Puhelin, kalenteri, kamera, valokuvakansio, pelikeskus, säätiedote, taskulaskin, kompassi ja niin kovin paljon muuta.

Puhelin sisältää nykyään käytännössä koko elämämme. Kaiken mitä olemme tallentaneet muistiin, valokuvat, ihmisten yhteystiedot, muistiinpanot, ajanvietteet, uutiset ja ties mitä kaikkea. Mutta mitä oikeasti tarvitset puhelimessa? Pyyhi turhat kontaktit, ne ihmiset jotka ovat aiheuttaneet vain mielipahaa, deletoi sovellukset joita käytät vain käyttämisen vuoksi. Ole armollinen itsellesi: jos saat hyvää mieltä sovelluksesta, anna sen olla – mitä jos siirrät sen vaikka pois ensimmäiseltä näytöltä? Siirsin omat harkinnan jälkeen jäljelle jääneet some-appsit eli Twitterin, Instagramin ja Pinterestin sekä mail-sovelluksen omaan kansioonsa kakkosnäytölle. Kytkin pois päältä ilmoitukset, jotteivät ne punaiset pallurat haittaa (kuulun ainakin niihin ihmisiin, jotka eivät näitä palleroita kestä vaan kaikki on kuitattava heti pois). Jo pelkästään näin olen huomannut, että eri sovellusten turha selailuja ajanvietekäyttö on selkeästi harventunut, kun ne eivät heti puhelinta katsoessa osu silmään!

Kannattaa myös miettiä, ovatko kaikki sovellukset tarpeellisia puhelimessa. Voisitko joitain juttuja tehdä läppäriltä tai selaimen kautta? Olen huomannut omalla kohdallani netin käytön vähenneen, kun puhelimessa ei ole enää niin paljon kaikkea “tekemistä”. Läppärin avaamiseen menee kuitenkin aina vähän kauemmin kuin puhelimen, ja läppäri on useammin myös kotona silloin, kun itse on muualla.

Meiliboxi

Tähän kannattaa varata reilusti kahvia, teetä tai viiniä sekä vielä reilummin aikaa. Suklaa ei ole pahitteeksi. Kun olet varustautunut huolellisesti voit ryhtyä hommiin! Avaa meiliboksi ja ryhdy käymään sitä läpi viesti viestiltä. Vastaa kaikkiin, jotka vastausta vielä odottavat (myönnän, näitä oli itselläni luvattoman paljon roikkumassa!), järjestä tarpeelliset meilit eri kansioihin. Itselläni on nykyään työmeilin lisäksi enää yksi henkilökohtainen sähköposti, jonne tulee siis myös blogia koskevat asiat. Loin uuden kansion, jolloin kaikki blogijutut löytyvät yhdestä paikasta. Työsähköpostissa puolestaan oman kansionsa saivat esimerkiksi palkkalaskelmat sekä kuukausirosterit ja Tärkeät jutut.

Tarvitsetko todella kaikkia sinulle tulevia tiedotteita ja mainoksia? Olen viikon ajan systemaattisesti poistanut itseni kaikilta turhilta postituslistoilta, niin Zalandolta, Ellokselta, Jotexilta kuin muutamilta lehdistötiedotelistoilta ja niin edelleen. Pärjään hyvin, vaikken tiedä Sephoran uusimpia uutuuksia tai jokaista STT:n lähettämää juttua. Ja kun näitä houkutuksia ei silmien eteen tule, ei tule kiusausta lähteä tutustumaan linkin kautta uusiin tarjouksiin tai uutuuksiin.

Valokuvat

Okei, omalla kohdallani tämä alkaa olla jo aika myöhäistä reilulla 16 000 kuvalla. Mutta silti yritän aina joutessani deletoida tarpeettomia kuvia, niitä turhia räpsäisyjä joita ei todellakaan tarvitse säilyttää. iPhonessa tämä on itse asiassa tehty sikäli helpoksi, että voit valita niitä valmiita kansioita ja käydä ne aina yksitellen läpi, taakka ei tunnu niin suurelta. Eli kun avaa puhelimen Kuvat-kansion ja alalaidasta klikkaa k ohdan Albumit, antaa puhelin mukavasti kansioita tutkittavaksi. Omien albumeiden alta löytyy nimittäin kohta Media Types, ja siellä on sitten esimerkiksi videot, selfiet, live photot, time lapset ja niin edelleen, kaikki helposti yhdessä nipussa. Kun jokaisen näistä kansioista käy läpi, on kuvakansio jo huomattavasti siistimmässä kunnossa!

Do not disturbe!

Ehdoton suosikkitoimintoni puhelimessa on sen Do not disturbe eli älä häiritse -tila. Olen sinne laittanut säännön, että kaikki puhelimeni favorite-kategorian puhelut tulevat läpi (eli perhe ja varmuuden vuoksi crew control) ja muut sitten eivät. Eli pidän kotonakin monesti tuota tilaa päällä, öisin aina mutta päivisinkin yhä useammin. Näin viestit (lähinnä WhatsApp) eivät häiritse ja jos jollain on oikeasti tärkeää asiaa, olen myös säätänyt niin, että jos samasta numerosta soitetaan useita kertoja peräkkäin, tulee puhelu läpi. Tämä on loistava toiminne, enkä ilman sitä enää haluaisi edes olla.

Onko sulla jotain hyväksi havaittuja vinkkejä puhelimen ja ylipäänsä digitaalisen elämän minimalisointiin? Jaa ihmeessä vinkit ja ideat muillekin!