Istanbul on valtava kaupunki ja etäisyydet suuria. Tähän kun vielä lisätään noin neljä miljoonaa autoa suhailemaan pitkin teitä, voi olla varma, että aikaa kuluu ja tietkin ovat joskus hukassa. En suosittele siis Istanbulissa lomailevalle auton vuokraamista mikäli kaupunki ei ennestään ole tuttu – siinä menee vain hermot, ja liikenteeseen tottumaton voi saada auton kylkeen mojovan lommonkin.

Onneksi kaupungissa on kattava ja helppo julkinen liikenne. On lauttoja, takseja, dolmuksia, minibusseja, busseja, metrobusseja, ratikoita ja metro. Liikkuminen on siis kätevää ilman omaa autoa (ja ehkä jopa kätevämpääkin, mikäli keskustan alueella liikkuu).

Taksi on tietysti helppo napata mistä vain. Voit heiluttaa kadulta luoksesi tyhjän taksin tai sitten etsiä parkissa olevan. Kuten muuallakin, varmista, että kuljettaja laittaa mittarin päälle kun lähdette liikkeelle. Taksilla matkustaminen on edullista, mutta mikäli kaupungissa on ruuhkaa voi taksimatkan kesto kasvaa suureksikin ihan lyhyelläkin matkalla. Pahimpaan aikaan ei ole lainkaan tavatonta, että autojonot liikkuvat alle kilometrin matkan tunnissa…

Itse suosin metroa aina kun se vain on mahdollista. Metroverkko laajenee huimaa vauhtia, nyt sillä pääsee jo suurimpaan osaan kaupunkia. Lentokentältä metrolla voi ajella Yusufpasan asemalle josta pääsee vaihtamaan raitiovaunuun, tramway, ja sillä ajamaan Kabatasin asemalle saakka. Täältä on helppo siirtyä joko Füniküler-metrolla suoraan Taksim-aukiolle tai lautalla Kadiköyn tai Üsküdarin satamaan. Mikäli menet Aasian puolelle, kannattaa tuota lentokentän linjaa ajaa aivan päätepysäkille eli Yenikapiin ja sieltä hypätä Bosporin alittavaan Marmaray-metroon.

Keltaiset dolmukset ovat kuin kimppatakseja, jotka kulkevat aina tiettyä reittiä. Dolmuksen etuikkunassa on kyltti joka kertoo kyseisen dolmuksen määränpään. Esimerkiksi Taksim-aukion liepeillä on dolmus-asema josta kyyti vie Beşiktaşiin. Dolmus lähtee aina kun kyyti (8-9 hlöä) on täynnä ja pysähtyy matkan varrella siinä missä kukin haluaa pois jäädä. Maksu hoidetaan käteisellä kuskille, jos istut takapenkillä ojennat vain rahat edessäsi istuvalle, kerrot määränpään ja kuinka monen ihmisen matkan maksat. Rahat kulkevat sitten siitä kuljettajalle ja mahdolliset vaihtorahat palaavat samaa reittiä luoksesi :)

Euroopan ja Aasian välillä on useita kulkumahdollisuuksia. Bussilla, autolla ja keltaisella dolmuksella pääsee siltaa pitkin, lautalla eli vaporilla yli Bosporin ja nyt myös Marmaray-metrolla Bosporin alitse. Tämä on tietysti nopein keino, mutta siinä menettää sitten ne ihanat maisemat… Marmarayn asemat ovat Euroopan puolella Kazlıçeşme, Yenikapı ja Sirkeci, Aasian puolella Üsküdar ja Ayrılık Çesmesi. Kaikilta näiltä asemilta on jatkoyhteysmahdollisuudet muualle joko toisella metrolla tai raitiovaunulla.

Julkista liikennettä varten tarvitset Istanbul Kartin eli Istanbul-kortin joka käy niin bussissa, metroissa kuin lautoillakin. Dolmuksessa ja taksissa maksu hoidetaan käteisellä (kannattaa varata kolikoita, aina vaihtorahaa ei ole). Istanbul-kortin voi ostaa heti lentokentän metrotunnelissa automaatista tai kadulla jostain kioskista jossa on kyltti “Istanbul karti”, kortin hinta on 8 liiraa. Kortteja myyviä ja niihin lisää rahaa lataavia kioskeja on jokaisen metro-tunnelin ja raitiovaunupysäkin lähistöllä. Kortille voit aina ladata haluamasi summan, esimerkiksi 20 liiraa riittää yleensä pariksi päiväksi ympäri Istanbulia kulkemiseen. Yhden matkan veloitus on noin pari liiraa eli alle euron.

Ei siis muuta, kuin Istanbul-kortti lompakkoon ja tutkailemaan kaupunkia maalta, mereltä ja maan alta käsin!