Instagram on monelle yhä tärkeämpi kanava. Valokuvaajat, markkinoijat, bloggaajat ja yritykset käyttävät sitä niin kaupallisiin tarkoituksiin kuin vaikkapa myös portfolionaan, ja tämä tuo mukanaan vaatimuksia esimerkiksi sisällön laatuun ja julkaisuiden ajankohtaan. Siinä missä sinne toki halutessaan voi ladata juuri niitä kuvia joita itse haluaa, on valitettava tosiasia se, että bisnesmielessä on nykyään pakko panostaa sisältöön ja laatuun enemmän, myös Instagramissa.

Millä sitten saa helpotettua vähän työkuormaa, etsittyä häshtägejä, parannettua niitä kuvia ja suunniteltua tulevia postauksia? Itselläni käytössä muutama sovellus, lisäksi esittelen tässä muutaman sellaisen, johon olen törmännyt mutta joita en itse säännöllisesti ole vielä käyttänyt.

Instagram is growing to be more and more important advertising channel for photographers, marketing companies, bloggers and businesses around the world. With that importance in mind, if you want to make results through Instagram, you need to pay attention to quality of your photos and also overall “user experience” when potential customer comes to your Instagram profile. 

So how to edit your photos, plan what to publish and when, find hashtags etc.? I give you some of my most used apps here and also some that I don’t use myself but you might find relevant.

Camera+

Joskus tulee eteen tilanne, että se oikea kamera ei ole käsillä mutta puhelimen oma kamerakaan ei oikein ole riittävä. Tällainen on viimeksi ollut itselläni hetki, kun bongasin lentokoneesta upeat revontulet. iPhonen kamerasta ei pysty säätelemään valotusaikaa tai oikeastaan mitään muutakaan, mutta tämän Camera+ sovelluksen avulla se onnistuu! Sovellus on helppo käyttää ja se tuo vähän apua puhelinkuvaamiseen niinä hankalina hetkinä ja hankalissa olosuhteissa. Niin, ja sen avulla voit kuvata myös RAW-kuvia!

Sometimes you don’t happen to have your real camera with you, and phone’s own camera just doesn’t do the trick – for me the last time this happened was when I saw amazing northern lights from plane’s window. As you know, you cannot change shutter speed etc with iPhone’s camera but with this Camera+ application it is possible. So it is kinda a solution between the iPhone and real camera, and helps you out in situations like this. Oh and you can also take RAW photos with it!

VSCO / Lightroom

Kuvat harvoin ovat täysin on spot suoraan kamerasta tai puhelimesta otettuna. Yleensä käytän kuvat aina Lightroomin kautta, jossa saan nopeasti valkotasapainoa muutettua ja kuvaa kirkastettua värien osalta. Täällä on myös helppo tuoda kuvista esiin niitä varjoon jääneitä kohtia tai varjostaa ylikorostuneita. Yksi varoituksen sana: Lightroomin käyttöön jää helposti koukkuun ja kohta huomaa, että illat kuluvat vain kuvien parissa touhuten! :D Lightroomin mobiilisovellus on muuten myös todella hyvä, mikäli et koneelle halua sitä ostaa. Itse käytän molempia, hieman tilanteesta ja ajankäytöstä riippuen.

VSCO on sitten taas oiva sovellus, mikäli haluat samaa fiilistä kaikkiin Instagram-kuviisi. Kun kuva on muutoin mielestäsi ok, voit tämän avulla lisätä kevyen filtterin kuvan päälle luomaan yhtenäistä fiilistä.

Alla olevan kuvan editoin pelkästään Lightroom-mobiilisovelluksella äsken. Kuva on otettu puhelimella, joten epätarkkuudet ja sutut johtuvat siitä – yleensä en puhelinkuvia näin suurena missään käytä :)

It is not very common that your photos would be 100% spot on straight from camera. Usually I import all my photos to Lightroom, to at least correct white balance or brightness. With Lightroom it is also so easy to save the photos you thought were lost because of saturation or darkness – especially if you have photographed RAW it is easy to bring light and colour back to your photos or areas that need it. Just one warning: using Lightroom is highly addictive, soon you find yourself working with photos all evenings long :D By the way, Lightroom mobile app is also very good, if you are not interested purchasing the desktop version. I use them both, depending on situation.

