Mona Lisa. Tuo maailman kuuluisin hymy, suuri arvoitus. Mutta kannattaako tämän ladyn vuoksi raahautua Louvren tungokseen vai olisiko fiksumpi sitä vain netin valokuvista ihailla? Kävimme ottamassa selvän.

Ensimmäisenä vinkkinä haluaisin mainita, että liput Louvreen kannattaa ostaa etukäteen museon nettisivulta. Näin vältät ensimmäisen kipukohdan eli jonottamisen, ja pääset mukavasti omasta sisäänkäynnistä samalla, kun kymmenet, jopa sadat, muut nakottavat vielä jonossa lippuaan ostamassa. 

Seuraavaksi, kannattaa syödä ja juoda ja käydä vessassa sekä kenties tehdä muutama zen-henkinen rentoutusharjoitus, ennen kuin lähtee Louvreen sisälle. Nimittäin zen-henkeä siellä todella tarvitsee, kun ihmismassojen keskellä yrittää kulkea ja jotain nähdäkin. Ruuhkaa riittää! Ihmisiä on tungokseen saakka, Louvre on melkoisen sokkeloinen ja aivan uskomattoman suuri kokonaisuus – ota selvää reiteistä etukäteen, jotta et ajaudu turhautuneena vain ajelehtimaan massojen mukana salista toiseen.

Kolmanneksi, älä keskity vain siihen, että näet Mona Lisan. Louvren museo on katosta lähtien yhtä upeaa, käsittämättömän hienoa taidetta johon kannattaa katse kiinnittää joka askeleella. Ja aivan mahdottoman hassuja ja outoja tauluja, todella mielenkiintoisin yksityiskohdin…

Entä sitten se kuuluisin lady, Mona Lisa? Olet varmaan kuullut lukemattomia kertoja, että hän on pieni. Hän on todella pieni. Ja hän on suuren hallin yhdellä seinämällä, yksin siellä killumassa. Halli on todennäköisesti täynnä ihmisiä kamerat sojossa kun sinne saavut, suosittelen siirtymään laitaan ja halutessasi siellä yrittämään edetä lähemmäs. Me emme edes yrittäneet, ei tuntunut lainkaan vaivan arvoiselta. Se melu, se kuumuus, se väenpaljous, se puhelinten ja kameroiden määrä… Lady Mona sai killua seinällään, me keskityimme muihin, hieman vähemmän suosittuihin kohteisiin.

Itseäni kiehtoi eniten muinaisen Egyptin aarteet, sargofagit sun muut – niiden parissa sai helposti ajan vierähtämään. Jostain syystä näissä huoneissa oli myös väljempää, suurin osa ihmisistä tuntui oikeasti tulevan paikalle vain katsastamaan Mona Lisan ja poistumaan tämän jälkeen Pariisin muiden nähtävyyksien pariin. 

Louvre_MonaLisa
Mona-Lisa

Muuten, jostain syystä päättömyys oli jonkinmoinen trendi tiettyyn ajanlaskun aikaan.

Louvre_MonaLisa
Mona-Lisa

Jälkimietteenä voin sanoa, että aivan ehdottomasti suosittelen päivää Louvressa, ja aivan ehdottomasti suosittelen tekemään alustavan suunnitelman siitä, mitä siellä haluaa Mona Lisan lisäksi nähdä – kaikkea ei nimittäin mitenkään ole mahdollista yhteen päivään mahduttaa. Louvre on uskomaton, taide siellä jotain sellaista, jota harvoin eteen tulee ja mahdollisuudet päivän viettoon oikeastaan rajattomat, riippuen omista mielenkiinnon kohteistasi. Mona Lisa on vain pieni osa tuota upeaa kokonaisuutta, toki se tärkein ja varmasti se, joka suurimman osan näistä ihmisjoukoista paikalle houkuttaa.

Niin, ja laita jalkaasi mukavat kengät, kilometrejä tulee reilusti vaikka vain rakennuksen sisällä käveletkin!