Lissabon on kaikkea ihanaa, mutta aivan ensimmäiseksi haluan kertoa sen yhdestä hurmaavimmista piirteistä: seinämaalauksista. Seinämaalauksista, piirroksista, graffiteista, muraaleista ja taideteoksista. Mosaiikeista. Mallinukeista parvekkeilla, pyhimyspatsaista porttien takana, sarjakuvista siltojen alla. Taidetta on Lissabonissa kaikkialla, eikä sitä tarvitse etsiä. Tarvitsee vain kulkea silmät avoinna ja se levittäytyy kaikkialla eteesi.

Kaikkialla nämä seinäpiirrokset eivät toki ole kauniita, vaan leveällä tussilla töherrettyjä nimikirjoituksia, kuvioita, merkkejä. Nämä eivät mitenkään kaunista kaupunkia mutta tuovat siihen kuitenkin tietynlaisen luonteen. Vanhassa kaupungissa kapeita kujia kävellessäni en muista, että kovinkaan montaa täysin puhdasta seinäpintaa olisin nähnyt, jokaisessa oli jonkun jättämä merkintä olemassaolostaan. Mutta sitten oli näitä upeita, pysähtymään saavia taideteoksia, joita ei väsynyt katselemaan. Jälkikäteen olen harmitellut, etten ole niitä enempää kuvaillut, mutta kun kulkee kollegoiden kanssa ei aina viitsi viivästyttää kaikkia olemalla se ainoa valokuvaaja, ainoa, joka kurkistelee jokaisen kulman taa etsien jotain jota tallentaa muistikortille.

Lissabon_graffitti

lissabonin_seinämaalaukset

lissabonin_seinämaalaukset

lissabonin_seinämaalaukset

Löytyykö tämän kujan päästä kaninkolo, josta Liisa pujahti toiseen maailmaan? Onko tämä kani edelleen odottamassa, tuleeko hän paikalle? Onko tämä maalaus jonkun isän tekemä, lapselleen tarinaa kertoessaan kuvitusta rakentava, vai onko se vain hetken mielijohde?

lissabonin_seinämaalaukset

lissabonin_seinämaalaukset

Ja seinämaalaukset eivät ole ainoita, joihin silmä kiinnittyy katuja kulkiessa. Välillä portin takaa katsoo hätkähdyttävän oikean näköinen hahmo ja parvekkeella nakottaa punainen mallinukke. Tuntuu, että ihmiset suorastaan kilpailevat sillä, kenen asusteet saavat eniten huomiota osakseen – ja onnistuvat siinä mitä mainioimmin.

lissabonin_seinämaalaukset

lissabonin_seinämaalaukset