Flatiron Building – eli silitysrautatal on yksi New Yorkin vanhimpia maanmerkkejä ja yksi niistä, jotka ovat “tuttuja kaikille”. Valokuvista ja elokuvista tuntuu ainakin itselleni piirtyneen hyvinkin tuttu kuva New Yorkista, jo kauan ennen kuin siellä edes aikoinaan ensimmäistä kertaa vierailin. Times Square, Central Park, Vapaudenpatsas, Brooklyn Bridge, Chinatown – nämä ja monet muut olivat niitä tuttuja mutta todellisuudessa täysin vieraita paikkoja, joiden kiertely on kuulunut siihen sarjaan “näistä on käytävä ottamassa kuva”.

Näistä tällaisista tutuista maanmerkeistä yksi ehdottomista suosikeista on varmasti monelle jo heti 1900-luvun alussa rakennettu Flatiron Building (joskus kartassa saattaa näkyä nimellä Fuller Building), joka erikoisen ulkomuotonsa vuoksi on ollut yksi New York -kuvien suosikkeja niin valokuvissa kuin leffoissakin. Ja eikä suotta, onhan se yksi Manhattanin vanhimpia pilvenpiirtäjiä ellei vanhin, sillä on siis ollut tässä vuosien saatossa mukavasti aikaa hankkia itselleen näkyvyyttä. Niin, ja mikäli sattuu olemaan Hämähäkkimies-leffojen fani, on voinut tämän Flatiron Buildingin siellä nähdä, sillä siinä sijaitsi Daily Bugle -lehden päätoimitus vuoden 2002 leffassa.

Mutta tottahan toki tässä tutuksi tulemisessa auttaa myös se, ettei rakennus näytä aivan samalta kuin muut pilvenpiirtäjät tai edes hieman korkeammat talot, tässä on pieni twisti (jonka tietysti voi jo rakennuksen nimestä päätellä). Koska rakennus sijaitsee kolmion muotoisella tontilla, on tämä tietenkin aiheuttanut hieman ongelmia sen rakennussuunnitteluun: kolmioon kun on vaikea suorakulmiota saada mahtumaan. Niinpä tässä on otettu tila hyötykäyttöön ja sen sijaan, että kolmion kärki olisi jätetty tyhjäksi, on tämä rakennus suunniteltu täyttämään tontti sen joka kohdalta. Saatiin siis aikaan kolmion mallinen pilvenpiirtäjä, jonka kapein kärki on vain kaksi metriä leveä – haluaisin kyllä päästä näkemään nuo kärjessä sijaitsevat liikehuoneistot sisältä päin!

Rakennus siis on tosiaankin kolmion mallinen josta tuo nimikin, silitysrautatalo. Vähän kuin olisi raudan pohja laitettu sokkelimalliksi ja siihen sitten 22 kerrosta rakennettu päälle. Mutta onhan rakennus varsin kaunis, henkiessään yli satavuotista charmia kohdassa, jossa Fifth Avenue kohtaa Broadwayn. Paikalle on siis helppo löytää kävellen, ja mikäli mietit mistä tunnistat rakennuksen maan tasalla, se hoituu helposti turistien kameroita seuraamalla – ne takuuvarmasti osoittavat kohden tätä rakennusta :)

Luin muuten juuri, että Flatiron Building rakennettiin aivan järistyttävän nopeasti: kun perustus oli valettu, kerrokset rakentuivat yksi per viikko! Aika hurjaa, kun ajattelee senaikaisia työvälineitä.

blog_IMG_5482