamisensa kävelijöiden mukaan ajoittaa. Mutta huh heijaa sanon vaan :D

Kaiken kaikkiaan tämän uuden vuoden myötä jäi todella hyvä fiilis vietnamilaisista ihmisistä: todella ystävällisiä, kadut olivat siistejä, kahvi oli ihanaa (se ansaitsee oman postauksensa), hieronta todella rentouttavaa ja ruoka hyvää. Ja ilmeisesti Vietnamissa harrastetaan ahkerasti lukemista, sillä kirjoja oli myynnissä kaduilla, ruokapaikoissa oli pieniä kirjahyllyjä ja olipa myös niitä meille suomalaisillekin kirjakaupoista tuttuja kirjojen sokkomyyntejä näkyvissä. Eli siis niitä, missä kirja on paketoitu ja päällä on vain lappu jossa kerrotaan jotain pientä paketin kirjasta, paljastamatta kuitenkaan mikä kirja on kyseessä.

Ho Chi Minh City / Saigon

Vietnam, Chinese New Year

Vietnam, Chinese New Year

Vietnam, Chinese New Year

Kaiken kaikkiaan meillä oli siis varsin mukavat pari vuorokautta tässä itselleni täysin uudessa kohteessa ja nyt jo alkoi vähän harmittaa, että ensi kuussa lennot Vietnamiin taas jäävät kesätauolle… Mutta kenties ensi talvena pääsen taas tähän kaupunkiin uudelleen ja paremmin tutustumaan.

Onko sulla jotain ehdottomia Saigon-vinkkejä, joita kannattaisi ensi talven varalle tallentaa?