Mitä lentokoneeseen saikaan ottaa mukaan, ja mitkä tavarat tulisi laittaa ruumaan? Saan nykyään aika paljon yksityisviesteillä kysymyksiä koskien Suomesta matkalle lähtiessä niitä lentokoneessa sallittuja tai kiellettyjä tavaroita. Vastailen näihin kysymyksiin mieluusti, mikäli vain aikaa sattuu sillä hetkellä olemaan – nopeiten tosin tiedon löytää Finavian sivun kätevän hakutoiminnon avulla :)

Kokosin tähän nyt niitä yleisimmin kyseltyjä ja ihmeteltyjä tuotteita, eli:

Mitä sinne ruumaan tai käsimatkatavaroihin saakaan laittaa?

Nesteet:

Jos mietit, lasketaanko tuote nesteeksi muista tämä: nesteeksi lasketaan pääsääntöisesti kaikki sellaiset tuotteet, joita voi levittää. Näin ollen esimerkiksi hammastahna, rahka, lihapatee tai vaikkapa huulikiilto ovat kaikki nesteeksi luokiteltavia. Myös tuotteet, joissa on mukana nestettä, kuten nykyään kovin suositut kangasnaamiot, kuuluvat tähän luokkaan.

Nesteitä voit viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Yhteensä niitä saa olla vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin. Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun. Minigrip-pussit ovat käteviä tähän tarkoitukseen.

Pieni sivuhuomautus: paine saattaa tehdä nesteille tepposet, eli kannattaa pakata ruumaankin menevät shampoot ja rasvat sun muut erilliseen muovipussiin, ettei perille päästyä laukussa odota sottainen yllätys!

mita_mukaan_lennolle

Hiuslakka alle 100 ml: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Mutta huomaa, että tämän on mahduttava siihen sallittuun nestemäärään, eli litran läpinäkyvään muovipussiin yhdessä muiden nesteiden kanssa. Aerosolien venttiilit on peitettävä suojakuvulla tai suojattava muulla tavalla sisällön tahattoman purkautumisen estämiseksi.

Hiuslakka alle yli 100 ml mutta alle 500 ml: Voi laittaa ruumaan, ei voi ottaa käsimatkatavaroihin. Aerosolien venttiilit on peitettävä suojakuvulla tai suojattava muulla tavalla sisällön tahattoman purkautumisen estämiseksi.

Hiuslakka yli 500 ml: Ei saa laittaa ruumaan eikä saa ottaa käsimatkatavaroihin.

Kainalosauvat, kävelysauvat, kävelykeppi: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin.

Korkkiruuvi: Voi laittaa ruumaan, ei saa ottaa käsimatkatavaroihin (ellei terän pituus ole alle 6 cm).

Kuumemittari: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Mikäli kuumemittari sisältää elohopeaa, on se kuljetettava suojakotelossa.

Kynsilakka: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Mutta huomaa, että tämän on mahduttava siihen sallittuun nestemäärään, eli litran läpinäkyvään muovipussiin yhdessä muiden nesteiden kanssa.

Kynsisakset: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Mikäli kuljetetaan käsimatkatavaroissa, terävän osan pituus on oltava alle 6cm.

Kynsiviila: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Mikäli kuljetetaan käsimatkatavaroissa, terävän osan pituus on oltava alle 6cm.

Lääkkeet: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Matkan aikana tarvittavan määrän kuljettaminen käsimatkatavarassa sallittu. Varaudu esittämään resepti tai lääkärin määräys. Tuotteet tulee pakata erilliseen pussiin ja esittää turvatarkastuksessa. Muista ehdottomasti ottaa käsimatkatavaroihin lääkkeet, joita saatat tarvita lennon aikana. Ota aina huomioon, että lento voi myös viivästyä, voidaan joutua tekemään välilasku tai muutoin aikaa kuluu enemmän kuin on suunniteltu, eli lääkkeitä saatat tarvita. Jos yhtään mietit tarvitsetko jotain lääkettä, parempi siis ottaa se matkustamoon mukaan.

Onkivapa: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Suositellaan kuitenkin ruumaan laitettavaksi.

Paristot: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Litiumparistoja saa kuljettaa vain kulutuselektroniikkalaitteeseen asennettuna tai jos kyseessä on varaparisto, vain käsimatkatavarassa oikosuluilta suojattuna. (Eli toisinsanoen, niin, ettei sen navat on suojattu, kääräisemällä esimerkiksi teippiä ympärille tai pakkaamalla ne yksittäin pieniin pusseihin.)

