Töitä, harrastuksia, rästihommia, to do -listoja, vastaamattomia sähköposteja, maksamattomia laskuja, ostoslistoja, lapsen koulujuttuja, koiran rokotukset, omat rokotukset, mitä pakata reissuun, autokin katsastettava, mistä saan aikaa ja energiaa tähän kaikkeen… Nämä ajatukset ovat varmasti monelle muullekin kuin minulle tuttuja ja aivan normaaleja aikuisen ihmisen mielessä pyöriviä mietteitä, mutta jos ne pyörivät mielessä juuri silloin, kun tulisi rauhoittua nukkumaan, on niistä enemmän haittaa kuin hyötyä. Uni ei tule, jos mieli käy ylikierroksilla ja kun unta ei meinaa saada, ryhtyy mieli laukkaamaan entistä villimmin ja vauhdikkaammin: “jos nyt nukahtaisin, ehtisin nukkua x tuntia ennen kuin kello soi…. jos NYT nukahtaisin, ehtisin vielä nukkua y tuntia ennen kun kello soi…” Ja ennen kuin huomaakaan, alkaa aamu sarastaa ja peitot ovat mytyssä huonosti nukutun, rauhattoman yön jälkeen. Tälle kaikelle halusin viimein lopun ja vihdoinkin nukahtaa edes hieman nopeammin.

On ihmisiä, jotka nukahtavat lähes heti kun päänsä tyynyyn saavat, ja sitten on meitä, jotka pyörivät ja hyörivät sängyssä pitkän aikaa, ennen kuin nukkumatti vihdoin tulee ja rauhoittaa mielen. Tuntuu, että aivot suorastaan odottavat sitä illan hetkeä, jolloin asettuu mukavasti sänkyyn, kenties hyvinkin väsyneenä, ja valmistautuu uneen – ja silloin ne ryhtyvät tositoimiin. Ajatus toisensa perään tunkee mieleen ja kuten hyvin tiedämme, öisin kaikki ajatukset, huolet ja pelot tuntuvat kymmenkertaisilta, ongelmat suorastaan ylipääsemättömiltä ja kaikki vähän sellaiselta toivottomalta. Eikä tietenkään aikaerovaihtelut tilannetta helpota, kun aivot yrittävät kaiken muun lisäksi pysyä selvillä siitä, millä aikavyöhykkeellä milloinkin ollaan…

Onneksi tähänkin pulmaan on nykyteknologian avustuksella saatavilla apua, joka ainakin itselläni on toiminut, kun sitä olen viime päivinä testaillut. Nimittäin puhelimeen ladattava sovellus, joka auttaa pitämään ajatukset siinä hetkessä ja näin ollen nukahtamaan helpommin. Ryhdyin etsimään jonkinlaista sovellusta, joka pakottaisi minut ajattelemaan nukkumaan mennessäni jotain muuta, kuin kaikkia mahdollisia ja mahdottomia ongelmia, ja useita kokeiltuani sain viimein Twitterissä vinkin tästä, johon olen nyt toden teolla tykästynyt: Insight Timer. Ja tämä sovellus on pelastanut nyt monet illat (niistä aikaisista aamuheräämisistä en nyt tässä yhteydessä viitsi stressata, hoidan sen ongelman sitten seuraavaksi). Mutta uni on palannut luokseni!

Insight Timer on vuonna 2015 kehitetty täysin ilmainen meditaatiosovellus, joka tarjoaa yli 7000 (!!) ohjattua meditaatioharjoitusta, osa ohjattuja osa vain musiikilla. Sovellukseen lisätään uusia harjoituksia lähes päivittäin, joten valinnanvaraa on varmasti. Ja laajasta valikoimasta on helppo onneksi löytää niitä itselle sopivia, sillä voit rajata hakua ensin sen mukaan, paljonko aikaa haluat käyttää sen kertaiseen sessioon, minkä tyylistä etsit – nukkumiseen apua, vaiko kenties buustata luovuutta tai lievittää stressiä, ja löytyypä valikoimasta omansa myös lapsille ja teineille. Sovellus antaa päivittäin suosituksia esimerkiksi aloittelijoille sopivista ohjelmista, sen hetken suosituimmista tai tietyn ohjaajan vetämistä harjoituksista. Osa sopii nukahtamishetkeen, osa vaikkapa kävelylenkille tai parin minuutin levähtämiseen työn lomassa.

Olen nyt parina iltana tuolta kuunnellut harjoitusta, joka auttaa pysyttelemään juuri siinä hetkessä jossa olen, kun nukkumattia odottelen ja uni saisi tulla. Opin pikkuhiljaa toivottavasti antamaan ajatusteni tulla ja mennä tarttumatta niihin kiinni, mutta toistaiseksi annan ohjaajien lempeän äänen pitää huomioni vallassaan nukahtamiseen saakka. Kuinka se sitten on toiminut? No, näinä kertoina kun olen sovellusta käyttänyt, en kertaakaan ole kuullut ohjaajan loppusanoja, eli höyhensaarille olen ajelehtinut jo hyvissä ajoin ennen niitä :) Voin siis lämpimästi suositella kokeilemaan, mikäli levoton mieli vaivaa ja häiritsee sinunkin nukahtamistasi!

Insight Timer löytyy ainakin AppStoresta ja on siis täysin ilmainen käyttää – eikä siellä putkahtele esiin niitä ärsyttäviä mainoksia.