Vaikka Pariisin Champs-Elysee kauppoineen ja putiikkeineen ihastuttava onkin, olen itse enemmän pikkukujien tallaaja. Niinpä Pariisin keskustassa kukkulan päällä sijaitseva Montmartre, “marttyyrien vuori”, oli yksi ensimmäisistä paikoista jonka tuossa kaupungissa halusin nähdä. Itse asiassa tuo kaupunginosa oli oma kylänsä aina 1860-luvulle saakka, ja jotenkin tuo on alueella vieläkin aistittavissa. Vähän kuin menisi kylään kaupungin sisällä.

Monelle Montmartren alue saattaa olla tuttu siellä sijaitsevan kabaree-ravintolan vuoksi: kyllä vain, Moulin Rouge sijaitsee Montmartren kukkulan juurella. Eikä ole sattumaa, että siinä kuuluisassa nimeään kantavassa elokuvassa juuri tämä oli se kohtalokas tapahtumapaikka, sillä aikoinaan, 1400-lukujen taitteessa Montmartre oli kurtisaanien, taiteilijoiden, polttavan aatteen palon, absinthin ja vapauden koti. 1900-luvun alussa paikan ilmapiiri alkoi viehättää taiteellista porukkaa ja siellä on aikaansa viettäneet muiden muassa sellaiset tunnetut henkilöt kuin Henri Matisse, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Claude Monet ja Claude Debussy. Ollapa ollut tuolloin paikalla itsekin, kun Montmartre oli Pariisin (ja varmasti aikalailla koko Euroopan) taiteilijaelämän tyyssija!

Pariisi, Montmartre, Moulin Rouge

Paris, France

Voiko tämän ranskalaisempaa näkyä olla? Mies baskerissaan, viiniä juoden ja päivän lehteä lukien <3

Montmartre kukkula, Pariisi

Paris, France

Paris, France

Jos mielit saada paikallisen taiteilijan tekemän muotokuvan itsestäsi, täällä se maksua vastaan onnistuu. Ja mitä katselin heidän töitään, niin kovin taidokasta jälkeä näytti syntyvän. Valittavana on joko tällaisia perinteisiä, tai sitten karikatyyrejä – tai sitten voit ostaa kauniin maalauksen tai piirroksen Pariisin maisemista.

Pariisi, Montmartre

Ja kuten oikeastaan mistä päin Pariisia tahansa, voit aina ihailla tämän kauniin ladyn profiilia. Onhan se hurjan kaunis – ja iso! Miettikää, kuinka kaukana siitä olen ja kuinka suurelta se edelleen näyttää.

Pariisi Montmartre

Näillä portailla, basilikan edessä, on ilmeisesti aina hyvällä säällä melkoinen tungos, kun kaikki haluavat paistatella päivää ja ottaa kuvia sekä alhaalla levittäytyvästä Pariisista että takana kohoavasta basilikasta. Ja niin tein tietysti minäkin ;) Keväinen aurinko lämmitti ihanasti poskia, kevyt tuulenvire sai tukan sotkuun (ja linssin eteen) ja suu meni väkisinkin koko ajan leveään hymyyn. Tämä, tämä oli sitä Pariisia mihin oli niin hurjan helppo ihastua ja jonne ehdottomasti haluan palata!

Pariisi, Montmartre

Paris, France, Montmartre

Matkalla takaisin alas, pitkin ihania pikkukujia kierrellen ja kaarrellen, kannattaa pysähtyä nauttimaan lasillinen kylmää ranskalaista viiniä ja perinteinen crep – täytteenä esimerkiksi perunaa, tomaattia, sipulia ja juustoa. Kyllä nimittäin maistuu hyvälle! Samalla on ihana katsella ohi soljuvaa elämää, kuunnella paloja keskusteluista, antaa mielensä laiskasti vaeltaa siellä sun täällä – lähinnä miettimässä sitä, kuinka tänne pääsisi palaamaan pian uudestaan. Kiitos Montmartre, sait minut rakastumaan Pariisiin ja ihaniin pikkuisiin kujiisi.

Pariisi, Montmartre

Pariisi, Montmartre

Pariisi, Montmartre

Pariisi, Montmartre

Pariisi, Montmartre

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave