Viime viikkoina on mediassa paljon puhuttanut lentomatkailun turvallisuus, kun ensin Southwest Airlinesin lennolla yksi matkustaja menehtyi moottorin sytyttyä tuleen kesken lennon, sitten Boeing MAX -koneet kerättiin pois liikenteestä kahden onnettomuuden seurauksena ja pari viikkoa sitten Moskovan kentällä laskussa sattui kuolonuhreja vaatinut onnettomuus. Uskaltaako koneeseen nousta? Entä onko jotain mitä voisi itsekin jo etukäteen miettiä, jotta pystyisi parhaiten toimimaan mikäli jotain odottamatonta sattuu?

“Flying is an extremely safe way to travel, and that’s no lie. And it gets safer and safer all the time as the planes get more modern and the safety culture improves. Statistically, for every accident we read in a newspaper, there are tens of millions of safe, successful flights that won’t make the headlines.” Tomi Tervo, pilot

TraFin tilastojen mukaan Euroopassa sattuu miljoonaa lentoa kohden keskimäärin 1,8 kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Tieliikenteessä puolestaan kuoli ainoastaan Suomessa vuonna 2017 peräti 238 henkilöä. Tähän asti pienin kuolleiden määrä, 229 henkeä, koettiin vuonna 2014. 

Jos haluaa pysyä hengissä, lentäminen on turvallisempaa kuin autoilu, mopoilu tai polkupyöräily. Lentoliikenne on turvallisuudessa ylivoimainen ykkönen kuljettuihin kilometreihin nähden. – Ilkka Pohjonen, TraFi, Iltasanomille

Maailman laajuisesti vuosittain on jotakuinkin 45 miljoonaa onnistunutta lentoa ja noin 4,5 miljardia lentomatkaajaa. Eli siihen suhteutettuna yhden tai kahden koneen vuosittainen tai jopa harvempi onnettomuusmäärä on ällistyttävän pieni. Kunpa autoilussa päästäisiin joskus samanlaisiin lukemiin.

Vaikka moni varmasti ajattelee, ettei omilla teoillaan juurikaan pysty vaikuttamaan matkansa turvallisuuteen, ei tämä aivan pidä paikkaansa. Monet pienet asiat edesauttavat suuresti, mikäli odottamaton tilanne omalle kohdalle osuu – ja kannattaa muistaa, että evakuointia vaativa tilanne voi sattua vaikka kone on aivan paikoillaan ja matkustajat valmiina jo koneesta poistumaan. Mitä sitten olisi hyvä jokaisen lentomatkustajan tietää ja miettiä ennen lentoa?

Matkustamomiehistön koulutus

Kaiken A ja O on tietysti yrityksen turvallisuuskulttuuri. Tähän kuuluu aivan kaikki yrityksen toiminta, alkaen koneiden hankinnasta, niiden huollosta, lentäjien ja matkustamomiehistön koulutuksesta lentoa edeltäviin ja lennonaikaisiin toimiin. Ja tässä asiassa olen ehdottoman ylpeä omasta firmastamme sillä tiedän, että meillä nämä asiat otetaan äärimmäisen vakavasti. Siihen liittyvät aivan ne pienetkin asiat joista matkustajat yllättävän usein meille purnaavat (miksei saa läppäri olla istuintaskussa nousussa ja laskussa, miksi en saa pitää irtotavaraa missä haluan jne) ja nämä kaikki yhdessä tekevät meistä yhden maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä. Turvallisuus menee kaiken muun edelle – myös niiden matkustajien kannalta ikävien asioiden, kuten seuraavalta lennolta myöhästymisen tai sen, että matkustajat joutuvat viettämään yönsä lentokentällä.

