Viime viikkoina ja tihentyneesti viime päivinä on InstaStoriesit täyttyneet kutsuista liittyä mukaan Veroon. Jaa mikä ihmeen Vero? No jälleen uusi sosiaalinen kanava (huomaa, jätin tuosta tarkoituksella pois sanan media) joka lupaa olla erilainen kuin nykyiset ja antaa ihmisten jälleen nähdä onlinessa muuta kuin algoritmien hänelle syöttämää, monesti hyödytöntä, materiaalia.

Viimeisen vuoden aikana olen ollut varmasti yksi niistä lukuisista, joita Facebookin, Instagramin ja nyt jopa myös Twitterin älyttömät algoritmimuutokset ovat alkaneet toden teolla tympiä. Facebookissa et näe siskon päivityksiä samalta päivältä vaan jonkin firman ystävänpäiväntoivotuksia edelliseltä viikolta. Instagramkin kuvittelee, että nautit enemmän viisi päivää vanhoista julkaisuista kuin mitä nauttisit kronologisesti julkaistuista kuvista. Puhumattakaan Twitteristä, joka on päättänyt lähteä tuohon leikkiin mukaan ja syöttää nyt feedin täyteen twiittejä uppo oudoilta tyypeiltä, joiden jutuista joku omista kontakteistasi on tykännyt.

Miten Veron on luonut miljonääri Ayman Hariri lupaa sovelluksen olevan erilainen kuin nuo muut aiemmin mainitut? Alkusanoina  muuten Ayman kertoo, että tämä sovellus on suunnattu siis ei teineille, vaan “an older, more upscale crowd”kröhöm :D No mitäs me vanhemmat tästä sitten saadaan irti?

Vero ei tarjoa Instagramin tapaan alustaa vain kuvaformaateille. Toki voit vain kuvia sinne jakaa, mutta Verossa voit jakaa myös lukemiasi kirjoja, biisejä joista pidät, linkkejä hyviin artikkeleihin tai vaikkapa blogipostaukseesi, leffoja joita suosittelet tai vaikkapa sijaintisi.

Vero antaa sinun valita helposti tuttavuuden asteen kaikille kontakteillesi ja näppärästi joka päivityksen kohdalla päättää, kuinka laajalla näkyvyydellä julkaisun laitat eetteriin. Jokaisen ihmisen kohdalla, kun hänet kontaktiksi lisäät, pääset valitsemaan onko hän Close Friend, Friend vai Acquaintance. Julkaisuissa on neljäntenä vaihtoehtona vielä Followers, eli tämä on se julkinen versio.

Verossakin käytetään hashtageja. Niiden avulla löydät materiaalia aivan samoin kuin Instagramissa.

Vero näyttää feedin kronologisessa järjestyksessä eikä sellaisessa, jossa se kuvittelee sinun haluavan sitä katsella. Tämä on aivan mahtava plussa. “The feed is composed of your posts and the posts of people you’re either connected with or people you follow. We don’t curate it, manipulate it, insert advertising in it, or hold back posts. You see what has been shared with you, when it’s been shared with you. You won’t have to pay to “boost your post”, or “reach your audience.”

Vero perustuu käyttäjien tilauksiin eikä mainostuloihin. Eli jatkossa liittyessään maksetaan ikäänkuin tilausmaksu, jolla palvelua kustannetaan – sen sijaan että raha saataisiin mainostuloista. Vero on nyt tosin luvannut ensimmäiselle miljoonalle sovelluksen lataajalle elinikäisen ilmaisen käytön, ja myöhemminkin palveluun liittyville vuosimaksu on vain “muutaman kahvikupillisen luokkaa”.

Vero ei tuo feediisi mainoksia. Ei mainoksia! Yes!! Yritykset saavat kuitenkin Veroon liittyä ja he saavat myös mainostaa – mutta niitä ei pakkosyötetä kellekään vaan ihmiset saavat päättää, mitä yrityksiä mahdollisesti haluavat seurata.

Veron ulkonäkö on todella kaunis! Tätä ei taideta heidän sivustoillaan missään mainita, mutta rakastan tuon sovelluksen tyyliä ja esteettisyyttä.

Joko olet ehtinyt Veroon tilin luoda? Ollaan yhteyksissä, minut löytää sieltä oheisella kuvalla ja nimellä varustettuna (Verossa ei käytetä nimimerkkejä vaan nimeä).

Vero_lottakaroliina

SaveSave