Nyt, kun sain sen kaikkein tärkeimmän, eli ihanat flamingot pois sydämeltäni ja tänne blogiin, on aika aloittaa alusta. Alusta siis meidän Provencen road trip, mistä lähdettiin ja minne päädyttiin – ja mitä siellä matkalla nähtiin.

Lentomme vei meidät Amsterdamista Marseilleen Air Francen kyydissä. Tämä oli muuten itselleni ensimmäinen kerta, kun tämän yhtiön siivillä lensin, ja oikein mukavasti lentomme sujui, välipalaa ja minun myöskin välipalaviiniä nautiskellen (koska loma). Kone oli itselleni hyvinkin tuttu Airbus 320-sarjalainen ja stuertit (kaikki kolme) varsin ystävällisiä ja huomioivia. Tosin lomafiilis alkoi jo tällä kertaa hieman aiemmin, Schipholin loungessa, jossa söimme aamupalan ja allekirjoittanut saattoi maistella puoli lasillista kuohuvaa. (Jälleen, koska loma). Toinen ei toki nauttinut sitäkään, sillä hän toimi kuskina. Mukavan parituntisen lennon päätteeksi laskeuduimme merta hipoen aurinkoiseen Provenceen. Marseillesin (kaamean toimimattomalla) kentällä odottelimme hyvän hetken matkalaukkua ja sen saavuttua hipsimme vastapäätä sijaitsevalle Hertzin toimistolle noutamaan loma-automme. Ja voi miten lämmin siellä parkkialueella olikaan, heti tuli lomainen fiilis ja mieli oli jo aivan kesässä. Ja sieltä se matka sitten alkoi. Oheisessa kartassa koko reittimme, josta tällä kertaa keskityn ensimmäiseen kaupunkiin, kolmen yön tukikohtaamme Hyèresiin. Ajomatkaa oli sellaiset parisen tuntia, hieman matkalla kiertelimme, sillä unikot olivat parhaassa kukassaan ja halusimme kuvata yhden punaisena hehkuvan pellon.

RoadTrip_Provence_Ranska

Illan jo hieman viiletessä saavuimme senkertaiseen määränpäähämme. Hyères, joka tunnetaan paikallisten keskuudessa myös nimellä Hyères-les-Palmiers eli palmupuiden Hyères, on ihastuttava lomakaupunki Välimeren rannalla. Ja nimikkopuutaan, palmua, siellä todellakin näkee! Palmuja näkee paitsi kasvamassa niin myös ruukuissa (kyllä, aivan noita isojakin palmuja) sillä alue on Ranskan tunnetuin palmuntuotantoalue. Kuulemani mukaan vuosittain jopa 100 000 palmua täältä muualle viedään – ei siis turhasta ole nimeä kaupungille annettu. Palmut myös reunustavat kaupungin pääkatua molemmin puolin, mikä sopii vallan mainiosti kaltaiselleni palmufanille.

Hyeres_Ranska

Hyeres_Ranska

Kaupungin vanha keskusta on harvinaisen viehättävä, keskittyen Place Massilon -aukion ympärille ja sieltä lähteville kujille. Aukio on täynnänsä kahviloita, ravintoloita ja terasseja ja kesän tullen varmasti myös täynnä turisteja. Toukokuu oli siitä ihanteellinen aika matkustaa, että vaikka ilmat olivat jo täysin kesäisen kuumat, eivät turistit vielä olleet liiemmin saapuneet lomaansa viettämään. Paitsi siis me. Kujilla ei ollut tungosta ja vapaan pöydän löysi ravintoloista helposti. Kesäkaudella kaupunki on kuulma melkoisen täynnä, sillä se on yksi suosituimmista Ranskan lomakohteista. Mikäli siis kesällä Hyèresiin matkalla, kannattaa hotellivaraus tehdä ajoissa! Nytkin olimme sivustakuulijoina hotellillamme, kun pariskunta etsi majapaikkaa viikonlopuksi – kaikki hotellit alueelta tuntui olevan jo täyteen buukattuna.

