Eilen vietimme Reetan kanssa varjoisan päivän helteisen Istanbulin katujen alla. Treffasimme aamupäivällä paikassa, jota yleensä viimeiseen asti koitan vältellä: turisteja kuhisevan Sultanahmetin kaupunginosassa. Täällä se oikea istanbulilaisuus on yhtä kaukana kuin minkä tahansa turistikohteen basaarialueella, maisemat tosin ovat upeammat Sultan Ahmet -moskeijan ja Aya Sofian (Hagia Sofian) hallitessa maisemaa majesteettisina ja sykähdyttävinä. Me emme kuitenkaan suunnanneet niihin, vaan lähdimme etsimään jotain kauan sitten kadonnutta ja turistilaumoilta piilossa olevaa.

Lähdimme etsimään maan alaista Istanbulia.

Ensin suuntasimme Piyer Loti -kadulle, jossa sijaitsee Theodosius Sistern eli Şerefiye Sarnıcı, nykyään lohenpunaisen rakennuksen alla. Tämä maanalainen vesisäiliö on rakennettu noin vuonna 430, mutta meidän harmiksemme paikka on suljettu restauroinnin vuoksi. Täältä poistuimme siis tyhjin käsin, rautaportin lomasta vilauksen vain alas näimme.

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Ensimmäisestä takaiskusta masentumatta suuntasimme matkamme hieman edemmäs kohti Eminönüä. Täältä pitäisi löytyä Kafar Han, 600-luvulta peräisin oleva palanen Konstantinopolin historiaa.

Ensin tulee löytää pienen ravintolan vieressä sijaitseva melko huomaamaton ovi, tuo kuvassa avoinna oleva…

Underground Istanbul

Tämän jälkeen tuleekin sitten suoriutua hieman huonohkossa kunnossa olevista rapuista alemmas – ymmärrettävästi tätä paikkaa ei juuri turistioppaissa mainita ;)

Underground Istanbul

Ja vielä alemmas….

Underground Istanbul

Mutta lopulta uurastus palkittiin.

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Ja matka jatkukoot, molempien nilkat selvisivät betonimurskan keskellä liukastelusta ja irtoamispisteessä olevasta kaiteesta kiinni pidellen saimme itsemme kammettua takaisin auringonvaloon. Ja lämpöä muuten riittää, ihanat, reilun 30 asteen helteet heti aamusta meitä syleilivät.

Seuraavaan kohteeseemme suhtauduimme jo lähtökohtaisesti hieman varauksella. Jotenkin hotellin ja antiikkisten löydösten yhdistäminen kuulostaa korvaan hieman, noh, kaupalliselta. Antik Hotelia alettiin rakentaa vuonna 1984 ja tuolloin perustuksia kaivettaessa löydettiin syvältä maan uumenista jälleen uusia bysantin aikaisia rakennelmia – vesisäiliö tälläkin kertaa. Osa näistä rakennelmista säilytettiin ja niiden joukkoon rakennettiin hotellin ravintola. Valitettavasti tätä ei tehty hyvällä maulla ja antiikin historiaa kunnioittaen, vaan katto on peitetty peilein, räikeät valaisimet hohtavat oudosti antiikin pylväiden ja nykyaikaisten huonekalujen – ja valtavan tv-skreenin – seassa. Yhteisymmärryksessä löysimme sanat, jotka paikkaa parhaiten kuvaavat: korni ja mauton.

Tänne kuitenkin on helpompi päästä kuin edelliseen kohteeseen, joten mikäli haluat tutustua paikkaan löydät hotellin yhteystiedot täältä.

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Pienen ruokahetken jälkeen jatkoimme matkaa läpi Sultanahmet-aukion, ohi Aya Sofian (Hagia Sofia) ja pitkin pientä tietä kohti viihtyisää kahvilaa, jonka pihalla säkkituolit ja pöytäryhmät kutsuivat matkaajaa hetkeksi hengähtämään. Mutta tarkkasilmäinen löytää tästä kahvilasta muutakin, kuin lasillisen kuumaa teetä. Tämän kahvilan alla sijaitsee nimittäin päivän kohteista mielenkiintoisin, osa upeaa antiikkista palatsia, Great Palace of Constantinople. Palatsin alkuperäinen koko on ollut noin 19 000 neliömetriä, ymmärrettävästi vain osa siitä on kunnostettu ja vain pieni osa sellaista, johon vierailijoilla on mahdollisuus tutustua.

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Täällä huoneita on kaivettu esiin jo useita, ja monet holvikaaret ja katon kuvioinnit ovat hyvin säilyneitä. History Channel vastaa tämän alueen entisöinnistä, tähän mennessä sieltä on poistettu jo 600 rekkalastillista maa-ainesta.

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Underground Istanbul

Tämä viimeinen oli ehdoton suosikkini, kammioita ja käytäviä oli useita ja entisöinti ja esiinkaivuu oli tehty hyvin. Mikäli haluat paikassa vierailla, löytyy Palatium Cafen yhteystiedot täältä.

Muistathan, että nämä kaikki paikat ovat sellaisia, joissa kävijä on omalla vastuullaan. Mikäli siis näyttää siltä, että jokin luola tai käytävä ei ole kovin turvallinen, ei sinne ehdoin tahdoin kannata itseään änkeä, tai ainakin tiedostaa oma vastuunsa.