Moni matkalle lähtevä tykkää tutustua kohteeseen ennakkoon, lukea matkaoppaita, kysellä tutuilta, etsiä tietoa internetistä. Näin kohde on ainakin hieman tuttu jo silloin, kun perille pääsee ja tietää hieman mitä on odotettavissa. Matkaoppaista ja -kirjoista halutaan sitä kivaa ennakkofiilistä, mukavaa odotuksen kutkutusta pian koittavaa matkaa kohden. Mitä kaikkea kivaa onkaan odotettavissa, missä syödä, miten käyttäytyä, millaisia paikalliset ihmiset mahtavatkaan olla? Tämän fiiliksen vuoksi tykkään lukea matkaoppaita vaikken juuri sillä hetkellä olisi edes matkaa suunnittelemassa. Oppaat on yleensä kirjoitettukin niin, että nostetaan esiin varsinkin hyviä puolia, saadaan matkaaja innostumaan kohteesta.

Turkista ja Istanbulista kirjoitettuja oppaita luen ihan vain puhtaasta mielenkiinnosta: haluan nähdä, mitä asioita ja paikkoja niissä esiin nostetaan, miten asioista kerrotaan. Ja kivoja oppaita olenkin saanut lukea! Nyt kuitenkin luin yhden, jonka neuvoja hieman ihmettelin. Kyseessä on TOP 10 -sarjan kirja Istanbul, kustantaja WSOY. Kirjassa on lueteltu kivoja, näkemisen ja kokemisen arvoisia nähtävyyksiä, hotelleja sekä ravintoloita, niihin ei sanomista minulla. Mutta kirjan loppupuolelta löytyvässä Hyvä tietää -osiossa on muutama vähän hassu vinkki.

Tingi taksin hinnasta

Itse en kyllä koskaan ole taksissa tinkimään käynyt, se maksetaan, mitä mittari näyttää. En usko, että siitä juurikaan kuljettaja tinkimään lähtee :) Sen sijaan vinkkaisin, että varmistakaa mittarin päälläolo, näin ollen näette koko ajan, kuinka paljon kyyti maksaa. Kirjassa neuvotaan myös tinkimään kaikkialla muuallakin, se on osa arkielämää. Asuin maassa 7 vuotta, enkä tinkinyt koskaan. En missään. Eli ei huolta, sinun ei tarvitse tuota taitoa osata ostoksilla ollessasi.

Ramazanin aikana elämä häiriintyy

Suurimmassa osassa Istanbulia Ramazan ei näy eikä häiritse turistin elämää mitenkään.

Vaaleille lapsille kannattaa laittaa hattu päähän, ettei hän herätä liiallista huomiota

Tälle nauroin pitkään :D  Istanbulissa, kuten muutenkin pohjoisemmassa Turkissa, on paljon vaaleita turkkilaisia. Sinun ei tarvitse olla vaalean lapsen kanssa peloissaan, jos huomiota herättääkin on se korkeintaan ihastelua.

Ota mukaan paljon vauvanvaippoja ja vauvanruokaa, kaupat ovat esikaupunkialueilla

Jokaisessa ostoskeskuksessa (joita on ihan kyllä ei-esikaupunkialueellakin) löytyy isot marketit joissa myydään niin vaipat kuin ruuatkin. Ei siis ole välttämätöntä aivan valtavia määriä mukana niitä kantaa.

Naiset: käytä olkapäät ja polvet peittäviä vaatteita

Toki, jos vierailet moskeijoissa tai liikut vanhoillisilla alueilla. Muutoin voit kyllä kesällä huoletta hellemekon tai sortsit päällesi laittaa.

Homobaarit ovat usein siivottomia paikkoja

Olen monessa käynyt, ja ovat kyllä erittäin mukavia, ei-siivottomia paikkoja. Toki baareja kaupungista löytyy erilaisia ja jotkut varmasti myös siivottomia, mutta kivoja on paljon.

Vegetaariset (kasvis) pääruoat ovat harvinaisia

Turkissa on helppo syödä kasvisruokaa, yleensä ihan pikkupaikoissakin myydään perinteisiä turkkilaisia ruokia, jotka eivät lihaa sisällä – esimerkiksi suosittu munakoisoruoka Imam Bayıldı.

Useimmat yökerhot ovat hämäräperäisiä. Niissä on paljon entisen Neuvostoliiton alueelta tulleita ilotyttöjä.

Varmasti näitäkin on, mutta mielestäni liioiteltua sanoa “useimmat”. Olen melko monessa yökerhossa iltoja viettänyt, enkä vielä “hämäräperäiseen” ole törmännyt. Sen sijaan melko laadukkaita ja sosiyeten eli hienoston suosimia yökerhoja kaupungissa on useita.

Turkkilaiset miehet ovat valmiita pikku romanssiin

Yleistystä taas… Varmasti löytyy heitä, samoin kun löytyy heitäkin jotka ovat onnellisesti parisuhteessa eikä turistinainen päätä hetkauta. Ja suuren suuri paljastus: on paljon turkkilaismiehiä, jotka eivät missään nimessä halua suhdetta ulkomaalaisen turistin kanssa! Shock! ;)

Julkiset hellyydenosoitukset eivät tule kysymykseen

Jälleen, jos olet moskeijassa tai vanhoillisella alueella, tämä saisi varmaan vihaisia katseita. Muutoin kyllä huomaat varmasti itsekin, että halailu, pussailu, jopa suutelu on siellä aivan tavallista – keskellä katuakin ja paikallisten toimesta. Menepä vaikka jonain iltapäivänä Starbucksiin, siellä sohvat ovat täynnä teini-ikäisiä “kutupareja” ja hieman vanhempiakin :)

istanbul

Ja sitten loppukevennyksenä vielä pari  lainausta kirjasta:

Istanbulin Aasian puoleinen osa on tarkoitettu enemmänkin asumiseen, ei turisteille. (Kyllä siellä ihan yhtälailla kannattaa käydä, ja käydäänkin.)

Istanbul on auki vuoden ympäri. (Ajatella, miljoonakaupunki ei lakkaakaan olemasta turistikauden ulkopuolella!)