Miksi mennä merta edemmäs Kuubaan? Tätä voi kysellä Miamissa aivan oikeutetusti, sillä mikäli haluaa päiväänsä pienen annoksen kuubalaissikareiden tuoksua, salsan syntisen viekottelevia rytmejä, kuubalaispappoja lautapelien äärellä ja lautasellisen herkullista kuubalaista ruokaa, on ratkaisu lähempänä kuin moni arvaakaan: Little Havanassa.

Little Havana on nimensä mukaisesti hyvin pieni, yhden pääkadun, ympärille sijoittunut kuubalaisasuinalue keskellä Miamia. Little Havanassa asuu niin alkujaan kuubasta kuin muistakin keskisen Amerikan maista kotoisin olevia, osa jo useamman sukupolven ajan tuolla kotiaan pitäneet. Halusin lähteä tutustumaan alueeseen tarkemmin viime Miamin reissullani, ja onneksi kollega oli halukas liittymään seuraani helteisestä päivästä huolimatta. Tosin en ole varma kuinka tyytyväinen oli päätökseensä, kun kolmisen kilometriä kävelimme polttavan auringon alla, ennen kuin vihdoin tulimme kohteeseen ja löysimme sieltä marketin ihanine viileine juomineen…

Miami, Little Havana

Miami, Little Havana

Miami, Little Havana

Kulman takana oli pieni puisto, jossa katoksen alla papat pelasivat lautapelejä. Radiosta kaikuivat kuubalaisrytmit, viereiseltä kioskilta haettiin välillä kupillinen kuumaa kahvia – kuubalaiseen tyyliin tietysti – ja portin pielessä ohikulkijat pysähtyivät katsomaan, näkyykö joukossa tuttuja, kannattaisiko pistäytyä pöydän äärellä vaiko jatkaa matkaa läheiseen kahvilaan.

Miami, Little Havana

Eräs tietty piirre kiinnitti huomion Calle Ocholla, eli Little Havanan pääkadulla. Vähän väliä edessä nakotti suuri kukko, kukin eri tyyliin ja eri vaatteisiin maalattuna. Muutama vuosi sitten Little Havanan taiteilijoita pyydettiin maalaamaan joukko näitä kukkoja, ja myöhemmin ne myytiin alueen yrityksille jotka edelleen pitävät kukkoja näkyvillä katukuvassa. Muistatteko ne Suomenkin katukuvassa näkyneet maalatut lehmät? Tässä oli siis kyse samasta maailmanlaajuisesta ilmiöstä, joka alkoi todennäköisesti Chicagon ja New Yorkin häristä ja sai jatkoa muun muassa Coral Cablesin flamingoista – ja näistä kukoista joita Little Havana tuntuu olevan pullollaan. Kukot ovat kuulma kuubalaisessa kansanperinteessä erityisasemassa, siksi valikoituneet alueen hahmoiksi. Vallan hauskoja ja katukuvaa elävöittäviä ovat!

Miami, Little Havana

Miami, Little Havana

Miami, Little Havana

Toinen Calle Ochon erityisjuttu on mukaelma Hollywoodin Walk of Famesta: Calle Ocho Walk of Fame. Domino Parkin luona ja siitä eteenpäin näkee kadussa näitä marmoritähtiä, jotka kunnioittavat latinotähtien uraa. Täällä ovat tähtensä saaneet niin nyrkkeilijä Roberto Duran kuin laulajatar Gloria Estefankin – sekä tietysti Julio ja Enrique Iglesias.

Miami, Little Havana

Ja mitäpä olisi Little Havana, kuubalainen asuinalue, ilman sikaritehdasta? Täällä kaikki työvaiheet tehdään käsin, taustalla näkyvä nainen valmistelee tupakanlehtiä, lehdet oiotaan ja kostutetaan ennen kuin ne siirretään käsittelyyn seuraavalle pisteelle, jossa sikari kääritään muotoonsa.

Miami, Little Havana

Kuuma päivä ja ravintoloista tulvivat tuoksut kutsuivat istahtamaan herttaiseen ravintolaan puiden katveeseen, ja tilaamaan meillekin hieman purtavaa. Siinä istuskellessa, salsan rytmien kantautuessa kauempaa ja paikallisten viettäessä päivän lounashetkeä tuli vaan jälleen kerran mieleen, kuinka ihana työni onkaan! Saan löytää näitä pieniä jalokiviä ympäri maailman, pääsen paikkoihin joihin tuskin muutoin tulisi matkustettua (ei, en usko että olisin noin vain lähtenyt lomalle vaikkapa Kiinan Chongqingiin) ja kaiken huippuna ihanat, sydämelliset ja upeat kollegat jokaista työpäivää piristämässä. Ei lainkaan hassumpaa, sanon minä <3

Tämän reissun jälkeen olikin sitten hyvä lähteä tutustumaan siihen aitoon ja alkuperäiseen – ja ihastumaan Kuuban Havannaan aivan täysillä!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave