Porot, nuo pohjoisen yksisarviset. Niitä moni Lappiin suuntaava haluaa palavasti nähdä – mutta mielellään muutoin, kuin yllättäen autotiellä seisomassa. Toisin kuin hirvet, porot nimittäin hengailevat mieluusti autoteillä suurinakin joukkoina ja voivat olla melkoinen yllätys nurkan takana, kuin hämärillä teillä ajelee eikä näkyvyys ole lumipenkkojen takaa suuren suuri. Eikä tuo porokolarin pelko todellakaan tuulesta temmattu ole, sillä ELY-keskuksen mukaan porokolareita on joka vuosi hurjan suuri määrä, jopa 4000 joka vuosi. Tästä on haittaa paitsi tietysti autoilijoille myös porotilallisille, sillä tuhannet kuolleet porot eivät kenenkään tilannetta piristä. Tähän tilanteeseen on nyt puututtu, ja tavoitteeksi on asetettu puolittaa porokolarien määrä vuoteen 2020 mennessä. Mutta kuinka tämä sitten aiotaan tehdä?

Avuksi kehitettiin sovellus nimeltä Porokello. Porokello on Lapin ELY-keskuksen hanke, jonka keskeisin ja normaaliautoilijalle näkyvin osuus on Porokello-sovellus. Porokelloa eli siis sen porovaroituksia päivittävät Lapissa ajavat ammattiautoilijat, joilla on erillinen laite porohavaintojen ilmoittamiseen. Autoilijan tarvitsee vain asentaa sovellus puhelimeensa ja pitää se päällä, kun Lapissa huristelee.

Testasimme Ivalo-Inarin reissullamme tätä sovellusta, ja täytyy sanoa, että se on kyllä toimiva. Puhelimeen ladataan pinkki sovellus joko iPhonen AppStoresta tai Android-puhelinten Google Playsta. Sovellus on yksinkertainen käyttää, kokemuksesta huomauttaisin, että sen täytyy antaa käyttää sijaintiasi aina, muutoin hälytykset eivät ainakaan tällä hetkellä toimi. Valitsimme nimittäin aluksi sijaintipalveluista kohdan “vain, kun sovellus on käytössä” ja ihmettelimme, kun sovellus ei pystynyt meitä paikantamaan. Kun sijaintipalvelun asetuksen muutti, alkoi sovelluskin toimia.

Porokello on todella helppo, sen kun vain käynnistää ja antaa olla päällä autoillessaan, saa hyvin luotettavaa tietoa porojen sijainnista sekä kartalla että jos paikka on lähellä, myös sovelluksen antamalla äänivaroituksella – joka tietysti on teemaan sopien porokello. Täytyy tosin huomata, että varoituksia voivat laittaa vain ammattiautoilijat (yhteensä 1000), joten enimmäkseen niitä tulee pääteillä ja ainakin meidän kokeilujaksolla paremmin arkisin kuin viikonloppuna. Olisikin mahtavaa, jos sovelluksesta jossain vaiheessa tulisi Waze-sovelluksen kaltainen, jolloin kaikki autoilijat voisivat helposti näyttöä napauttamalla ilmoittaa uudesta porohavainnosta.

Mikäli autoilet Lapissa kannattaa tämä sovellus ehdottomasti puhelimeen asentaa, jokainen väistetty poro on askel parempaan. Käy lukemassa lisää Porokellosta!

Inari_porotila_PetriMattus

Inari_porotila_PetriMattus