Vaikka Istanbul on suurkaupunki, ei se välttämättä vaadi suuren suurta budjettia matkailijalta. Kyse on vain valinnoista – kaupungissa voit elellä herroiksi laittamalla sileäksi tonneittain euroja tai sitten elellä herroiksi parin kympin päiväbudjetilla, valinta on sinun :) Tässä muutamia esimerkkejä joiden avulla on helppo hieman hahmottaa mukaan tarvittavan rahan määrää. Ja muista, että paikalliset elelevät todella mukavasti kuukauden vuodesta toiseen sillä summalla, minkä keskiverto matkaaja reissullaan viikossa kuluttaa. Täytyy vain hieman tutkailla ja tehdä valintoja, siinä kaikki.

Rahan vaihtaminen

Liirat kannattaa vaihtaa vasta Istanbulissa. Kaupungissa on paljon vaihtotoimistoja, Döviz, ja niistä kannattaa valita se joka ei ota komissiota ja jonka kurssi on suotuisin. Olen itse hieman laiska tässä suhteessa ja teen niin, että nostan liirat kortillani suoraan automaatista. Tästä menee toki muutamien eurojen palvelumaksu mutta ei tarvitse sitten etsiä vaihtopaikkaa, pankkiautomaatteja kun on joka kulmalla ja ensimmäiset heti lentokentällä. Kortilla maksan myös monesti, eipä tarvitse etukäteen laskeskella paljonkohan rahaa tulee menemään – tässä tosin huomattava, että jotkut pienemmät liikkeet saattavat veloittaa pienen ylimääräisen lisän jos maksat kortilla. Kortilla pärjää hotelleissa ja normikaupoissa, pikkuputiikkeihin, katukuppiloihin ja basaarille on aina käteistä muistettava ottaa.

Majoittuminen

Tähän saat kulumaan rahaa kyllä lähes niin paljon – tai niin vähän – kuin haluat. Valittavana on hostelleja ja hotelleja, toki sitten myös oman harkinnan mukaan erilaisia asuntovuokrauksia (esim.  AirBnb).  Majoituksen hintaan vaikuttaa tottakai sijainti, Taksimin alue on yleensä se hinnakkain, kun taas Aasian puolelta löytyy reilustikin halpoja hotellivaihtoehtoja. Hintaa nostaa tai laskee myös aamiaiset ja muut lisäpalvelut sekä huoneen taso. Katselin hakusivuston kautta esimerkkihintoja, laitoin yöpyjäksi kaksi henkilöä ja ajaksi yhden yön arkena. Kalleimmassa paikassa päänsä saa painaa tyynyyn 1136 euron hintaan per yö Taksimin lähellä sijaitsevassa hotellissa, halvimmassa selviää 18 eurolla. Eli hintaraja liikkuu kaikessa tuon välillä, sieltä on helppo itselleen se sopiva löytää.

Huom! Koska kaupunki on suuri ja liikkuminen voi olla haasteellista, kannattaa hotellin sijainti varmistaa ennen varaamista. Jos menet kaupunkiin vain pariksi päiväksi, ei ole järkeä kuluttaa tuosta ajasta leijonanosaa ruuhkabussissa istuen.

Liikkuminen

Tästä päästäänkin liikkumiseen. Kävellen pääsee keskustan alueella kiertelemään paljonkin mutta ei aivan kaikkialle. Matkalaisen kannattaa hankkia Istanbul-kortti, jolla matkustaa niin busseissa, metroissa kuin lautoillakin – ainoastaan dolmukset ja taksit vaativat käteismaksun.

Istanbul-kortin voi ostaa heti lentokentän metrotunnelissa automaatista tai kadulla jostain kioskista jossa on kyltti “Istanbul karti”, kortin hinta on kolmisen euroa. Kortteja myyviä ja niihin lisää rahaa lataavia kioskeja on jokaisen metro-tunnelin ja raitiovaunupysäkin lähistöllä. Kortille voit aina ladata haluamasi summan, esimerkiksi 20 liiraa riittää yleensä pariksi päiväksi ympäri Istanbulia kulkemiseen. Yhden matkan veloitus on noin pari liiraa eli alle euron.