Power Bank (puhelimen vara-akku): Ei voi laittaa ruumaan, voi ottaa käsimatkatavaroihin. Henkilön omaan käyttöön tarkoitetun vara-akun kuljetus on sallittua vain käsimatkatavaroissa oikosuluilta suojattuna. Paristojen ja akkujen litiumpitoisuus ei saa ylittää kahta grammaa tai 100 Wh:n energiasisältöä yksittäistä akkua kohti. Jos laukussasi on power bank, suosittelen sen pitämistä katse-etäisyydellä (esim. jalkatilassa) sillä kuten olemme saaneet lukea, syttyy niitä silloin tällöin tuleen. Ja sitä ei kukaan lentokoneessa halua.

mita_mukaan_lennolle

Sukkapuikot/virkkuukoukut/bambupuikot: Voi laittaa ruumaan tai ottaa käsimatkatavaroihin. Käsimatkatavarassa saa kuljettaa vain muovisia tai puisia sukkapuikkoja, kudinpuikkoja tai virkkuukoukkuja.

Sytkäri/tulitikut: Ei saa laittaa ruumaan eikä käsimatkatavaroihin. Matkustaja voi kuljettaa yhden sytkärin/tulitikkuaskin mukanaan, mutta sen on oltava taskussa. Erittäin herkästi syttyvät ”strike anywhere” -tulitikut, roihusytyttimet ja pistoliekkisytyttimet ovat kiellettyjä.

Sähkötupakka: Ei saa laittaa ruumaan, voi ottaa käsimatkatavaroihin. Muista, että myöskin sähkötupakan käyttö lennolla on ehdottomasti kiellettyä.

Tehosekoitin: Voi laittaa ruumaan, ei voi ottaa käsimatkatavaroihin.

Vara-akku läppäriin: Ei saa laittaa ruumaan, voi ottaa käsimatkatavaroihin. Varaparistojen ja -akkujen kuljetus on sallittua vain käsimatkatavaroissa oikosuluilta suojattuna (eli niin, ettei ne ole esimerkiksi kosketuksissa toisiinsa, kätevintä pakata kaikki yksitellen).  Litiummetalli- tai litiumioniparistoja tai -akkuja saa kuljettaa kulutuselektroniikkalaitteeseen asennettuna käsimatkatavaroissa tai ruumamatkatavarana, suositellaan kuitenkin kuljetettavaksi käsimatkatavaroissa. Paristojen ja akkujen litiumpitoisuus ei saa ylittää 2 grammaa tai 100Wh energiasisältöä yksittäistä akkua kohti.

Vauvanruoka: Matkan aikana tarvittavan määrän kuljettaminen käsimatkatavarassa sallittu. Tuotteen tulee olla alkuperäispakkauksessa. Matkustajan on pyydettäessä pystyttävä todistamaan ruoan aitous.

Yleistä:

mita_mukaan_lennolle

Elektroniset laitteet:

Ruumassa kuljetettava kulutuselektroniikka pitää pakata niin, ettei se mene kuljetuksen aikana vahingossa päälle. Tuotteeseen asennetun akun litiumsisältö saa olla enintään kaksi grammaa tai energiasisältö enintään 100 Wh. Jos sen energiasisältö on 100–160 Wh, lupa kuljetukseen tulee pyytää lentoyhtiöltä.

Metsästys/retkeily/kalastus

Käy lukemassa tarkemmat pakkausohjeet tämän linkin takaa.

Hiihto/lumilautailu/laskettelu

Käy lukemassa tarkemmat pakkausohjeet tämän linkin takaa

Mikäli jotain tietoa et löydä tuolta Finavian sivulta, kannattaa kääntyä suoraan lentoyhtiön puoleen, he kyllä neuvovat pulmatilanteissa mikä on minkäkin tavaran pakkaus- ja kuljetuskäytäntö. Mukavampi pakata oikein kuin joutua kentällä uudelleen tavaroita laukusta toiseen siirtämään – tai pahimmassa tapauksessa jättämään kokonaan lennolta. Finavialla on muuten todella informatiiviset ja monipuoliset sivut, kannattaa käydä niitä joskus ihan lueskelemassa!

SaveSave

SaveSave

SaveSave