Tietysti olemme koulutuksessa saaneet toki myös palvelukoulutusta (eli sitä kahvin kaatelua, mistä ulkopuolinen katsoo työmme muodostuvan), mutta toisin kuin ehkä moni asiakas huomaa tai tiedostaa, on se vain pikkiriikkinen osa sitä, mitä me vuosittain harjoittelemme ja mihin matkustamomiehistön koulutus keskittyy. Suurimman osan koulutuksesta vievät esimerkiksi ilmailulainsäädäntöön ja eri maiden ilmailusäädöksiin perehtyminen ja niiden tenttiminen (IATA, EASA, FAA, TraFi), hätätilanteiden harjoittelu niin teoriassa kuin simulaattoreissa (simulaattoreissa harjoittelemme esimerkiksi evakuointia savun täyttämästä lentokoneesta ja tulipalojen sammutusta), eri konetyyppien ominaispiirteitä, niiden ovien avaamista niin normaalitilanteessa kuin hätätilanteessa, maalla sekä vedessä, sekä tietysti ensiapua.

Joka ikinen työvuoro alkaa turva-asioiden miettimisellä, samoin joka ikisessä nousussa ja laskussa ajatuksemme ovat vain ja ainoastaan siinä, kuinka toimimme jos jotain menee pieleen. Miten vastuullamme oleva ovi toimii? Mitä jos sitä ei voikaan käyttää, mihin ohjaamme seuraavaksi ihmiset? Kenet otamme apuun, eli kuka näyttää sellaiselta, että hän voisi toimia avustavana henkilönä jos kone täytyy evakuoida? Kerran minulle sanottiin, että varmaan siksi meitä ei pelota lentää, kun sitä työkseen tekevät eivät mieti niitä vaaratilanteita. Asia on kuitenkin täysin päinvastoin: meitä ei pelota, koska mietimme niitä koko ajan ja harjoittelemme erilaisia hätätilanteita varten vuosittain, lentomatkailun turvallisuus ja sen edistäminen on aina meidän mielessä päällimmäisenä. Tiedämme, että meistä jokainen tietää kuinka toimia tuli eteen tilanne mikä hyvänsä, ja että meistä jokainen on saanut samat koulutukset ja opit. Tiedämme, että ennen joka ikistä lentoa kone tarkistetaan niin sisältä kuin ulkoa, ja meistä jokaisella on oma vastuualueensa tässä – mikäli löytyy mitään poikkeavaa, rikkinäistä tai millään tavoin outoa, kone pysyy maassa kunnes asia on selvitetty.

EASA, IATA, FAA, TraFi

Nämä kirjainyhdistelmät edustavat meille kaikkea sitä, mitä työssämme teemme, mitä asiakkaille sanomme ja mihin kaikki koneessa tapahtuva – ja lentomatkailun turvallisuus ylipäänsä – pohjautuu. Ilmailuala on erittäin tarkkaan säädeltyä, koneessa eikä lennolla ei tapahdu juuri mitään joka ei näiden säädösten, lakien ja ohjeistusten mukaan menisi. Ja näihin pohjautuu juuri ne matkustajille joskus ärsyttäviltä vaikuttavat “hei mä oon kuullu tän jo niin monesti” briiffaukset, joita ennen lentoa ja laskua käymme läpi. Ei, emme piruuttamme keskeytä musiikin kuunteluasi Exit-rivillä istuessasi, vaan oikeasti noudatamme meille määrättyjä ohjeistuksia ja haluamme, että mahdollisessa vaaratilanteessa sinulla ja muilla on parhaat mahdollisuudet selviytyä.

EASA = European Aviation Safety Agency 

IATA = International Air Transport Association

FAA = Federal Aviation Administration

TraFi = Liikenteen turvallisuusvirasto

Exit-rivi

With great legroom comes great responsibility. Exit-rivi eli hätäuloskäynnin yhteydessä olevat paikat ovat yleensä kovin haluttuja, saahan niissä monesti itselleen enemmän jalkatilaa. Exit-riville ei kuitenkaan voi istua kuka vaan, sillä siihen on tarkat ohjeistukset joiden noudattamista myös valvotaan. Esimerkiksi, sinun tulee olla yli 12-vuotias, etkä saa olla millään tavoin liikuntarajoitteinen ja sinun tulee ymmärtää annetut käskyt. Mikäli jokin näistä ehdoista ei täyty, siirrämme koneessa matkustajia niin, että exit-rivin matkustajat ovat sääntöjen mukaisia. Exit-rivillä istujien on myös oltava valmiina toimimaan apuna, mikäli kone täytyy jostain syystä evakuoida.

