Istanbuliin matkaajan ensimmäinen dilemma kaupungissa on yleensä se, kuinka päästä hotellille lentokentältä. Kaupunki on suuri ja etäisyydet saattavat tuntua mahdottomiltakin – kaupunki muodostuu kaikkiaan 39 kaupunginosasta ja pinta-alaa on noin 5 512 neliökilometriä. Etsiskelin tietoa autojen määrästä kaupungissa, ja niitä on noin 3,4 miljoonaa – ei ihme, että Istanbulin liikenne on yksi maailman ruuhkaisimmista. Ja näiden syiden vuoksi itse suosin julkista liikennettä, nimenomaan metroja, raitiovaunuja ja lauttoja taksien sijaan. Vaikka taksit ovat edullisia ja niitä on joka kulmalla, ei juuttuminen iltaruuhkaan useaksi tunniksi ole se mieluisin tapa aloittaa lomaa. Metrot kulkevat oli maanpäällä millainen ruuhka tahansa, raitiovaunutkin aika hyvin siellä omia teitään pystyvät luovimaan. Mutta autossa olen pahimmillaan tehnyt parin kilometrin matkaa neljä tuntia. Istanbulin liikenne on aina ruuhkaisaa, mutta sitten jos jossain pääväylällä sattuu vaikka kolari ja kaistoja suljetaan, muuttuu tilanne painajaismaiseksi. Tiet ovat liitoksissa toisiinsa ja takaisin ei yleensä pääse kääntymään mikäli ruuhkaan juutut – siinä ei sitten auta, kuin tehdä olonsa mukavaksi ja ostaa vaikkapa vettä ja jotain syötävää ruuhkapaikkoihin kuin taikaiskusta ilmestyviltä kaupustelijoilta.


Onneksi tosiaan julkisen liikenteen verkosto on kattava ja sitä kannattaa kaupungissa liikkuvan hyödyntää. Metroon pääsee hyppäämään lentokentällä, kun ajelee hissillä aivan alimpaan kerrokseen saapuu suoraan metrotunneliin. Julkista liikennettä varten tarvitset joko kertapoletin tai Istanbul Kartin eli Istanbul kortin, molempia saa aina ostaa suoraan pysäkeiltä tai sitten kioskeista kaduilla. Poletti eli Jeton on siinä tapauksessa hyvä, että et aio liikkua kuin sen yhden matkan, et siis vaihda kulkuvälineestä toiseen etkä lomasi aikana toiste julkisiin turvaudu. Hintaa sillä on muistaakseni nelisen liiraa eli reilun euron. Jos taas meinaat muutoinkin julkisiin hypätä, oli se sitten bussi, metro, ratikka tai lautta, kannattaa ehdottomasti ostaa Istanbul-kortti. Niitä saa suoraan siitä lentokentänkin metroaseman masiinasta, muistaakseni maksaa kymmenen liiraa ja siinä on sitten jonkin verran jo rahaa ladattuna korttiin, olikohan vitosella? Korttia käytettäessä yhdestä matkasta menee reilun 2 liiran veloitus, eli noin 70 senttiä per matka. Toki jos vaihdat lennossa toiseen kulkuvälineeseen ei seuraavasta matkasta mene täyttä hintaa vaan puolet, ikäänkuin siirtomaksu.

Lentokentän metrotunneliin vie laakea kulkuväylä :)

Vasemmalla pikkupömpelit polettien ostoa varten, isommat Istanbul-kortin ostoa ja lataamista varten. Varaa setelirahaa, näissä ei yleensä kolikot käy!

Ja tällaisten porttien läpi käy kulku metroon.

