Kun työ vie säännöllisesti eri aikavyöhykkeille, kun yhden viikon sisällä voi olla lentoja niin -7 tuntia kuin +7 tuntia kotimaan ajasta, kroppa käy välillä aikalailla ylikierroksilla. Yhtälöä ei helpota se, että töitä tehdään silloin, kun sisäisen kellon mukaan kuuluisi nukkua ja nukkua täytyy silloin, kun kotona olisi viettämässä jo puoltapäivää askareiden parissa. Ruokailu on epäsäännöllistä ja monesti epäterveellistä, lennon aikana ei ehdi välttämättä miettiä tarkemmin mitä suuhun laittaa ja veden juontikin meinaa kiireessä unohtua. Millä ihmeellä sitten saa olon normalisoitua ja kropan palauteltua, miten mielen tyynnytettyä kun vihdoin kotiin tai kohteessa hotelliin pääsee? Nämä muutamat keinot olen löytänyt omalla kohdallani edes jotakuinkin toimiviksi avuiksi.

Meditointi / keskittyminen

Ennen kuvittelin meditoinnin olevan jotain ihmeellistä hihhulointia, vähän epämääräistäkin toimintaa. Viimeisten parin vuoden aikana olen muuttanut käsitykseni siitä täysin, kun olen löytänyt meditoinnista ja erilaisista keskittymisharjoituksista avun erityisesti sellaiseen päivisin joskus iskevään stressiahdistukseen (tekemättömät hommat, ajanpuute, riittämättömyyden tunne, kiire) ja nukahtamiseen. Nukahtaminen on ollut mulle aina todella vaikea rasti, pyörin iltaisin sängyssä jopa pari tuntia, ajatusten laukatessa mitä mielikuvituksellisemmissa ja hurjemmissa skenaarioissa, joita vain yö voi mieleen tuoda. Kaikki tuntuu kaatuvan päälle, ongelmat kohoavat potenssiin kymmenen ja ratkaisuja ei löydy mihinkään.

Olen itse käyttänyt meditointiin kahta eri sovellusta. Aiemmin vannoin täysin Insight Timerin nimeen, kirjoitin siitä keväällä postauksenkin. Nykyään olen kääntynyt useammin Calm-sovelluksen puoleen, se on ehkä sellainen pelkistetympi ja sieltä on nopeampi löytää juuri siihen hetkeen sopivia harjoitteita. Kannattaa ehkä kokeilla itse molempia ja päättää sitten, kumpi on omaan käyttöön mieluisampi.

Äänikirjat

Olen vasta kuluneen vuoden aikana oppinut kuuntelemaan äänikirjoja. Kirjojen rakastajana minulta kesti aikansa, ennen kun pystyin hyväksymään sen, että kirjat olisivat digitaalisessa muodossa – tai saati sitten luetussa muodossa. Missä se ihana kirjojen tuoksu, sivujen tunne käsissäni, se kokonaisvaltainen fiilis? Kylmä totuus on kuitenkin se, että kun liikkuu hyvin täyteen ahdetun kassin kanssa maasta toiseen, on silkka mahdottomuus änkeä sinne useita kirjoja mukaan. Niinpä olen tullut sinuiksi BookBeatin kanssa ja kuuntelen nykyään kirjoja esimerkiksi vaatteita silittäessäni, meikatessani, junassa sekä nukkumaan mennessäni. Tämä viimeinen on aivan loistava keino (meditaatioharjotteiden ohella) nukahtamiseen, sillä ainakin minulla ajatukset tuppaavat aloittamaan villin laukan juuri silloin, kun pitäisi nukkua. Keskittymällä kuuntelemaan kirjaa, saan yleensä melko nopeasti unenpäästä kiinni ja ajastin sammuttaa kirjan sitten itsestään.

Ulkoilu keskittyen

Aiemmin ulkoilin aina musiikkia kuunnellen ja pyrin saamaan ajatukset muualle, jotta lenkki hoituisi vähän niinkuin siinä sivussa. Olen kuitenkin huomannut, että keskittyminen ja sellainen hetkessä läsnäolo on huomattavasti parempi stressinlievittäjä ja palauttaja. Niinpä pyrinkin nykyään varsinkin koiran kanssa ulkoillessani kiinnittämään huomion täysin ympäristööni. Miltä maa tuntuu jalkojen alla? Mitä tuoksuja tunnen? Miltä ympärillä näyttää? Katselen huomaten, en vain pyyhkäisten. Panen merkille lehtien eri sävyt, lintujen äänet, maaston rahinan askelteni alla. En ajattele töitä, en maksamattomia laskuja, en tulevia menoja, en mitään muuta kuin sitä hetkeä missä juuri silloin olen, ja niitä asioita joita juuri silloin näen.

Oma rytmi

Löydä se itsellesi parhaiten sopiva rytmi matkaillessasi aikavyöhykkeiden välillä. Matkustajana kannattaa yrittää käyttää hyväkseen koneessaoloaika, ja itään lennettäessä koittaa nukkua niin, että kun aamu kohteessa koittaa ja kone laskeutuu, olet kenties saanut nukuttua pari tuntia ja jaksat sen voimin iltaan saakka. Töitä tekevänä tämä ei ole mahdollista, joten kun saavumme aamulla tai aamupäivällä hotellille, menen samantien nukkumaan. Nukun kohteesta riippuen 2-4 tuntia ja herään (maailman kamalin herätys, aina!) sitten viettämään iltapäivää ja iltaa. En voi nukkua tuota kauempaa jotta seuraavana yönä saan edes jonkinverran nukuttua – yleensä kun aamulla jo koittaa lento takaisin kotiin ja olisi kyettävä jotenkin työskentelemään.

Länsi on sitten ainakin itselleni paljon helpompi nukkumisen suhteen. Saavumme hotellille siellä alkuillasta, siinä on mukava sitten lähteä vähän ulos ja syömään ja kellon käydessä kymmentä tai yhtätoista, voi hyvillä mielin kömpiä peittojen alle ja nukkua hyvässä lykyssä jopa aamukuuteen saakka.

Jooga ja venyttely

Olen maailman surkein joogaaja, myönnetään. Mutta pyrin aina hotellille saavuttuani tekemään muutamat osaamani harjoitteet, jotta lennon aikana syntynyt jäykkyys katoaisi ennen nukkumaan menoa. Myös selän ja jalkojen venyttelyn olen huomannut tärkeäksi, sillä kun on jopa kaksitoista tuntia lähes joka hetken jaloillaan, kroppa todella vaatii sitä.

Nauti!

Ja mikä tärkeintä, nauti! Aina ei tarvitse olla ahkera, jaksaa ulkoilla, jaksaa olla pirteä, jaksaa lukea tai tehdä mitään kehittävää. On aivan yhtä tärkeää kuunnella itseään ja viettää vaikka koko päivä pyjamassa viltin alla, Netflixiä katsellen ja somea selaillen jos siltä tuntuu! Kittaa kahvia kunnes voi ottaa lasillisen tai pari viiniä, nauti aamiaiseksi croissantti, lounaaksi suklaata ja iltapalaksi popcornia jos siltä tuntuu. Käy kylvyssä, laita kasvonaamio, hiusnaamio, jalkanaamio tai vaikka koko kropan naamio jos haluat, mene hierontaan, makaa auingossa – tee tämä kaikki hyvillä mielin, sillä oli tilanne mikä tahansa, olet varmasti sen ansainnut <3

Onko sulla jotain hyväksi havaittua vinkkiä jonka haluaisit jakaa?