Mä olen hurahtanut siemennäkkäriin! Tiedän, sitä tulee nyt varmaan joka tuutista ja netin täydeltä mutta voi pojat, kun se on hyvää. Olen sitä erilaisin ohjein vuoden mittaan silloin tällöin kokeillut mutten ole ihan sitä itselleni mieluisinta löytänyt. Joko on ollut liian vähän siemeniä tai sitten mukana ohjeessa on ollut jauhoja. Niin tai näin, nyt olen sitten löytänyt sellaisen reseptin, jolla saan just mieluista tehtyä. Ainoa ongelma on, että heti ekan kerran jälkeen hukkasin paikan, josta tuon reseptin löysin, niinpä olen joutunut ulkomuistista tekemään ja toivomaan, että se on edes sinnepäin. Ja hyvin on onnistunutkin :) Tykkään, että tässä käytetään vain vähän ainesosia – siemeniä kun myydään aika isoissa paketeissa, riittää yhden ostokerran tavaroista leipomista moneksi viikoksi :)

Rakastan tällaisia simppeleitä juttuja, mitkä on helppo pyöräyttää pöytään, kun tekee mieli jotain hyvää. Ja vinkkinä: nää maistuu aivan hitsin hyvälle hummuksen ynnä tomaatin kanssa! Tuo makukombo sopii ainakin omaan suuhuni mainiosti. Elikkäs tässä ohjetta mitä käytän, suosittelen kyllä testaamaan!

siemennäkkäri-ilman-jauhoja

siemennäkkäri-ilman-jauhoja

 

Siemennäkkäri, pellillinen

chiasiemen puoli dl
kurpitsansiemen puoli dl
pellavansiemen puoli dl
auringonkukansiemen 1 dl
seesaminsiemen 1 dl
kasviöljy (itse käytän auringonkukkaöljyä) puoli dl
kiehuva vesi 2 dl
suola maun mukaan, käytän 1 tl

Ja sitten nuo kaikki ainekset vaan sekoitetaan sekaisin ja annetaan turvota noin vartin ajan. Eikä haittaa vaikka aikaa kuluisi enemmänkin, ehtiipä chiat kaikki siellä turpoilla. “Taikinasta” tulee sellaista paksun hyytelömäistä juurikin chiasiementen ansiosta, eli vaikka se ensin vaikuttaa keitolta älä hätäile :)

Kun olet turvottanut seoksen levitä se uuninpellille. Helpoiten homma sujuu niin, että kun on kauhonut tuon seoksen siihen leivinpaperilla päällystetylle pellille, ottaa toisen leivinpaperin ja sen laittaa siihen päälle. Sitten vaan käsineen silittelee massan ohueksi, se saa tulla lähestulkoon pellin levyiseksi, pari senttiä reunoilta jää vajaaksi. Sitten se päällimmäinen paperi pois ja pelti uuniin.

Olen paistanut noin 45 minuuttia mutta kannattaa ekalla kerralla olla tarkkana tuon ajan kanssa, onko se sun uunissa 45, 50 vai 60 minuuttia. Loppuvaiheessa siemenet nimittäin kärähtävät nopeasti ja sitten ei maistu enää kovin hyvälle – kokemusta on tästäkin. Niin, ja uunin lämpötila on mulla ollut noin 175 astetta.

Valmis näkkäri on tosi haurasta, kun niitä jauhoja tai kananmunia ei tässä ole. Eli murra sellaisia rouhean kokoisia palasia ja kun laitat päällisiä, muista olla helläkätinen :)

siemennakkari-ilman-jauhoja