Lue lisää liikkumisesta Istanbulissa aiemmasta kirjoituksestani täältä >>

istanbul

Nähtävyydet

Mikäli suunnitelmissasi on vierailla museoissa enemmältikin, kannattaa ehdottomasti ostaa museokortti eli Museum Pass. Kortti maksaa 85 liiraa (07/2015) eli alle 30 euroa. Tällä pääsee kaikkiin kaupungin museoihin, moniin jopa jonottamatta (jonot ovat varsinkin kesäkausina jopa useiden tuntien mittaiset, joten tästä on suuri etu). Tämä kortti on voimassa 5 päivää, joten lomallasi ehdit varmasti siitä kaiken hyödyn ottaa irti. Kortilla pääsee esimerkiksi Hagia Sofiaan, Topkapiin, Rumeli Hisariin, Arkeologiseen museoon ja Islamistisen taiteen museoon.

Lue lisää kortista täältä >>

Syöminen

Itse valitsen mieluusti hotelleista sellaisen, johon kuuluu aamiainen. Runsas aamiaisbuffet takaa sen, ettei nälkä yllätä kuin vasta joskus iltapäivällä – ja tarvittaessa pikkunälkää taltuttamaan voi katukauppiailta ostaa vaikkapa simitin (eurolla niitä saa parikin), höyrytetyn maissintähkän tai paahdettuja kastanjoita.

Kuten majoittumisessa, myös ruokailussa oikeastaan vain oma budjetti on se, mikä hinnan määrittelee. Yksin reissussa ollessani syön yleensä pikkupaikoissa, ostan linssikeiton ja salaatin ja maksan koko hommasta pari euroa – minulle tuo ruoka riittää mainiosti. Ystävien kanssa sitten tulee syötyä vähän paremmin, keskitason kivat paikat veloittavat kukkaroa lounaan muodossa ehkä sellaisen kymmenen euroa, sillä saa jo kunnon ruuat ja juomat.

Ostokset

Basaareilta, Kadiköyn kujilta ja kaikenlaisista pikkuliikkeistä saat ostettua kivat tuliaiset jo muutamilla euroilla. Kulinaristi ostaa mukaansa mausteita, oliiveja ja ehkäpä hunajaa. Paikallisia mausteita on myynnissä kaikissa marketeissa sekä markkinoilla. Turkissa paljon käytettyjä on esimerkiksi paikallinen timjami eli kekik, sumakkimarjasta kuivattu mauste sumakisot biber jota myös Urfan pippuriksi kutsutaan ja erilaiset lihamaustesekoitukset lihapullille, kanalle ja grilliruualle.

Lue lisää ostoksista täältä >>

istanbul
Istanbul


Suurin ilo itselleni on kävely pitkin Istanbulin kujia, aamuvarhaisella Bosporin ranta on ehdoton paikka olla auringonnousua seuraamassa! Tästä syystä valitsen hotellin, josta on sinne lyhyt matka… Päiväkävelyt Kadiköyn sokkeloisilla kujilla eivät maksa mitään, Bosporia saa ihailla, kun sitä ylittää vaporilla – eikä tuo maksa kuin yhden painalluksen Istanbul-kortista. Ja mikä sen ihanampaa, kun istahtaa pieneen katukuppilaan ja nauttia lautasellinen herkullista turkkilaista ruokaa ayranin kera – muutamalla eurolla tästäkin taas selvisi. Kauppoja on kiva kierrellä, mutta ostamisen voi jättää väliin – ostosten teko itselläni vähenee, jos olen liikkeellä vain lentolaukun kanssa, sinne kun ei mitään ylimääräistä mahdu ;)

Istanbulista voi siis nauttia oikeastaan minkälaisella budjetilla tahansa, kunhan lennot ja majoitus on hoidettu on loppu sitten aivan sinusta kiinni, kuinka paljon tai vähän haluat lomallasi rahaa käyttää.