Jokainen viime vuosina Kiinassa matkaillut on todennäköisesti törmännyt erittäin rasittavaan ongelmaan: netti Kiinassa ei ole ihan sitä mihin olemme tottuneet. Tarkemmin sanottuna siihen, että se samperi ei meinaa toimia juuri niillä sivustoilla ja sovelluksilla, mitä me täällä länsimaissa olemme tottuneet käyttämään. Monelle tämä tulee ikävänä yllätyksenä vasta siinä vaiheessa, kun on hotelliin saakka selvinnyt ja olisi hetki aikaa latailla kuvia reissulta Facebookiin ja Instagramiin ystävien iloksi, tai laittaa vaikkapa Messengerin tai WhatsAppin kautta viestiä kotiin, että täällä ollaan ja kaikki vallan mukavasti. Ja siihen se lysti sitten loppuikin. Kiinassa on nimittäin todella tehokkaasti blokattu pääsy näille sivustoille ja sovelluksiin, ja tuo verkko on tässä tämän vuoden aikana vaan entisestään kiristynyt. Siinä missä vielä viime vuonna auttoi Freedomen VPN, ei tänä vuonna siitä ole enää ollut mitään hyötyä.

Jotkut suurimmat hotellit ovat asentaneet omia VPN-verkkojaan, jotta ulkomaalaisilla asiakkailla on esteetön pääsy haluamilleen sivuille, ja näin ollen toki myös tyytyväisempi mieli ja suurempi halukkuus kenties tuohon hotelliin vielä toistekin tulla. Mutta sitten on paljon hotelleja joissa näin ei ole, ja matkailija jää istumaan vastapedatulle sängylle sormi suussa, miettimään miten ihmeessä tästä selvitään. Onneksi on keinoja päästä noiden sensuurien ohi, koko ajan pienenevä määrä keinoja mutta yhä silti onneksi jotain löytyy.

Netti Kiinassa

F-Secure Freedome VPN

Vielä toissa keväänä iloisesti Shanghaissa tästä palvelusta kirjoitin, Starbucksissa istuen ja nettiä huolettomasti selaillen. Jutusta kannattaa käydä lukemassa perusteet VPN-palvelusta, siitä miksi se on todella hyvä olla käytössä aina, kun julkisiin wifi-verkkoihin liittyy. Valitettavasti tämän vuoden aikana on näyttänyt siltä, että Freedomen peli on pelattu Kiinassa. En ole saanut sen kautta nettiä toimimaan enää kuukausiin, ja samaa ovat sanoneet kollegatkin. Harmi, sillä mieluusti käyttäisi suomalaista palvelua. On mulla tämä toki edelleen käytössä ja siitä maksan, sillä käytänhän nettiä myös muualla kuin Kiinassa.

Netti Kiinassa

Express VPN

Tämä on nykyinen bestikseni, Kiinan matkakaverini, uskottuni ja luotettuni. Express VPN:stä vinkkasi Xi’anissa hotellimme virkailija, hänkin ei-kiinalainen ja netin kanssa kipuileva. Express VPN:ää voit kokeilla maksutta 7 vuorokautta, ja itse tykästyin siihen sen verran, että viime Kiinan reissulle maksoin noin 10 euron kuukausimaksun. Neljän päivän aikana netti ei tämän kautta pätkinyt kertaakaan, ja pystyi katselemaan niin Netflixit kuin Instagramit ja Facebookitkin. Täydet pisteet tälle. Express VPN löytyy täältä.

NordVPN

Kollegalla oli tämä palvelu käytössä ja tuntui olevan aivan yhtä hyvä kuin tuo Express VPN. Toimi moitteetta ja ensimmäinen viikko ilmainen. Kollega oli ostanut 3-vuotisen käytön, oli ollut siihen satasen tarjous. Enää tuota ei heidän sivuillaan näkynyt, mutta meinaan kyttäillä josko se vielä sinne ilmestyisi, olisi kuitenkin aika edullinen noin pitkäksi aikaa. NordVPN löytyy täältä.

VPN Proxy Master

Tätä käytin muutaman kerran Chonqingissa, ja toimi ihan ok. En maksanut mitään, ja ilmaisversio oli huomattavan epävakaa, meni pois päältä useita kertoja päivässä. En siksi halunnut edes kokeilla maksullista, en jaksa uskoa sen olevan yhtään parempi. Eikä kovin hyvää mainosta, jos ilmaiseksi tarjoaa kuraa, siitä tuskin kukaan maksavaksi asiakkaaksi innostuu siirtymään. Selkeämpiä noi, joissa voit käyttää viikon ja jos tykkäät, täytyy jatkossa maksaa. Fair deal.

Starbucks ja Wi-Fi

Starbucks on monessa maassa se reissaajan pelastus, sieltä kun löytyy aina ilmainen wifi. Itse asiassa se on niin kätevä, että kun olet jossain sitä käyttänyt, seuraavassa Starbucksissa liittyy puhelin verkkoon automaattisesti. Kiinassa tämäkin on toisin, kuten arvata saattaa. Mietin pitkään, että mistä johtuu moinen, Kiinassa nimittäin tarvitset paikallisen puhelinnumeron jotta voit siihen tilata netin tunnukset. (Joskus olen ystävällisiltä kahvilan työntekijöiltä saanut salasanan, ovat käyttäneet siihen omaa liittymäänsä.) Sitten hoksasin: Starbucksin wi-fi toimii Google-alustan kautta, eli se kirjautuminen siihen. Ja niin, Googlehan juuri on se, jota Kiina eniten ja tarmokkaimmin boikotoi.

Netti Kiinassa