Istanbul on upea, värikäs, monipuolinen – ja todella suuri. Kaupungissa riittää tutkittavaa jokaisen kadunkulman takana, ja vaikka siellä vuosia asuin, löydän edelleen joka vierailulla ennestään käymättömiä kohteita. Silti, ensimmäistä kertaa jos kaupungissa vierailee, on eräs kaupunginosa jossa kannattaa yksi päivä viettää.

Mikäli olet matkustamassa Istanbuliin aivan ensimmäistä kertaa, suosittelen nimittäin ehdottomasti varaamaan yhden päivän sen vanhan Istanbulin eli Eminönün ja Sultanahmetin kaupunginosan tutkimiseen. Eli Euroopan puoleisen kaupungin alaosa, Kultaisensarven eteläpuoli jossa sijaitsevat ne tunnetut nähtävyydet: Sultanahmetin moskeija, Hagia Sofia, Topkapi ja monet museot. Tähän kaikkeen kannattaa varata kokonainen päivä, sillä jonot voivat olla hyvinkin pitkät – mikäli mahdollista, mene paikalle arkena, viikonloppuisin väkimäärä varmastikin triplaantuu!

Muista, että aikaa menee myös paikasta toiseen siirtymiseen, joten älä ahnehdi liikoja yhdelle päivälle. Mukavan leppoisasti päivän täyttää vaikkapa kävely keskustasta (eli tällä tarkoitan nyt sitä uutta keskustaa, Peran, Taksimin ja Beyoglun aluetta) Galatan sillan yli vanhalle puolelle ja aina Sultan Ahmetin aukiolle saakka, sieltä Sultanahmetin moskeijaan (suomeksi yleensä Sininen moskeija) ja Suuren Basaarin kautta Maustebasaarille. Galatan silta on aina täynnä onkijoita, kannattaa hieman varoa, ettei koukku lennähdä päähän… Sillalta on ihana näkymä Bosporin yli Eurooppaan.  Sillan alla on kivoja kalaravintoloita, joihin kannattaa suunnistaa illalla pimeyden laskeutuessa kaupungin ylle, tuolloin se erityinen tunnelma pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Sillan lähellä kelluu myös veneitä, joista myydään tuoreita kalaleipiä: vastapaistettua kalaa tuoreen leivän välissä. Suosittelen maistamaan, tämä on katuruokaa parhaimmillaan ja tuoreimmillaan!

Galata_sultanahmet

Istanbul, Galata

Jos et ole aivan varma, mihin suuntaan tulisi kävellä päästäkseen Sultanahmetille, kannattaa seurata raitiovaunukiskoja, ne kulkevat oikeaan paikkaan :) Sultanahmetin aukio on aikoinaan ollut Konstantinopolin Hippodromi, aikansa suurin ja kuuluisin hevosajojen näyttämö. Hippodromi valmistui noin vuonna 330 ja viimeisen kerran siellä kilpailtiin tiettävästi vuonna 1204. Tämän jälkeen, osmanien ajalla, Hippodromin rakennelmat suurilta osin purettiin ja käytettiin Sinisen Moskeijan rakennusmateriaaleiksi. Aukiolla on edelleen nähtävänä  Theodosiuksen obeliski, Konstantinos VII:n pylväs 900-luvulta ja Käärme­pylvään jalusta.

Aukion laidalla kohoaa korkeuksiin Sultanahmetin, tai Sinisen moskeijan, kuusi minareettia. Moskeijaa kutsutaan Siniseksi moskeijaksi sisällä olevien upeiden, sinertäväsävyisten laattojen vuoksi. Tänne mahtuu noin 10 000 rukoilijaa ja moskeija on yhä Euroopan suurimpia.

Moskeija on rakennettuvuosina 1609–1616 Ahmed I:n valtakaudella Allahin lepyttämiseksi kehnon sotaonnen jälkeen. Kuten moskeijoissa usein, sielläkin on sen perustajan hauta, koraanikoulu eli madrassa ja vierasmaja. Koska moskeija on aivan normaalissa käytössä, täytyy sinne mennessä muistaa asianmukainen pukeutuminen: ei paljaita olkapäitä ja polvien yli ylettyvä hame tai housut. Mutta ei huolta, mikäli asuvalintasi ei tähän ole sovelias: ennen sisään menoa on tiski, josta saa laitata päähuiveja, isoja huiveja vyötärölle jalkoja peittämään tai kokomekkoa, jos päällä on kovinkin niukka asu. Kenenkään ei siis tarvitse jättää täällä käymättä vain siksi, että on väärin pukeutunut. Ennen moskeijan pehmoisille kokolattiamatoille astumista tulee kengät riisua, sisällä tallustellaan paljain jaloin tai sukkasillaan.

Istanbul, Turkey

Istanbul, Turkey

Istanbul, Turkey

Sultanahmetin aukiolta voi sitten jatkaa matkaa noin kilometrin päässä sijaitsevalle Suurelle basaarille, turkiksi Kapalıçarşı eli katettu basaari. Kyseessä on valtaisan suuri, vuonna 1460 valmistunut ikivanha kauppakeskus – yksi maailman vanhimmista. Suuren basaari sisällä on yhteensä 61 ostoskujaa joilla sijaitsee yli 3000 putiikkia. Täältä löydät niin koruja, kultaa, lamppuja, vaatteita kuin käyttöesineitäkin, onpa alueella jopa oma pörssinsä. Täällä hulinaa ja vilskettä riittää, aikaa saa kulumaan tuntikausia kun vaeltelee läpi lukemattomien kujien. Koska kyseessä on yksi suurimmista turistinähtävyyksistä, ovat hinnat yleensä sen mukaiset – kannattaa siis kierrellä ja katsella sekä tutkailla hintoja.

blog_2015-05-17 19.22.13

Mikäli onnistut oikeasta ovesta löytämään tiesi ulos, on helppo kulkea pitkin basaarimaisia katuja alaspäin kohden Maustebasaaria (turkiksi egyptiläinen basaari eli Mısır Çarşısı). Täällä aisteja hemmotellaan uskomattomin värein, tuoksuin ja mauin. Mikäli suunnitelmiisi kuuluu mausteiden tai vaikkapa lokumin (turkkilainen makeinen) osto, se kannattaa tehdä täällä. Mausteita on irtomyynnissä ja mikäli haluat vaikkapa ainekset johonkin erityisteehen – kuten flunssaa tai yskää varten – sinulle sekoitetaan juuri oikeanlainen seos.

blog_2015-05-17 19.22.13

Tässä vaiheessa jalkasi ovat varmasti jo melkoisen väsyneet koko päivän kiertelystä, joten takaisin kannattaa napata joko taksi tai sitten hypätä raitiovaunun kyytiin. Ellei sitten ole jo illallisen aika ja Galatan sillan alla olevien ravintoloiden kutsu kuuluu korviisi…

P.S. Mikäli olet sitä mieltä, että Sininen moskeija ei ole se sinun juttusi, seuraava suositukseni on ehdottomasti Topkapi, tämän jälkeen Hagia Sofia. Saat olla melkoinen mestari (ja hyvät hermot omaava) jos kaikki kohteet yhdessä päivässä käyt – tässä tapauksessa siis suunnittelu kannattaa :)

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave