Nizzasta Monacoon on kätevintä surauttaa junalla: se kestää vain puoli tuntia ja matkan varrella saa ihailla kauniita rannikkomaisemia suloisine pienine rannikkokylineen. Eikä lippukaan montaa euroa maksanut, eli ehdottomasti järkevämpää liikkua junalla kuin vuokrata auto jos vain tätä yhtä reissua Nizzan ulkopuolelle on tekemässä. Mitä sitten teimme Monacossa? No me lähinnä vain kävelimme ympäriinsä (tosin ruhtinaskunnan koko, 1,95 neliökilometriä, ei hirveästi vielä kävelijää väsytä) ja istahdimme toki aurinkoiselle Cafe de Paris -ravintolan terassille lasilliselle ja samalla katselimme viereiselle Monte Carlon Casinolle meneviä ihmisiä (ja heidän autojaan).

Monaco

Monaco

Monaco

Monaco

Monaco

Monaco

Monaco

Miltä Monaco sitten tuntui? Aika mitäänsanomattomalta, jos kehtaan edes tunnustaa. Ihan totta! Nizzassa oli erilaista elämän tuntua, lämpöä ja hyvää fiilistä, Monaco oli paljon steriilimpi, paljon etäisempi, paljon kylmempi. Sieltä puuttui kokonaan se Nizzan elegantti rentous mihin olin jo ehtinyt ihastua. Toki maisemat Monacossa olivat todella kauniit, ihmiset tyylikkäitä, autot upeita ja ravintolat hulppeita mutta minun sydäntäni ne eivät silti vieneet. Mutta iloinen ja tyytyväinen olin kuitenkin, että tuon paikan sain nähdä ja siellä päivän vietimme, oli se sen väärti. Kuljeskellessani pohdin, kuinka kadut ovat mahtaneet muuttua siitä, kun Grace Kelly näitä samoja maisemia katseli… Tuskin tosin ainakaan jalkapatikassa, kuvista päätellen rouva oli korkokenkien ystävä – toisin kuin Monacon mäkiset kadut. Suosittelenkin varautumaan mukavin kävelykengin, jottei kävelystä tule piinaa eikä tarvitse pelätä, että korko katkeaa jossain jyrkässä, kriittisessä kohdassa :)
Monaco

Monaco

Monaco

Monaco

Monaco

Monaco

Auringonlaskua katselemaan kannattaa suunnata palatsin puistoon, sieltä näkee ihanasti yli lahdenpoukaman ja saa seurata, kuinka laskeva aurinko värjää vastapäiset rinteet kauniilla väreillään. Samalla voi ihastella sitä hauskaa tyyliä, jolla vartijat edelleen vuoroa vaihtavat palatsin edessä. Siinä on vain aina jotain yhtä hauskaa, niin totisen täsmällistä ja tarkoin koreografioin määriteltyä. Palatsin läheltä löytyy ihana puisto, Jardin exotique, jossa kannattaa ehdottomasti käydä kävelemässä ja istahtaa ihailemaan sieltä aukeavaa maisemaa.

Mutta joo, en usko, että Monacoon tulee sen kummemmin enää lomalla mentyä, sieltä Nizzan lähettyviltä kun löytyy niin paljon muitakin paikkoja tutkittavaksi ja ihailtavaksi. Oletko sä käynyt Monacossa, jäikö yhtään erilainen fiilis paikasta? Nämä kun ovat niin subjektiivisia juttuja, toisen blaah voi olla toisen aarre. Ja hyvä niin, eihän se kiva olisi, että me kaikki vaan samoista kohteista tykättäisiin, eikö?

P.S. Kyllähän minullekin muisto jäi Monacosta: onnistuin nimittäin vilustuttamaan itseni! Seuraava viikko menikin siis niiskuttaen ja pientä flunssaa potien – Monaco jättää jälkensä meihin jokaiseen ;)