Myönnän heti tähän alkuun, etten ole lainkaan rantalomatyttöjä. Rakastan kyllä aurinkoa, kuumuutta, merta ja oleskelua mutta en niin, että makoilisin rannalla auringon paahdettavana – uimiseenkin valitsen mieluummin uima-altaan kuin meren. Mutta se, että lähtisin lomalle vain rannalla makoillakseni, ei vain ole se minun juttuni. Joskus sitä aina kokeilen vain huomatakseni, että kyllästyn noin kymmenen minuutin kohdalla. Kirjan lukeminen kirkkaassa auringossa ei yleensä ole kivaa ja pelkkä makoilu tympii. Niinpä välttelen kohteita joissa päivän ainoa aktiviteetti olisi rannalla oleskelu ja keskityn mieluummin kylien ja kaupunkien tutkailuun.

Istanbul onkin itselleni siksi vallan passeli kohde. Olet kaupungissa mutta meri on vain muutaman askeleen (tai metropysäkinvälin) päässä, aina saatavilla. Ja jos uimaan tekee mieli on kaupungissa useita upeita uima-altaita ja merenrannan uintimahdollisuudetkin puolen tunnin päässä. Toki näin talvella uiminen ei tule mieleenkään, kesähelteillä ehkä :)

Ja kaupungissa on ihanaa se, että kahviloita ja kuppiloita on vieri vieressä. Niinpä kun jalkoja alkaa väsyttää kaduilla kulkeminen, on hyvä hetkeksi istahtaa nauttimaan vaikkapa kupillinen teetä ja seurailemaan ihmisiä jotka kaduilla kulkevat.

Istanbulissa ihan siinä Istiklal-kadun ympäristössäkin saa helposti päivän kulumaan sivukujia kierrellen. Suosittelen menemään esimerkiksi Cihangirin alueelle, sieltä löytää pieniä, kapeita katuja ja hurmaavia katukahviloita, ihmisiä lueskelemassa kirjoja viinilasillisen äärellä ja toisia keskustelemassa kovaan ääneen uusimmasta näytelmästä ja sen tulkinnoista. Cihangirin maine boheemina ja kultturellien ihmisten kaupunginosana ei ole tuulesta temmattu, siellä on aina asunut istanbulilaista älymystöä sekä taiteilijoita, kautta vuosikymmenten.

Istanbul
Istanbul
Istanbul
Istanbul
Istanbul
Istanbul
Istanbul

Tämä setä viettää päivät Istiklal-kadun tuntumassa, hänellä on siinä aina seuranaan iso lauma kissoja – ja miten suuria kissoja, voi herranjee! Rahaa hän ei kerjää mutta hänellä on vaaka, jolla voi painonsa käydä tarkastamassa liiran maksua vastaan. Näitä vaakapalvelun tarjoajia on Turkissa paljon, en oikein tiedä miksi, kun kaikilla kuitenkin on vaa’at kotonakin. Ehkä se on mukavampi ikäänkuin palvelua vastaan saada rahaa eikä kerjäämällä.

Istanbul

Tätä isojen rakennuksen väliin puristuvaa tönöä käy suorastaan sääliksi!

Istanbul

Ja kun Kadiköyssä ystävääni Annikaa odottelin, sain uuden kaverin tästä jättiläismäisestä katukoirarontista. Suostui hetken mun kanssa selfieissä poseeraamaan, kunnes siirtyi nurmikolle auringosta nauttimaan. Nälkä näillä katulapsilla ei tunnu olevan, keot kuivaruokaa jokaisen nenun edessä mutta eivät ainakaan nyt niihin koskeneetkaan. Eikä se toki näin isoksi koirakaan kasva, mikäli nälkää näkisi.

Istanbul

Oletko sinä lomillasi enemmän kaupungin katujen kulkija vaiko auringossa makoilija?