Mutta vielä takaisin tähän vanhaan kaupunkiin. Olen aivan ihastunut kaikkiin pieniin kujiin, joku voisi luulla valokuviani katsellessaan, ettei vierailemissamme kaupungeissa kunnon teitä olekaan. On siellä, mutta kun eiväthän ne ole lainkaan niin valokuvauksellisia kuin kapeat, varjoisat kujat joilla paikalliset kulkevat, pyykit liehuvat tuulessa, ja elämä tuntuu hetken aikaa kulkevan hidastettua vauhtia. Vanhan kaupungin kujista yksi oli ihana, katettu versio, joka itseasiassa kuului kaupungin vanhaan suojamuuriin.

Hyeres_Ranska

Hyeres_Ranska

Hyeres_Ranska

Aukiolta lähti myös tie kohti korkealla siintäviä linnan raunioita, Castle of Saint Bernard. Tietä pitkin pääsisi kenties autolla, mutta valitsimme kävelyn ja ne hankalimmat ja pienimmät kinttupolut… Joskus voisi olla hyvä hieman suunnitella ja miettiä  – toisaalta taas, näimmepä paljon alueen kasvillisuutta siinä samalla ;) Alaspäin kun tulimme, eksyimme sitten jotenkin aivan eri reitille ja löysimme itsemme yhtäkkiä kauniista puutarhasta, mukavan kujan varrelta. Ylhäältä linnoituksesta (tai sen raunioilta) on upeat näkymät yli koko kaupungin, aina Giensin niemimaalle ja toisella puolella kohoaville kukkuloille saakka. Näköalapaikalla on myös kätevä kiveen tehty karttapöytä, jonka avulla voi ympäristöstä kohteita tunnistaa.

Voin myöntää, että välillä meinasi usko loppua, kun polut koko ajan pienenivät ylöspäin kivutessamme – eikä se vesipullo olisi ollut lainkaan hassumpi taivalluskumppani! Tai muut kengät kuin sandaalit… Tai muut vaatteet kuin hellemekko… En siis todetusti ole mikään vaeltajatyyppi, pitäisi varmaan hankkia vähän toisenlaisiakin vaatteita, näihin tällaisiin tilanteisiin.

Mutta näkymät ylhäältä palkitsivat kaiken vaivannäön ja kukkulan huipulla puhaltava mukava tuuli vei kuumuuden mennessään. Kyllä siellä kelpasi lepäillä ja alhaalla levittyvää kaupunkia ihailla!

Hyeres_Ranska

Hyeres_Ranska

Hyeres_Ranska

Hyeres_Ranska

Takaisin aukiolle päästyämme etsimme varjoisan terassin ja ostimme jääkylmät limpparit kera mehevän, pitsamaisen piiraan. Olo oli kuin voittajalla, vaikkei vaellus tuon pidempi ollutkaan :) Hetken lepäilyn jälkeen saatoimme siirtyä eteenpäin ja lähteä etsimään Hyèresin ihanaa puistoa, jossa pitäisi olla riikinkukkojakin. Löytyikö sellaista, siitä lisää seuraavaksi.

 

ENG: Our first stop on our Provence road-trip was the lovely city of Hyères. Full of sunshine, sea and palm trees this quickly become one of my French favorites. City is also known as Hyères-les-Palmiers, addressing to those many (100 000!!) palm trees produced  and exported from there every year. The old town is arranged around a lovely square where you can find nice restaurants and terraces. From there also goes street up to the hill, where you can find remains of Castle of Saint Bernard. And the most amazing view over the city, all the way to Giens Peninsula and mountains on the other side. Hot and steep climb was totally worth this! (Although a bottle of water would have been great to have too… and better shoes than my sandals… and something else than my summer dress…). But I definetly recommend you to go all the way up, you won’t regret it!