Metro- ja ratikkapysäkeille kuljetaan aina porttien kautta, ja porttiin sitten joko sujautetaan se poletti tai lukijaan näytetään korttia. Portti aukeaa ja kävelet läpi. Mikäli sinulla on isoja matkalaukkuja mene aivan reunaan, siellä on yleensä sellainen toisenlainen portti lastenvaunuja ja pyörätuoleja varten, siitä saat sujautettua pakaasit läpi. Asemilla porttien luona on aina vartijoita joilta voi pyytää apua. Lentoasemalta metroja lähtee noin 4-5 minuutin välein ja koska kyseessä on pääteasema pääset todennäköisesti istumaan. Kannattaa istahtaa mikäli paikan saat, matka on melko pitkä ja väkeä tulee kyytiin runsain mitoin ennen kuin perille olet päässyt :)
Tämä lentoasemalta lähtevä metro kulkee hieman mutkaa tehden kohti Sultanahmetin aluetta. Sillä ei siis suoraan pääse Taksimille tai Aasian puolelle vaan joudut vaihtamaan kulkuvälinettä. Taksimille mennessäsi matkusta metrolla aina päätepysäkille saakka. Siellä vain vaihdat toiseen metroon, joka vie suoraan Taksimille – helppoa! Mikäli sitten olet menossa vaikkapa Tophaneen tai muutoin sinne rannan puolelle, Taksimista alaspäin, kannattaa valita toinen reitti. Jää pois jo Aksarayn pysäkillä. Siellä hyppäät pois kyydistä ja tähyilet raitiovaunulle osoittavaa merkkiä. Joudut kulkemaan kadun ali sellaisen tunnelin läpi jossa on kaikenmaailman kenkä- ja laukkukauppoja, vilinää ja vilskettä. Tämän jälkeen näkyviin tuleekin sellainen isompi tie, jonka kaistojen välissä näkyy ratikkapysäkit. Kävelymatkaa ei ole kuin joitakin minuutteja metrolta tuolle Yusufpaşan ratikkapysäkille jossa taas kortin kanssa pääset porteista läpi ja ratikkaa odottamaan. Jos olet Kabatakseen tai Tophaneen menossa, nouse sellaiseen raitiovaunuun jonka etuikkunassa lukee Kabataş, siitä menee myös toinen, joka ei mene tuon Kultaisensarven yli vaan jää tuonne vanhan kaupungin puolelle.
Sitten on aikaa hetki ihastella maisemia, mikäli väentungos ei näkymiäsi estä. Raitiovaunu kulkee Sultanahmetin kautta, eli saat ensisilmäyksen muunmuassa Aya Sofian moskeijaan. Päätepysäkillä Kabataşissa hyppäät sitten taas pois ja ihastelet avautuvaa Bosporin näkymää :) Mene tien yli Bosporin puolelle ja kun olet hetken meri-ilmaa hengitellyt ja tungoksesta toipunut, suuntaa katse siihen suuntaan, mistä juuri raitiovaunulla saavuit. Melko lähellä siintää metron kyltti, tämä on viimeinen etappisi! Eli kohti Füniküler-linjaa vain reippain askelin! Tämä linja kulkee kahden pysäkin väliä, eli Kabataş-Taksim ja koko matka on jyrkkää ylämäkeä – niinpä vaunutkin on rakennettu ikäänkuin porrastaen. Matka huipulle kestää pari minuuttia ja sitten vain suunnistat ulos Taksim Meydan -kylttejä seuraten, eli Taksim-aukiota kohti. Ja voila, olet saapunut perille!
Kuvan metroasema on kuvattu viikonloppuaamuna kello seitsemältä, näin tyhjänä sitä on turha toivo muuten nähdä – mutta mitäpä ei bloggaaja kuvien eteen tekisi ;)




Tämä voi näin kuulostaa aika hurjalta ja hankalalta mutta usko pois, ei se sitä sitten oikeasti ole. Ja pääseehän siinä heti mukaan istanbulilaisten arkeen, kun sulloutuu heidän kanssaan samaan ratikkaan ;)
Hyvä vaihtoehto on myös Havatasin bussit, jos ei halua ressata vaihtamisesta ja jos saapuu sellaiseen aikaan, ettei julkiset enää kulje. :)
Ja kysymys, eikös tuolla Istanbulkartilla voi leimata useamman matkustajan?