Exit-rivin paikan voi nykyään varata itse netissä, tällöin hyväksyttäväksi tulee juurikin kaikki tämän rivin paikkoja koskevat ehdot. Luethan ne siis hyvin ennen kuin laitat rastin luettu-ruutuun. Vaikka paikasta olisit maksanut ja koneessa huomataan ettet täytä jotain ehtoa, joudut siirtymään joka tapauksessa, tämä ei koskaan ole neuvottelukysymys.

Näiden aiemmin mainittujen syiden vuoksi exitillä ei myöskään saa olla mitään irtotavaraa nousun ja laskun aikana, ja käymme jokaisen matkustajan kanssa läpi kuinka exit-rivillä toimitaan. Näillä paikoilla, vielä enemmän kuin muilla, kannattaa todellakin käyttää se pieni hetki turvakortin lukemiseen ja turvaohjeiden seuraamiseen.

Käsimatkatavarat

Viime aikoina on herättänyt runsaasti keskustelua taannoinen Aeroflotin onnettomuus, jossa koneen matkustajista yli puolet menehtyi koneen sytyttyä palamaan kiitotiellä. Tiedetään, että koneen evakuointia on hidastanut ihmisten käyttäytyminen evakuointitilanteessa, sen sijaan että he olisivat poistuneet niin nopeasti kuin mahdollista, jäi osa heistä kaivelemaan käsimatkatavaroitaan mukaansa.

Tähän ilmiöön on kiinnitetty huomiota myös Suomen ilmailuonnettomuustutkinnassa. Havaintojen mukaan ihmisten pääsemistä ulos lentokoneesta vaikeuttaa se, että moni jää ensin keräilemään käsimatkatavaroitaan mukaan

“Ihmisillä on nykyään kännykät, passit ja läppärit. Kai niitä sitten pidetään niin tärkeinä, että niitä ei suostuta helposti jättämään jälkeen”. – Ismo Aaltonen, Ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija

Me matkustamomiehistössä harjoittelemme evakuointitilanteita vuosittain. Tiesitkö, että meidän on kyettävä evakuoimaan täysi kone 90 sekunnissa silloin, kun vain puolet koneen hätäuloskäynneistä on käytettävissä? Tuo 90 sekuntia ei ole paljoa – eikä se tietenkään ole mikään tae, että edes niin kauan aikaa olisi, vaikka ihmiset kuuntelisivat ohjeita. Mutta siinä vaiheessa, jos matkustajat ryhtyvät kaivelemaan mukaansa laukkujaan ja kassejaan, alkaa tuo 90 sekuntia olla menetetty. Paitsi että he hidastavat koneesta poistumista, saattavat ne tehdä hallaa myös evakuointislidelle, se on ilmatäytteinen eikä sen tehtävänä ole kestää terävien tavaroiden aiheuttamia iskuja.

Joku oli sosiaalisessa mediassa kirjoittanut, että hän kyllä laukkunsa ottaa, koska siellä on tärkeitä lääkkeitä. Mutta lääkkeet tuskin ovat kovin suureksi hyödyksi, jos niiden vuoksi oma evakuointi ei onnistu? Mikäli haluaa pelata varman päälle, voi toki nuo lääkkeet ja esimerkiksi puhelimen pitää vyölaukussa, taskussa tai pienessä crossbody-laukussa, näin ne ovat aina mukanasi. Niin, ja tarkistathan aina, että käsimatkatavaroihin ei eksy mitään kiellettyjä tavaroita!

