En ole koskaan ollut kova ostelemaan vaatteita, koen kaiken sen sovittelun (ja samalla itsensä niistä kammottavista peileistä katselun) jotenkin niin kovin ahdistavana. Olen myös huomannut, että vaikka vaatteita olisi minkä verran, tulee niistä aina käytettyä niitä samoja, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Niinpä joitain vuosia sitten aloin puolivuosittaiset vaatehuonetsekkaukset, eli otin joka ikisen vaatekappaleen vaatehuoneesta sängylle, katsoin ne läpi ja jos en ollut jotain käyttänyt puoleen vuoteen tai jos vaate oli rikki, iso tai pieni, oli sen aika siirtyä kierrätykseen. Helppoa. Ja joka kerta tämä läpikäytävien vaatteiden määrä kävi pienemmäksi kunnes vihdoin olen tilanteessa, että mitään poislaitettavaa ei ole. Noh, ehkä alusvaatteet ja sukat, jotka päätyvät sitten roskiin kun eivät enää ole käyttökunnossa.

Tämä vaatekaapin pienenä pitäminen on helpottamut elämääni suuresti. Minimalistinen vaatekaappi on paitsi helppo pitää kunnossa ja siistinä, myöskin helppo pakata. Kaikki omistamani vaatteet (en nyt laske mukaan päällystakkeja joita omistan vielä liikaa) mahtuvat helposti pieneen kabiinikokoiseen matkalaukkuun. Kaikki. Takit sitten veisivät enemmän tilaa, niistä täytyisi vielä hieman vähentää. Mutta tällä hetkellä alakerran vaatekaapissa roikkuu musta ja ruskea tekonahkatakki, beige trenssi, ruskea ja vaaleanpunainen tweed-tyylinen jakku, luumunvärinen toppatakki, musta lyhyt kevytuntsikka ja beige pitkä kevytuntsikka. (Edit syyskuu 2019: ei ole luumunväristä eikä beigeä untsikkaa eikö ruskeaa tekonahkatakkia eikä beigeä trenssiä. Tilalla yksi roosa urheilutakki ja roosa kevät/syystakki) Mutta toisaalta taas, useampi takki auttaa kun vaatteita on niukasti, niillä saa esimerkiksi mekot menemään niin syyskeleillä kuin talvipakkasellakin.

Mitä minimalistinen vaatekaappi sitten omalta osaltani tarkoittaa?

Tässä henkariosasto, eli vaatekaappini peruspilarit. Oikealla on kaksi jakkua, valkoinen ja punainen. (Edit syyskuu 2019: molemmat jakut laitettu kiertoon.) Tämän jälkeen neljä eri väristä ja eri pituista neuletakkia sekä punainen lyhythihainen paitapusero. Farkkujen pariksi tarvitaan paitapuseroita, ja siihen tarpeeseen valikoituu jokin neljästä valkoisesta paitapuserosta (yksi perus, yksi leveillä hihoilla, yksi ohut ja silkkimäinen materiaali sekä yksi jossa harsopäällinen Edit syyskuu 2019: harsopäällinen paitapusero mennyt bye-bye). Ja ne vaatekaappini ehdottomat tähdet: mekot. Niitä voi käyttää kesät ja talvet, vaihtelee vain sukkahousujen paksuutta ja tarvittaessa lisää vielä neuleen päälle. Mekkoja on 8, joista yksi vähän kukallisempi on oikeastaan vain kuumien kohteiden layovereita varten ja muut mustia tai sinisiä, jotka sopivat mihin tilanteeseen hyvänsä. Kätevää! Tosin tässä on nyt paljastettava yksi juttu: tuossa on musta juhlaisempi mekko, jota en käytä puolivuosittain, mutta koska se on ainoa tarpeeksi siisti virallisiin “pikkumustatilaisuuksiin”, on se saanut kaappiin jäädä. Poikkeusluvalla. Toistaiseksi. (Edit syyskuu 2019: musta juhlamekko sai mennä, ja hetken aikaa kaapissa oli roosa kesämekko mutta se hajosi jo kuukauden jälkeen! Sen tilalla on joka käyttöön sopiva musta collegemekko – taskuilla!)

