Kaukana ovat jo ne ajat, jolloin Instagram-kuviin lätkäistiin jokin Instagramin ihanista filttereistä. Muistatte varmasti hieman kellertävää sävymaailmaa taikovan Creman, haaleiden sävyjen Adelen, sävyihin syvyyttä ja ah-niin-ihanaa tummaa tunnelmaa luovat X-Pro II ja Lo-FI:n… Onneksi enää ei tarvitse kuviaan näillä filttereillä säätää, vaikkei mitään ihmeellisiä kuvankäsittelytaitoja omaisikaan. Tässä apuun tulevat erilaiset sovellukset, joilla on helppo puhelimella otettuja kuvia muokata mieleisekseen, enemmän tai vähemmän, kukin tietysti makunsa mukaan.

Itse en juurikaan käytä filtterisovelluksia, vaan luotan vain hyviin kuviin sekä tarpeen tullen pieneen valotuksen tai värin korjaamiseen. Mutta on niissä yleensä silti hieman korjattavaa: yleensä kuvaa täytyy esimerkiksi kirkastaa, jotta yksityiskohdat erottuvat paremmin. Mitä sovellusta sitten tähän käytän? Ja mitä muita näppäriä kuvankäsittelysovelluksia puhelimeen saa?

Adobe Photoshop Lightroom CC

Tämä on ehdottomasti suosikkisovellukseni. Käytän Adobe Lightroomia myös koneellani kun käsittelen kuvia, ja tämä kännykkäsovellus on siitä ikäänkuin riisutumpi ja pelkistetympi versio. Tällä saa helposti ja nopeasti korjattua vaikkapa keltaiseen sävyttyneen lumihangen takaisin valkoiseksi tai terävöitettyä kuvaa. Yleensä pyrin pitämään muokkaukset mahdollisimman vähissä, rosoisuus on kuvissa ihan ok. Oheisessa kuvaparissa ylempi on käsittelemätön kuva meidän Finnairin poro-koneesta Krabin lentokentällä, alemman olen käyttänyt Lightroomin kautta. Siinä voi huomata pientä värien kirkastumista esimerkiksi taivasta kun katsoo ja poro erottuu aavistuksen paremmin lentokoneen kyljestä alemmassa, käsitellyssä kuvassa.

Finnair_reindeer_edition_noretouch

Finnair_reindeer_edition_retouched

Lightroomilla saa tehtyä toki myös suurempia muutoksia, mikäli näitä haluaa tai mikäli haluaa yrittää pelastaa toivottomalta vaikuttavan otoksen. Seuraavaksi tämän tekstin alla on taas ylempänä käsittelemätön, huonosti onnistunut kuva New Yorkin Battery Parkista. Aamun hetki oli samea ja puhelimesta akku lopussa, joten kuvia ei voinut ottaa kuin pari ja niillä oli sitten pärjättävä. Tässä paransin värejä Lightoomilla vähän enemmän, kirkastin, lisäsin valoisuutta, terävöitin, suoristin horisontin ja lisäsin aavistuksen verran lämmintä sävyä. Ja voila, kuva on kuin aivan toinen! Ei se mikään mestariteos ole, huonosta ei saa kuin korkeintaan keskinkertaista, mutta ainakaan ei tarvitse tuota muistoa roskakoriin laittaa.

IMG_5482

blog_IMG_5482

Nämä muutokset siis tehty iPhonella otettuihin kuviin Adobe Lightroomin avulla. Halutessaan voi siis tehdä aivan hienovaraista säätöä jota tuskin kukaan muu edes huomaa, tai sitten voi yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on, mikäli kuvaushetkellä kameran asetukset tai vaikkapa sää pilaa kuvan.

VSCO

Tämä lienee suosituin ja yleisin sovellus jolla Instagram-kuvia muokataan. Käytin tätä viime talvena paljonkin, tykkäsin sen helppoudesta, nopeudesta ja siitä, että kuviin saa aina sen samanlaisen fiiliksen. Nyt tämä on jäänyt kokonaan pois, kun olen siirtynyt enemmän luonnollisiin kuviin ja vain Lightroomin käyttöön niiden muokkauksessa suurimmilta osin. Mutta VSCO on ehdottomasti kokeilun arvoinen, sen filtterivalikoima on ällistyttävän laaja, kuvia voi säätää ja muokata myös muutoin kuin filttereillä ja mikä parasta, voit kopioida aiemmin muokkaamasi kuvan säädöt yhdellä painalluksella uuteen kuvaan. Äärimmäisen helppoa ja kätevää!

Color Story

Tämä on VSCO:n lailla todella nopea ja kätevä sovellus, jolla on helppo luoda kuviin mieleistä tunnelmaa filttereiden tai tehosteiden avulla. Voit tehdä taivaasta kauniin roosan, laittaa hieman auringonsädettä mukaan, rantahiekan karamellin sävyiseksi tai sitten vaikkapa sitä hieman tummempaa, syvempää sävyä, jota tällä hetkellä paljon kuvissa näkee. Tällä kaikki onnistuu helposti, osa filttereistä on toki maksullisia mutta muutamalla eurolla saat kivan kokoelman jolla leikkiä. Itse tykkään tehdä paljon kuvia omaksi iloksenikin, tai sitten “ilahdutan” niillä perhettäni :D

SnapSeed

Tässä sovellus, mikäli haluat esimerkiksi muokata tiettyä kohtaa kuvassasi etkä koko kuvaa. SnapSeed käyttää sormeasi siveltimenä, eli voit helposti sormella pyyhkiä esimerkiksi lisää valoisuutta haluamaasi kohtaan ilman, että koko kuva valottuu. Tällä voi myös vaikkapa poistaa helposti kuvan yläreunaan jääneen kuvaajan peukalon, mikäli tuo kuva on muutoin juuri se täydellisistä täydellisin :) Mitenkään kovin pikkutarkkaa tulosta tällä ei saa aikaiseksi, sormi kun kuitenkin puhelimen näyttöön verrattuna on melko suuri… Mutta mukava työkalu tietää tämäkin!

Nämä ne sovellukset, joita itse olen käyttänyt kuvien muokkaamiseen. Listalta puuttuu Canva, jota käytän mutta en kuvien muokkaukseen: sillä saa luotua näppärästi CV:t, media kitit, bannerit ja vaikkapa joka postauksessa olevan artikkelikuvan.

Onko sulla jokin näistä käytössä vai käytätkö jotain muuta? Tai et mitään lainkaan? Jaa ihmeessä parhaat ja näpsimmät vinkkisi meille muillekin :)

 

EDIT:

Annoin Helsingin Sanomille muutaman vinkin matkakuvaamisesta puhelimen kameralla.

Käy myös lukemassa Kaukokaipuu-blogista mahtavat vinkit Instagram-valokuviin!