Kyllä, bussilla on vain olemassa sama vaara kuin taksilla, eli mahdollisuus jäädä jumiin ruuhkaan :) Mihinköhän Havaksen bussit nyt kulkevat, kun Taksimhan on suljettu liikenteeltä kokonaan?
ja joo, Istanbul-kortti ei ole henkilökohtainen vaan sillä voi leimata koko seurueen portista läpi.
Voi leimata, mutta tuota “vaihtoalennusta” ei saa kuin ensimmäinen matkustaja :/ eli kaikille omat kortit jos paljon matkustaa
Tosi hyvä postaus! Olisipa tämä tullut ennen meidän Istanbulin matkaa. Seuraavalla kerralla menen varmaankin metrolla. Nyt kuljettiin Havatas-bussilla, joka vei lentokentältä suoraan Taksimille 11 liiralle eli noin 5 eurolla. Ei tämäkään ollut paha ja vaivatonta, kun ei tarvinnut raahata laukkuja pitkälle. Busseja lähtee puolen tunnin välein.
Kiva jos tuli tarpeeseen :) Mihin Havaş nykyään vie, kun Taksimhan on suljettu liikenteeltä nykyään täysin? Heidän kotisivuillaankin on vain maininta, että tuo Ataturk-Taksim on toistaiseksi tästä syystä peruttu. Vaivatonta se on ehdottomasti silloin, kun ei liikennettä ole, eikä pelkoa ruuhkasta ;)
Tässä tuo Havas-bussin sivu: http://www.havas.net/en/OurServices/BusServicesAndCarParkingFacilities/ServicePoints/Pages/AHL.aspx
Moikka, me mentiin Havatas-bussilla, se vei Taksimin Point-hotellille ja kun aikamme siinä pimeällä harhailtiin ja useammalta avuliaalta sielulta kyseltiin, löydettiin omakin hotellimme. Toiseen suuntaan aamuvarhain mentiin taksilla. Ei ollut liikennettä paljon kuuden jälkeen aamulla, puolessa tunnissa (ylinopeutta kaahaten) kentälle.
Joo, tuohon aikaan tiet on vielä vapaana, ei vaikeuksia mennä taksillakaan :) hyvä tietää, että Pointille pääsee tarvittaessa tuolla bussilla.
Kiitos tuhannesti tästä infosta ! Istanbul kart tulee varmasti ostettua. Jännää päästä heti “seikkailemaan” metroilla ja ratikoilla näin sitä näkee ja saa enemän irti matkasta ;)
Olepas hyvä :)
Mä olen ihan samaa mieltä, pääsee paremmin siihen elämään tutustumaan, kun ei vaan taksilla suhaile :) Ihanaa reissua teille!!
Hyödyllistä informaatiota, kiitos. En hoksannut Istanbul-kortilla matkustamisen olevan noinkin selvästi edullisempaa. Yksi kysymys tuossa jo lentokentältä läksiessä tuli mieleen: voiko noilla poleteilla (maksavat tosiaan 4 liiraa) matkustaa vaikka miten pitkän matkan tahansa, siis jos ei laitetta vaihda?
Ainakin lentokentältä tullessa metrossa ja raitiovaunuissa oli muuten kiitettävän selkeät opasteet. Näyttötaulut näyttivät seuraavan pysäkin (jopa mielestäni oikein), ja kuulutukset pysäkeistä tulivat myös englanniksi.
Hyvä homma, kiva olla hyödyksi :) Noilla poleteilla voi matkustaa kuinka pitkän matkan tahansa ja vaikka hypätä välillä toiseen metroon – kunhan et siis mene noiden porttien läpi. Mitään tarkastuksia ei ole, kontrollina vain tuo porteista kulkeminen.
Noi opasteet on aivan loistavat munkin mielestä, selkeät ja tarpeeksi isot kyltitkin joka tunnelissa :D Muistaakseni lentokentän metrossa myös kerrotaan, millä pysäkillä kannattaa jäädä pois, jos Taksimille tai Marmarayhin on menossa.