Minimalistinen-vaatekaappi

T-paitoja minulla on kolme. Kaksi (Edit syyskuu 2019: näitä ei enää ole, etsinnässä hyvälaatuinen valkoinen perus-T. Ehkä Nansolta?) valkoista (joissa molemmissa mustaa printtiä) ja yksi musta (jossa valkoista printtiä). Nämä toivon jonain päivänä korvaavani todella laadukkailla yksilöillä, vaikkei näissäkään mitään ongelmaa ole. Viereisessä pinossa sitten pitkähihaiset, näköjään hyvin samaa värimaailmaa – kolme harmaata ja yksi sininen (Edit syyskuu 2019: yksi harmaa pois ja tilalla yksi musta).  Alusvaatteet ja sukat löytyvät toki myös, mutta niitä tuskin on tarpeen sen kummemmin näyttää :D

Minimalistinen-vaatekaappi

Ja ylemmältä hyllyltä löytyvät sitten ainoat farkkuni, urheiluvaatteet ja niiden vieressä näkyy vähän mustaa, siinä on alusmekko sekä sen alla yöjuttu (se sellainen vähän mekon tyylinen, mikä lie nimeltään…). Olen huomannut alusmekon aivan lyömättömäksi mekkojen kanssa, se helpottaa talvista sähköistymisongelmaa jonka ansiosta mekon helma meinaa kivuta ties minne, ja lisäksi mekko ylipäänsä laskeutuu sen päällä nätisti, kun ei tarraa mihinkään kiinni. Alusmekko ei ole millään tavoin muokkaava, vaan sellainen silkkisen tuntuinen ja hieman löysä. Sokoksella oli ennen myynnissä ihania silkkisiä yksilöitä, mutta ainakin Lahden Sokokselta ne ovat poistuneet valikoimista.

Minimalistinen-vaatekaappi

Lisäksi vaatehuoneessa on tilaa liinavaatteille, niitä kun ei paljoa ole. Kuka käyttää monia kerralla? Yhden kun ovat pesussa, ovat toiset käytössä. Rakastan tuossa alla olevaa harmaata Finlaysonin pellavapussilakanaa, ja jonain päivänä hankin saman valkoisena. Toistaiseksi tuo toinen liinavaatesetti on puuvillaa (Edit syyskuu 2019: tuo puuvillainen meni kesällä koiran petiin ja tilalla nyt perkaalipuuvillainen ihana setti). Lisäksi kuvassa on vaihtopyyhkeet, niin kylpy- kuin käsi- ja keittiöpyyhkeetkin (Edit syyskuu 2019: Lisänä pari uutta hamam-pyyhettä, ne saavat jäädä kun nuo froteiset menevät löytöeläinhoitolaan). Siinäpä ne.  Kuvasta puuttuu pöytäliinat, minulla on kaksi Jukka Rintalan liinaa, toinen on tällä hetkellä käytössä ja toinen pesussa.

Minimalistinen-vaatekaappi

Niin, ja kuten huomasitte varmasti, kengät jäivät vielä luettelosta pois. Niitäkään en mielestäni ylettömästi omista, sillä kaapista löytyvät sisä- ja ulkolenkkarit, ruskeat ja mustat saappaat (mustia käytän myös työsaappaina – edit 2019: mustat saappaat menneet kaatopaikalle käytyään neljästi suutarilla ja lopulta luovutin) kahdet sandaalit (flipflopit ja remmisandaalit) ja yhdet mustat ballerinat. Eli tässä taas kengät auttavat kun vaatekaappia käytetään eri keleillä :) Mustat korkkarit minulla on nyt ostolistalla entisten hajottua, mutta talvella niitä tuskin tulen tarvitsemaan.

Mitenkäs sinulla, aiheuttaako tällainen riisuttu vaatekaappi yksine farkkuineen kauhun väristyksiä, vai oletko sinäkin ihastunut minimalistiseen vaaterepertuaariin? Itse koen tämän valtavana helpotuksena elämään, kun ei tarvitse käydä aamuisin läpi valtaisaa vaatemäärää, eikä reissuun lähtiessä käyttää aikaa vaateparren valintaan. Ja kun jokainen vaatekappale on oikeasti sellainen mitä käyttää ja mistä tykkää, on vaatehuoneeseen meneminen ilo, ei ahdistus.