Safety Demonstration eli turvaohjeistus

Milloin viimeksi kiinnitit huomioita turvaohjeisiin? Oman kokemukseni mukaan noin yksi kymmenestä – parhaina päivinä – näin tekee, loput nukkuvat, juttelevat, lukevat kirjaa, kuuntelevat musiikkia…. Turvaohjeita ei kerrata ennen lentoonlähtöä vain siksi, että näin ilmailulaissa määrätään vaan siksi, että asiat olisi tuoreessa muistissa mikäli jotain tapahtuu. Lentoyhtiöt ovat kehitelleet toinen toistaan hauskempia ja viihdyttävimpiä turvaohjeita, itse ihmettelen tämän tarvetta. Onko todella niin hankalaa keskittyä pariksi minuutiksi, vaikka se on vain ja ainoastaan sinun ja muiden turvallisuuden edistämiseksi tehty?

“If everyone is on the same page and understands what is expected of them, people will be working together to get everyone out. Don’t waste your time taking video with your camera…. LISTEN and PAY ATTENTION. If you survive with a video, it’s cool. If you die because you were more interested in taking a video than paying attention, it’s not so cool.”Business Insider

Koneet poikkeavat toisistaan, niinpä myös esimerkiksi niiden varauloskäynnit eli Exitit sijaitsevat eri paikoissa – ja toimivat eri tavoin. Hätätilanteessa ihminen ei myöskään ajattele järkevästi, tämän vuoksi mitä tuoreemmassa muistissa ohje on, sen helpompi sitä on tarvittaessa noudattaa. Monelle varmaan vieläkin muistissa kuva, kuinka happinaamarit olivat joka ikisen matkustajan kasvoilla pääsääntöisesti täysin väärin taannoisen Southwest Arline (SWA1380) -onnettomuuden yhteydessä. Ja ei, hätätilanteessa ei myöskään oteta vidoita eikä selfieitä eikä kuunnella musiikkia – silloin keskitytään siihen, ettei mikään henkilökunnan antama ohjeistus mene ohi korvien ja taataan näin kaikille parhaat mahdollisuudet selviytyä.

“It’s one of the more frustrating things of the job, you’re standing in front of people trying to convey how they can save their lives in an emergency and they’re texting, taking selfies, have their headphones in or they’re already asleep! You know they didn’t pay attention, and you know it’s your job to get them off the plane in a life-threatening situation.” – BBC

Äkillinen turbulenssi

FAA:n mukaan äkillinen turbulenssi on yleisin tapaturmien syy lennoilla. Vuosittain keskimäärin 58 ihmistä loukkaantuu jo pelkästään USA:n sisäisillä lennoilla turbulenssissa vain siksi, etteivät he ole käyttäneet turvavyötä.

Äkillisen ja voimakkaan turbulenssin odotetaan lisääntyvän useilla sadoilla prosenteilla erityisesti Pohjois-Amerikan, Euroopan ja Pohjois-Atlantin alueilla.

Kuinka sitten varautua näihin äkillisiin turbulensseihin, joita lentäjätkään eivät aina pysty ennakoimaan ja niihin valmistautumaan? Helposti, pitämällä turvavyön kiinni aina kun istuu paikoillaan ja välttämään turhaa seisoskelua tai kuljeskelua. Turvavyön ei tietenkään tarvitse olla niin tiukalla että se ahdistaa, mutta kunhan se on kiinni se takaa sen, että pysyt penkissäsi vaikka kyyti äkisti muuttuisikin hyvin pomppuisaksi.

