Loputtomat valkeat rantakaistaleet, aaltojen kohina, silkkinen hiekka paljaiden jalkojen alla ja auringon paahtamalla iholla rusketusraidat. Vaiko sittenkin korkojen kopina kaupungin kaduilla, iltapäivän latte kulmakahvilassa, ihmisvilinää seuraillen ja auringon säteet rakennusten seinille heijastuen. Rantaloma vai kaupunkiloma, molemmille löytyy kannattajansa – kumpi on sinun suosikkisi?

Itse kallistun ehdotomasti kaupunkiloman puoleen. Rakastan käyskennellä päämäärättä pitkin kaupungin katuja ja kujia, seurailla, kuinka paikalliset pukeutuvat, oleskelevat ja aikaansa viettävät, piipahtaa tutkimaan kauppojen tarjontaa (en ole shoppailija mutta rakastan tutkia, mitä kaupoissa on myynnissä – erityisesti ruokakaupoissa!), nauttia latten kun siltä tuntuu ja ehkäpä lasillisen kuohuvaa. Rannalla taas en viihdy lainkaan, siinä perinteisessä rantaloma-meiningissä. Voin mieluusti käydä valokuvaamassa rantaa, merta ja sen aaltoja, mutta bikinit olen pukenut ylleni muistaakseni viimeksi kun asuin vielä Istanbulissa, eli aika monta vuotta sitten. Ei, nyt täytyy korjata: kokeilin mennä Bangkokissa uima-altailemaan toissa talvena, laitoin biksut, otin mukaan kirjan, sivelin aurinkosuojat ja otin vesipullon mukaan – ja jaksoin olla siellä maksimissaan 10 minuuttia. Eli ei ole uima-allaselämäkään mun juttu.

Rantaloma vai kaupunkiloma?

Rantaloma vai kaupunkiloma?

Rantaloma vai kaupunkiloma?

Collobrières, France

Rantaloma vai kaupunkiloma?

Rantaloma vai kaupunkiloma?

Tämä sanottuna, arvostan kyllä suuresti sitä, että tämä kaupunki sijaitsee meren, joen tai järven rannalla, silä rakastan vettä, noin niinkuin olemassa olevana elementtinä, en siellä olemista niinkään. Mutta aava meri, sen taa laskeva aurinko, rannoilla huojuvat palmut ja vienosti käyvä tuuli, ne ovat ehdottomasti sydäntäni lähellä. Niinpä esimerkiksi Nizza on aivan ihannekohde, siellä voin ihailla merta jo hotellihuoneen sängystä käsin, mutta viettää kuitenkin aikaani kaupunkielämästä nauttien. Ja Miami. Ja Havanna. Pariisistakin löytyy Seine, ja New Yorkista Hudson sekä meri.

Mutta että lähtisin ihan pelkälle rantalomalle, se ei ole se minun juttuni. Ehkä tästä syystä en ole koskaan löytänyt viehätystä lähteä lomalle vaikkapa Krabille, saarihyppelemään tai muutoinkaan tuolle suunnalle, siellä on liikaa sitä rantaelämää omaan makuuni. Muutama päivä menee mukavasti käyskennellessä ja valokuvatessa, mutta en pidempään viihtyisi. Olen nyt opetellut etsimään niitä itselleni mieluisia juttuja noista rantakohteista, valokuvaamisen lisäksi. Hyödynnän ajan käymällä jalkahieronnassa, johon ei Suomessa koskaan, ikinä, tule mentyä. Syön hyvin (ja erityisesti mango sticky riceä) ja nautin kun ei tarvitse oikeastaan tehdä mitään. Otan kirjan ja etsin mukavan paikan johon istahtaa katselemaan ja nautiskelemaan, mieluusti lähellä rantaa, jotta saan sitten myös tarpeen tullen valokuvia napsittua :)

Rantaloma vai kaupunkiloma?

Rantaloma vai kaupunkiloma?

Rantaloma vai kaupunkiloma?

Onneksi meitä on tässäkin asiassa moneen junaan, ja maailma niin täynnä ihania kohteita, että jokaiselle sieltä mitä todennäköisimmin se oma, mieluisa paikka löytyy. Oletko sinä enemmän kaupunkilomailija vai valitsetko mieluummin rantaloman? Oletko löytänyt sen ehdottoman suosikkisi, jonne palaat kerta toisensa jälkeen?

SaveSave