Mona Lisa. Tuo maailman kuuluisin hymy, suuri arvoitus. Mutta kannattaako tämän ladyn vuoksi raahautua Louvren tungokseen vai olisiko fiksumpi sitä vain netin valokuvista ihailla? Kävimme ottamassa selvän.

Ensimmäisenä vinkkinä haluaisin mainita, että liput Louvreen kannattaa ostaa etukäteen museon nettisivulta. Näin vältät ensimmäisen kipukohdan eli jonottamisen, ja pääset mukavasti omasta sisäänkäynnistä samalla, kun kymmenet muut nakottavat vielä jonossa lippuaan ostamassa. 

Seuraavaksi, kannattaa syödä ja juoda ja käydä vessassa sekä kenties tehdä muutama zen-henkinen rentoutusharjoitus, ennen kuin lähtee Louvreen sisälle. Nimittäin zen-henkeä siellä todella tarvitsee, kun ihmismassojen keskellä yrittää kulkea ja jotain nähdäkin. Ruuhkaa riittää!

Kolmanneksi, älä keskity vain siihen, että näet Mona Lisan. Louvren museo on katosta lähtien yhtä upeaa, käsittämättömän hienoa taidetta johon kannattaa katse kiinnittää joka askeleella. Ja aivan mahdottoman hassuja ja outoja tauluja, todella mielenkiintoisin yksityiskohdin…

Entä sitten se lady, Mona Lisa? Olet varmaan kuullut lukemattomia kertoja, että hän on pieni. Hän on todella pieni. Ja hän on suuren hallin yhdellä seinämällä, yksin siellä killumassa. Halli on todennäköisesti täynnä ihmisiä kamerat sojossa kun sinne saavut, suosittelen siirtymään laitaan ja halutessasi siellä yrittämään edetä lähemmäs. Me emme edes yrittäneet, ei tuntunut lainkaan vaivan arvoiselta. Se melu, se kuumuus, se väenpaljous, se puhelinten ja kameroiden määrä… Lady Mona sai killua seinällään, me keskityimme muihin, hieman vähemmän suosittuihin kohteisiin.

Louvre_MonaLisa
Louvre_MonaLisa

Muuten, jostain syystä päättömyys oli jonkinmoinen trendi tiettyyn ajanlaskun aikaan.

Louvre_MonaLisa
Louvre_MonaLisa

Jälkimietteenä voin sanoa, että aivan ehdottomasti suosittelen päivää Louvressa, ja aivan ehdottomasti suosittelen tekemään alustavan suunnitelman siitä, mitä siellä haluaa Mona Lisan lisäksi nähdä – kaikkea ei nimittäin mitenkään ole mahdollista yhteen päivään mahduttaa. Ja Mona Lisankin voi tietysti skipata, netistä löytyy varmastikin parempia kuvia joita ihailla :D

Niin, ja laita jalkaasi mukavat kengät, kilometrejä tulee reilusti vaikka vain rakennuksen sisällä käveletkin!