Vaaleanpunainen! Ei kun vihreä! Mutta mä haluun turkoosin, se käy paremmin mun mekkoon! Ei, tässä ei oltu kenkäostoksilla tai kangaskaupassa vaan valitsemassa porukalla taksikyytiä Havannan keskustasta hotellille. Autot ovat Kuubassa jo nähtävyys itsessään. Vaikka maasta toki löytyy niitä tavallisia, keltaisia takseja, on kertakaikkisen must-juttu valita edes kerran kyydikseen ihana, vanhanaikainen (ja siinä 50-luvun kunnossa monesti oleva) kulkupeli. Ja niitä täällä riittää, muutoinkin kuin taksikäytössä.

Empiirisen viikonloppututkimuksen perusteella sanoisin, että Havannan autokannasta alle 5 prosenttia on niitä nykyaikaisia, moderneja autoja, joihin olemme itse tottuneet. Loppu on sitten uljaita, jotkut paremman päivänsä jo nähneitä amerikanrautoja, Ladoja, Fiateja ja kaikkia mahdollisia, joita olemme nähneet ehkä vain mummon valokuvissa tai muistamme omasta lapsuudestamme. Autokanta Kuubassa on vanhaa, klassikkoautoja Kuubassa on ajokäytössä noin 60 000.  Kuuba on muuten varmaan jotakuinkin ainoa maa, jossa auton hinta nousee sitä mukaa kun auto vanhenee.

Havana-vanhat-autot

Havana-vanhat-autot

Havana-vanhat-autot

Havana-vanhat-autot

Autot ovat kauniita ja vaikken itse koskaan amerikanrautaa haluaisi (muistan edelleen, kuinka lapsena tunsin syvää häpeää, kun isä hankki meille Oldsmobilen – “siis kaikki tuijottaa, et kyllä tuu tolla mua hakee tallilta!”) onhan näitä ihana kuvata ja ne tuovat maisemaan sitä todella erilaista fiilistä, jota koko Havanna on muutoinkin jo pullollaan.

Havana-vanhat-autot

Havana-vanhat-autot

Havana-vanhat-autot

Havana-vanhat-autot

Kuuban vanhat autot

Autot todella käytetään täällä loppuun saakka – ja veikkaan, että tässä vaiheessa se hinnannousukin on jo pysähtynyt…

Kuuban vanhat autot

Täytyy myöntää, että kyllähän noissa sitä tiettyä tyyliä on – ja oli sellaisen kyydissä kiva ajella! Ja nähdä samalla, kuinka riisuttuja kojelaudan osalta autot aikoinaan olivatkaan, ei ollut turhia härpäkkeitä ja vipuja siinä kuljettajaa häiritsemässä. Varoituksen sana hänelle, joka avoauton kyydissä Havannan rantakadulle lähtee: tuulisena päivänä voi käydä kuten allekirjoittaneelle, jonka syliin aalto merestä ui sellaisella vauhdilla ja voimalla, että olomuoto muuttui kerrasta hyvin uitetuksi. Mutta ei haitannut, sillä olihan sekin kokemus itsessään – ja kuskikin meinasi tikahtua nauruunsa. Eipä tarvinnut hiuksiin suolasuihketta etsiskellä, sain luonnon omat tuuhennusaineet käyttööni. Seuraavana päivänä tuuli oli vielä entistä kovempi, joten valitsimme suosiolla auton jossa oli katto mukana, tosin sitä ei olisi tarvittukaan, sillä tuo kyseinen rantatie olikin sään vuoksi kokonaan suljettu.

SaveSave

SaveSave