Taannoista Irlannin roadtripiä ennen tutkailin ahkerasti netistä muiden kokemuksia eri autovuokraamoista. Ja täytyy sanoa, että mitä enemmän luin sitä enemmän kauhuissani myös olin! Milloin kotiin on tullut laskuja reissun jälkeen, milloin syytöntä vuokraajaa on vaadittu korvaamaa edellisen asiakkaan jäljet ja milloin sitten auto on ollut niin kelvoton, että on jättänyt tien päälle. Kaiken kaikkiaan alkoi tuntua, että auton vuokraaminen olisi jotakuinkin typerintä, mitä ihminen voisi reissussa tehdä. Onneksi sitten kuitenkin kyselin asiasta myös bloggaajakollegoilta ja aloin saada hieman positiivisempiakin kokemuksia sekä hyviä vinkkejä, tottakai. Kuten se, ettei ehkä kannata säästää ottamalla manuaalivaihteisen auton, kun ensimmäistä kertaa lähtee ajelemaan vasemmanpuoleisen liikenteen sekaan…

Aikani eri vaihtoehtoja tutkin ja päädyin Sixt-vuokraamon palveluiden äärelle. Laitoin heidän asiakaspalveluunsa vielä pari kysymystä ja sainkin vastaukset nopeasti, mukana tuli vielä hyviä vinkkejä siitä, mitä kannattaa vielä ottaa huomioon. Koska pelaan mieluusti varman päälle, päädyin ottamaan lisävakuutuksen, lasi- ja rengasvakuutuksen sekä pudottamaan omavastuuta 150 euroon 1500 euron sijaan – parempi katsoa kuin katua. Hinnat olivat Irlannin vuokraamoissa kauttaaltaan mielestäni hyvinkin edulliset, Sixtillä ei kaikkine lisähintoineen päivävuokraksi kertynyt kuin 25 euroa eli viikolle hintaa tuli autonvuokran osalta 175 euora ja tietysti sitten bensat päälle. Bensaa tuo auto muuten vei aivan älyttömän vähän, kaksi kertaa tankattiin ja matkaa kertyi kuitenkin sen yli 1200 kilometriä!

Nuo lisävakuutukset olivat henkisesti suunnattoman suuri helpotus – ei tarvinnut pelätä jokaista vastaan tulevasta autosta mahdollisesti lennähtävää kiveä tai maata yötä valveilla pohtien, josko siellä parkkipaikalla juuri silloin auton ikkunoita joku hajottaa. Olen siis erittäin herkästi stressaantuvaa tyyppiä ja maalaan kaikki kauhukuvat aina eteeni, arvostan kaikkea millä niitä voi edes vähän vähentää :)

sixt

Saavuimme Dublinin kentälle illalla ja löysimme ensi yrittämällä Sixtin palvelutiskin. Siihen meno sitten tyssäsikin, sillä edellämme oli kaksi porukkaa jotka eivät olleet etukäteen autoa varanneet – heidän vuokrausta selvittelivät reilun tunnin. Olimme toivoneet, että pääsemme tien päälle hyvissä ajoin ennen hämärän tuloa, tämä toive alkoi hiipua ajan kuluessa ja kuluessa… Kannattaa siis todellakin aina varata auto etukäteen, välttyy siltä kamalalta paperiruljanssilta – ja saa varmasti sellaisen auton, minkä haluaa ja mille on tarvetta. Vihdoin kuitenkin pääsimme asioimaan ja saimme ensimmäisen kosketuksen irlantilaiseen asiakaspalveluun. Herttainen harmaapartainen mies hymyssäsuin meitä palveli, kuvaavin termi hänelle lie jolly good fellow, niin leppoisasti ja mukavasti hän töitään hoiteli. Koska olimme tosiaan varauksen tehneet hyvissä ajoin, tiskillä vain allekirjoitimme paperit ja suoritimme maksun. Lisäksi kortille tehtiin katevaraus omavastuun verran, eli meillä se oli sen 150 euroa. Tämä katevaraus purkautui kaksi päivää auton palauttamisen jälkeen. Kannattaa muuten tuokin asia huomioida – jos omavastuu on sen 1400 euroa on myös katetta oltava kortilla tämän verran!

Kun olimme saaneet paperityöt hoidettua meidät ohjattiin aseman ulkopuolelle (outside you will find our mini-mini buss station), jossa vuokraamon minibussi odotteli. Bussi kuljetti meidät lentokentän ulkopuolella sijaitsevalle vuokraamoalueelle, jossa valtava parkkipaikka oli täpötäynnä eri firmojen autoja – varsinainen vuokraamokeskittymä oli siellä siis. Olimme kuvitelleet, että seuraavaksi meidät vietäisiin autolle ja siellä yhdessä tsekattaisiin sen kunto ja katsottaisiin, että kaikki ikäänkuin täsmää ja että osaamme autoa käyttää. Olimme väärässä. Meille annettiin paperiamme vastaa auton avaimet (jälleen ihanan leppoisa irlantilainen mies asiakaspalvelijana), kerrottiin auton löytyvät alueelta G ja toivotettiin mukavaa lomaa. Jahas! Hetken aikaa hämmentyneinä ja kauhuissamme siinä seisoimme mutta lähdimme sitten autoa etsimään. Löytyihän se pienen etsiskelyn jälkeen – onneksi avaimissa oli kauko-ohjaus, joten avainta naksuttelemalla auto antoi itsestään merkin :)

Sixt

Sixt

Tunnollisesti ja tarkasti käytimme varmaan lähemmäs puoli tuntia siihen, että tarkistimme kaikki mahdolliset naarmut ja kolhut autostamme. Kuvasimme, merkkasimme ylös, etsimme ja tutkailimme. Eipä niitä paljoa ollut – ja metallihohtoinen musta väri kätkee tehokkaasti naarmut kameralta :) Vähänpä me tiesimme, että palauttaessamme autoa ei kukaan luonut pienintä silmäystäkään auton ulkonäköön! Kun ajoimme viikon kuluttua ihanan Micramme (jopa haikein mielin) takaisin varikolle, tuli mies vain kokeilemaan, että auto käynnistyi ja merkkaamaan ajetut kilometrit. Katsoi toki varmasti samalla silmämääräisesti, että renkaat oli paikoillaan eikä ovia tai puskureita puuttunut ;) Kiitos ja se oli siinä. Minibussi kuljetti meidät jälleen lentokentälle ja saatoimme vain ihmetellä, kuinka jouhevasti ja sujuvasti koko autovuokraus oli sujunut. Ei huijauksia, ei ongelmia, ei lisäkuluja, ei mitään ylimääräistä. Kahden päivän kuluttua katevarauskin poistui kuten oli luvattu ja mieleen jäi vain hyvä fiilis ja rutkasti positiivistä mieltä – tuolta samasta paikasta vuokraamme auton ehdottomasti seuraavallakin Irlannin reissulla – ensi keväänä!

Ja oikeesti, tuo meidän Micra oli niin ihana ja hyvä ajaa (ja yllättävän iso!) että haluaisin ehdottomasti sellaisen omaksikin :) Alla kuvassa olemme jo reissun puolivälissä, joten keula on likaantunut – auto vastaanotettiin putipuhtaana ja niin ihanan siistinä, että ihan pelotti kyytiin istua!

Onko muita Sixtiä kokeilleita tai onko hyviä taikka huonoja kokemuksia autovuokrauksesta ulkomailla?

Sixt