As for VSCO, it is great app if you for example want to have a cohesive feeling throughout your IG feed: when photo otherwise is as you want it to be, you can use VSCO to add a light filter over it. Next photos edited with Lightroom Mobile App. Photo is taken by my phone and that’s why it is not very sharp. Don’t usually use this big versions of iPhone photos :)

Lightroom-editing-before

Lightroom-editing-after

Ask Lisa

Tähän hieman hassuun sovellukseen törmäsin vasta äskettäin ja ilahduin suuresti: kuulun nimittäin niihin ihmisiin, jotka eivät kertakaikkiaan osaa tehdä päätöksiä. Ja valokuvien kanssa tämä tilanne on edessä oikeastaan päivittäin, koneella on kasa kuvia ja pitäisi valita, minkä niistä laittaisi Instaan. Ja kun tuo koira ei oikein mielipidettään osaa kertoa, sovelluskaupasta löytyi Lisa joka auttaa juuri tässä ongelmassa. Lataa vain Lisa luuriisi, lataa sinne kuvat joiden välillä pähkäilet ja Lisa analysoi niistä sen, joka sinun kannattaa Instagramiin ladata. Miten kivaa ja helppoa! Lisa myös ehdottaa hashtageja, mutta ne ovat aika höpsöjä eikä oikein käyttökelpoisia. Mutta mikäli haluat apua sen parhaan kuvan julkaisuun, Lisa on mitä parhain apuri.

Ask Lisa is the App for us who simply can not decide which photo to post on IG! Lisa is like your friend but she doesn’t get annoyed no matter how many times you ask her “please tell me which one of these should I post!!” :) Just download max 5 photos and she will analyse them and tell you which one would be the best for your IG. Lisa also wants to suggest you some hashtags to use, but I find her suggestions little bit silly and never actually used them :)

Preview

Haluatko suunnitella vaikkapa reissuviikon IG-postaukset etukäteen? Preview on yksi monista sovelluksista, joista on tässä apua. Sovellukseen saat ladattua haluamasi kuvat, vaihdella niiden järjestystä niin että saat näkymästä itseäsi miellyttävän ja jopa löytää hashtagit kuvillesi. Tämän sovelluksen tarjoamat hashtagit ovat jopa aivan järkeviä, joten niitä voi huoletta käyttää! Voit kirjoittaa myös kuvan tekstin valmiiksi ja kun haluat julkaista, sovellus siirtää helposti kuvan Instaan, kopioi tekstin ja hashtagit sinne myös ja sinun tehtäväksesi jää vain lopullinen julkaisu. Helppoa kuin mikä! Hashtagit voi myös tallentaa nimillä ryhmiksi, joten jatkossa sieltä on helppo valita kuvaan sopivat.

This I actually use a lot. With Preview it is easy to plan your posts beforehand, write captions to them and even search for hashtags. You can easily change the order of your photos and see how your feed will look like. When you want to publish, you just easily copy text and hashtags with one click of a button and put them to your IG. You can also save your favourite hashtag groups to be used other times.

preview-for-instagram

Unfold

Saan monia kysymyksiä mitä sovellusta käytän joskus Instagram Storieseissani, ja tämäpä se on. Unfoldissa on helppo tehdä vaikkapa koko reissun Storiesit ja sitten kerralla julkaista ne Instassa – tämä on hyvä varsinkin Aasiassa, jossa ei nettiä ole käytössä muualla kuin hotellilla.

I get quite a lot questions about my IG Stories and what app do I use. Well, mostly I use only this one, Unfold, there are so many nice templates in that! And as a plus, you can make for example the Story for your entire trip and then publish it at once – very handy especially in Asia, where I have internet connection only at the hotel.

Focalmark

Itse etsin häshtägit usein tekstin kirjoitusvaiheessa, tai sitten suunnitellessani postauksia tuon Previewin kautta. Joskus sitten vaan tarvitsee uusia ideoita ja häshtägejä ja sitä varten on varmasti olemassa moniakin sovelluksia. Itse olen silloin tällöin käyttänyt Focalmark-sovellusta, se on antanut mukavasti vaihtelua – plus se on erittäin helppo ja nopea käyttää.

Focalmark is an app for those moments you feel totally stuck with your thoughts when trying to find hashtags for your next post. Easy and quick to use and results seems to be quite good – not silly hashtags like Lisa tends to give :)

 

Nämä sovellukset olen siis itse kokenut joissain tilanteissa hyödylliseksi, vaikka täytyy sanoa, että säännöllisessä käytössä ovat ainoastaan Preview sekä Lightroom. Mieluiten käytän Lightroomia koneella, mutta varsinkin reissussa ollessa on näppärää siirtää kuvat suoraan Olympuksesta wifillä puhelimeen ja sen jälkeen hienosäätää Lightroomissa julkaisua varten.

These are the apps I have found useful, though mostly I only use Preview and Ligthroom. I prefer editing on laptop but sometimes it is just so much easier (for example while travelling) to export photos from Olympus to iPhone and then edit with the Lightroom app before publishing them.