Konik on pieni, ei niin kovinkaan sulavalinjainen, alkukantaiselta näyttävä hevosrotu. Hämmästyin suuresti, kun ensimmäisen kerran Nijmegenin lähistöllä, Oojipolderissa, näihin niityllä kävellessäni törmäsin. Jykevät kaulat, takkuinen karva, vankat jalat ja silmissä viisas katse, siellä ne vapaina kuljeskelivat. Kun aurinko laskee ja horisontissa näkyy vain hämäriä puiden ja metsien hahmoja ja maassa heinä ja kuivuneet oksat rasahtelevat hevosten askeleiden alla, voi melkein tuntea olevansa siellä jossain kaukana ajassa, ihmiskunnan alkutaipaleella, kun tarpaanit vielä vaelsivat aroilla suurina laumoina. Mutta nyt emme ole aikamatkustaneet minnekään vaan ajoimme hyvinkin nykyaikaisesti autolla  Nijmegenistä kymmenisen minuuttia Ooijpolderiin, alueelle, jossa kaikenlaiset eläimet eloaan viettelevät, paikkaan, jossa keväisin pääsee bongailemaan harvinaisempiakin lintulajeja ja jossa haikarat pesivät joka vuosi. Täällä, lehmien ja lampaiden lisäksi, voi hyvällä tuurilla päästä näkemään näitä konik-hevosia, jotka vapaana saavat alueella elää. Näitä hevosia on Hollannissa monella luonnonsuojelualueella, joissain huomattavasti isompiakin laumoja, täällä aika vähäisiä. Mutta silti, ne ovat hevosia! Vapaina! Ja niitä saa katsella aina kun vaan lauman jostain onnistuu löytämään.

Konik_Netherlands_Oojipolder

Konik, Oojipolder, Netherlands

Koska muita kavereita ei vielä ollut syntynyt – toki aivan lähiaikoina niitä olisi, tammojen vatsojen koosta päätellen – yritti tämä lauman ainoa varsa saada emäänsä hieman leikkimään. Eihän siitä mitään tullut, vaan äiskä jatkoi syömistään ja antoi varsan touhuta omiaan. Varsa, luonnostaan uteliaana otuksena, keskittikin seuraavaksi huomionsa outoon, heinien keskellä kyykkivään tyyppiin, jonka käsissä oleva musta laatikko naksahteli kummasti. Kauaa ei mielenkiinto riittänyt minunkaan tutkimiseen, sillä uutena vihertävä ruoho oli huomattavasti paremman tuoksuista ja maukkaampaa kuin ihmisen takinliepeet.

Konik, Oojipolder, Netherlands

Konik, Oojipolder, Netherlands

Konik, Oojipolder, Netherlands

Konik, Oojipolder, Nijmegen

Konik, Oojipolder, Netherlands

Konik, Oojipolder, Hollanti

Hollannissa konik-hevosia on useilla luonnonpuistoalueilla, lähellä Amsterdamia ilmeisesti suuriakin laumoja. Nämä puolivillien hevosten sijoittelut ja laumojen elinolot aiheuttavat välillä kiivasta keskustelua, sillä ilmeisesti esimerkiksi tämän vuoden kaltaiset kylmät talvet ajavat hevosia nälkäkuolemiin, sillä niitä ei ruokita lainkaan. Onneksi nämä Ooijpolderin yksilöt vaikuttivat oikein reippailta ja hyvinvoivilta, heidän laumansa on melko pieni ja täällä etelämmässä lämpötilat ovat olleet hieman suotuisammat läpi talven. Koska en oikein hollanninkielisiä keskusteluja pysty seuraamaan, en tarkkoja faktoja näistä tietystikään tiedä, vain sen, että hevosia tuolla on.