Mä taas menisin Taksimille joko metro-metrobus-metro tai metro-marmaray-metro yhdistelmillä. Ratikkaa en käytä kuin äärimmäisessä pakossa.
Niin sitä vaan katso näissä kulkemisissakin jumiutuu siihen, mihin on tottunut – ainakin minä jumiudun :) Metrobusseista en itse tykkää, ne tuppaavat olemaan jopa ratikkaa täydempiä mitä olen käyttänyt. Missä kohtaa käytät Marmarayta tuossa? Aina on hyvä tietää uusia mahdollisuuksia :)
Minä taas vaihdan metron raitiovaunuun jo Zeytinburnussa :)
Reittejä taitaa olla yhtä monta, kuin on matkalaisiakin :D
Nyt kun lentokentältä tuleva metrolinja jatkuu Yenikapiin asti, niin sieltä on helpointa vaihtaa suoraan Taksimiin menevään metroon.
Totta, nythän se tosiaan on jo toiminnassa :)
Hei! hyvin sattui postaus kun juuri saavuimme Istanbuliin! Hotellille tulimme taksilla mutta huomenna tarkoitus tutustua julkiseen liikenteeseen
Jäikö tuosta osa pois? No mutta kirjoitin myös Aasian puolen Mango outletista. Muistatko osoitetta?
Hmm, mitähän Mangoa tarkoitat… Oikeastaan kaikissa on yksi outlet-kerros, mutta Kadiköyssä on isompi rakennus kokonaan Mangon käytössä, osoitetta en tiedä :( Mutta kun kävelee rannasta päin ylös samaa tietä, mitä raitiovaunu kulkee, niin siellä ylhäällä on vasemmalla puolella sellainen. Sen edessä on vanha kiviholvikaari.
No niin, ei muuta kuin sinne sekaan vaan ;)
Suosittelen nykyään kyllä myös menemistä lenetokentällä metrolla suoraan Yenikapı-asemalle saakka ja siellä vaihtamaan Taksimin metroon. Yenikapısta pääsee vaihdolla myös Marmarayhin, jos suunta sattuisi olemaan kohti Aasian puolta, Kadiköytä tai Üsküdaria, kuten itsellä usein on.
Juu, en jotenkin edes tajunnut linjan olevan jo vihdoin valmis – lisäksi metrossa pyörii edelleen kuulutus, että kandee tässä vaihtaa jos Taksimille mielii :D
Hei, olemme lähdössä reilun viikon päästä istanbuliin avopuolisoni kanssa ja hotellimme sijaitsee aasian puolella, kaupunginosassa kadiköy ja jos oikein tulkitsin jostakin kartasta feneryolu on lähin metro pysäkki hotelliltamme katsottuna. Olen yrittänyt pähkäillä itse miten pääsisimme helpoiten lentokentältä hotellille ja takaisin mutta aika haastavalta tuntuu tuo liikkuminen. Mietittiin josko taxilla menisimme hotellille kun lento on perillä klo.10 aamulla, vai onko sillonkin paha ruuhka aika? mutta lähtiessä on pakko käyttää julkisia. Raskauteni takia haluaisimme päästä mahdollisimman helposti ja nopeasti tuon pitkän matkan (34km) ettei tule liian tukalat oltavat. Olisin hyvin kiitollinen avustasi :)
Moikka! Toki taksi on se helpoin, kun selviää pelkällä istuskelulla, jonkin verran siitä sitten vaan tulee maksua mutta jos se ei haittaa, sillä pääsee ovelta ovelle. jos sitten haluaa vähän säästää on mahdollista vaikka niin, että hyppää lentokentältä metroon ja ajaa sen päätepysäkille (Yenikapi), siirtyy siellä sitten toisella metrolla (Marmaray) Bosporin ali ja siellä sitten taksilla loppumatka. Euroopan puolella ehkä tuo julkisten käyttäminen helpompaa, Aasiassa voi matkan taittaa taksilla :) Toivottavasti teille tulee kiva loma!