Valmistautuminen nousuun ja laskuun

Nousu ja lasku ovat lennon kriittiset vaiheet, ja näissä vaiheissa tapahtuu myös suurin osa onnettomuuksista. Itse asiassa lentokorkeudessa tapahtuvien onnettomuuksien prosentuaalinen osuus on noin yhden-kahden luokkaa. Niinpä näihin kriittisiin vaiheisiin valmistaudutaan aina huolella, ei asiakkaiden kiusaksi vaan heidän turvakseen. Ja niinpä myös joka ikinen kerta matkustamon henkilökunta kiertää katsomassa, että jokainen matkustaja on nämä asiat tehnyt, ennen kuin kapteenille ilmoitetaan kaiken olevan valmista nousuun tai laskuun. Mikäli tuota ilmoitusta ei tule, kaikki koneessa siis odottavat niin kauan, että viimeinenkin matkustaja on pyyntöä noudattanut ja matkustamo on valmiina. Lähtö voi siis viivästyä esimerkiksi siksi, että yksi matkustaja nouseekin vielä penkistään ja ryhtyy kaivamaan repustaan itselleen kuulokkeita.

Jälleen kerran, kaikelle on syynsä. Ennen nousua ja laskua pyydämme teitä nostamaan ikkunasuojukset ylös, kiinnittämään pöydän paikoilleen, nostamaan penkin selkänojan pystyasentoon ja laittamaan käsimatkatavarat jälleen paikoilleen, joko penkin alle tai matkatavarahyllyyn. Miksi? Tämä kaikki tehdään, jotta jos se epätodennäköisin tapahtuisi ja kone joudutaan evakuoimaan se sujuisi niin, ettei mikään ole tiellä ja kaikki pääsevät koneesta ulos. Kaikki kirjaa/tablettia suurempi täytyy nousun ja laskun ajaksi laittaa pois, joko edessä olevan istuimen alle (jos sellainen siinä on etkä istu esimerkiksi exitillä) tai ylähyllylle. Jälleen varautumista, sillä kaikki irtotavara muuttuu todella vaaralliseksi lentäessään ilman läpi vaikkapa kanssamatkustajan ohimoon. Tämän vuoksi myös ne tietokoneet on sijoitettava joko laukkuun tai matkatavarahyllyyn, ei penkin istuintaskuun. Haluaisitko saada vauhdilla lentävän parikiloisen läppärin päähäsi? Niin, en minäkään.

Mitä tahansa koneen henkilökunta sinun käskee tai pyytää tekemään, tee se kyseenalaistamatta ja ripeästi. Meillä on tarvittava koulutus toimia missä tahansa eteen tulevassa tilanteessa ja me myös harjoittelemme noita tilanteita jatkuvasti. Lentäminen on kuitenkin tilastollisestikin erittäin turvallinen matkustustapa ja lähes aina kaikki sujuu hyvin ja ongelmitta. Mutta on myös pidettävä mielessä, että hetkenä minä hyvänsä, myös silloin, kun kone on vielä maassa ja kaikki tuntuu olevan normaalisti, mitä hyvänsä voi tapahtua.

Happy landings

Lentomatkustaminen on kaiken kaikkiaan erittäin turvallinen liikennemuoto, ja vielä turvallisempaa se on, kun kaikki noudattavat annettuja ohjeita.

Käytä siis pieni hetki ajastasi, katso läpi turvaohjekortti, tarkista hätäuloskäytävien sijainti itseesi nähden ja seuraa turvaohjeet – ja vasta sitten laita kuulokkeet päähäsi tai ota ne lentokoneselfiet!

Huomioimalla turvaohjeet saatat hätätilanteessa pelastaa jonkun muunkin hengen oman henkesi lisäksi. – Suvi Saarela, Safety Instructor & Chief Purser

Eli näillä eväin haluan toivottaa kaikille matkailijoille Happy landings, kuten meillä aina kollegoiden kesken ennen laskua toivotetaan!

Ps. Kannattaa käydä tutustumassa lentäjämme Tomi Tervon Instagramiin, sieltä löytyy tallennetuista kohokohdista InstaStoryt joissa hän vastaa matkustajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin lentäjän näkökulmasta! Suvi Saarelan Instagramissa puolestaan paneudutaan aiheeseen matkustamomiehistön kannalta.