Vaikka aamuissa onkin taikaa, on auringonlaskun aika Istanbulissa, oikeasta paikasta seurattuna, melkoisen taianomainen myöskin. Aurinko toki laskee aina ja tuo suunnilleen samanlainen valo toistuu kaupungin joka kolkassa mutta ehdottomasti kaunein paikka sitä katsella löytyy Aasian puolen rannalta, suoraan vanhaa Istanbulia ja Neidon tornia vastapäätä.

Paikalle pääsee helposti Üsküdarin lauttalaitureilta, kun lähtee kävelemään niin, että meri pysyy siinä oikean kyljen vieressä. Rantaa myöten kävellessä saa väistellä kalastajia, jotka onneaan ovat ilta toisensa jälkeen koettelemassa – toiset ruuan haussa, isoin osa ihan vain huvin vuoksi. Kun sitten saavut Neidon tornille törmäät todennäköisesti myös kameramiehiin ja -naisiin, jotka ovat upeaa iltanäkyä tulleet ikuistamaan. Paikka on myös suosittu uutisten, tv-lähetysten ja elokuvien sekä kihlajaiskuvien ottamiseen, joten ruuhkaa saattaa riittää. Istahda sinä kuitenkin alas, joko pehmeille tyynyille tai aivan Bosporin reunassa oleviin pöytiin ja odota, että teen myyjä saapuu kohdallesi. Tällä hetkellä teekupillinen tuolla maksaa liiran, eli muutamia kymmeniä senttejä. Sitten vain huokaiset syvään, rentoudut ja annat luonnon oman elokuvan alkaa. Laskeva aurinko värjää meren, Neidon tornin ja vanhat Istanbulin moskeijat jatkuvasti vaihtuvin sävyin, tuoden joka minuuttiin uutta ihasteltavaa ja kuvattavaa.

auringonlasku-istanbul-neidontorni

auringonlasku-istanbul-neidontorni

auringonlasku-istanbul

auringonlasku-istanbul-neidontorni

Kun aurinko on lopettanut väri-ilottelunsa ja itsekin on saanut kyllikseen siellä ulkona istuttua ja teetä nautittua, voikin siirtyä tien toisella puolen sijaitsevaan kahvilaan. Lämmikkeeksi hieman lisää teetä ja lajitelma börek-piiraita, ja elämä maistuu aika taivaalliselta juuri sillä hetkellä.

Salacak, Istanbul