Impossible Burger oli nimenä jo etäisesti tuttu, lienee Facebookissa uutisvirtaani joskus uinut, kun siihen sattumalta New Yorkin burgeriravintolassa törmäsin. Tämä tuote, Impossible Burger, on miljoonien dollarien turvin kehitetty olemaan se lihaton, ympäristöystävällinen valinta heille jotka eivät voi kuvitellakaan syövänsä sitä normaalia kasvisruokaa (koska sehän tottakai on pelkkää salaattia ja raastetta) ja rakastavat mediumkypsän lihan tuntua suussaan – ja hieman punaisena tihkuvaa ulkonäköä lautasellaan.

Impossible Foodin tarina sai alkunsa vuonna 2009, kun Patrick O. Brown sai ajatuksen sellaisen tuotteen kehittämisestä, joka paitsi omalta osaltaan olisi pelastamassa maapalloamme tehomaatalouden aiheuttamilta ongelmilta, niin myös olisi niin herkullinen, että raavainkin pihvinpurija sen ruokapöytäänsä kelpuuttaisi. Miksi sitten juuri lihatalous on se, jolle pitäisi pikimmiten löytää vaihtoehtoja? Juuri julkaistu Oxfordin suurtutkimus kertoo, että liha- ja maitotuotteiden hylkäämisellä on paljon suurempi vaikutus ympäristöön kuin esimerkiksi lentomatkojen vähentämisellä. Mutta paitsi vain keksimällä uuden ja herkullisen kasvisvaihtoehdon ei Patric uskonut pääsevänsä lihansyöjien suosioon, siihen tarvittiin jotain enemmän. Jotain, joka muistuttaisi lihaa niin maultaan, suutuntumaltaan, rakenteeltaan kuin ulkonäöltäänkin. Ja mikä onkaan se ulkonäöllisesti tärkeä juttu monelle, kun pihvin tai burgerin eteensä tilaa? No tietysti se, että liha on sisältä helakan punertava, hieman sitä punaista nestettä tihkuva. (Yöh! toim. huom.) Niinpä hommaan valjastetut tutkijat pilkkoivat lihan molekyyleiksi ja ryhtyivät etsimään kaikille niille sitä kasviskunnan vastinetta – ja löysivätkin, ja löysivät myös Impossible Foodsin salaisen ainesosan, molekyylin nimeltä heme. Heme on se molekyyli, joka saa veren punaiseksi ja tätä samaa molekyyliä löytyy paitsi eläimistä ja ihmisistä myös kasveista, erityisesti soijakasvien juuresta. Ja juuri tässä on mahdottoman lihan salaisuus: heme ja muut kasvimolekyylit ovat samoja kuin mitä lihassa, joten tämän lihattoman lihan rakenne, maku ja jopa se hemen avulla aikaansaatu “tihkuvuus” ovat täysin aidon kaltaiset. Jopa niin, että itseäni hieman hirvitti tuota syödä.

Tällä hetkellä Impossible Food on kerännyt lahjoituksia jo 275 miljoonaa dollaria, lahjoittajien joukossa mm. Bill Gates sekä Google Ventures. Impossible Foodin lisäksi Beyond Meat tekee töitä saman asian eteen ja nämä kaksi ovatkin nyt kuuma puheenaihe Piilaaksossa. Kenties tällä tuotekehittelyllä voidaan hieman vähentää vuosittaista lihantuotantoa – pelkästään Yhdysvalloissa teurastetaan vuosittain 10 miljardia lihaeläintä, mikä on aivan järkyttävä määrä.

impossible-burger

Niin, miltä Impossible Burger sitten maistuu? Se maistuu vuosia kasvissyöjänä olleen suussa pelottavan (ja ehkä hieman ällöttävän) paljon lihalta. Jos en tietäisi mitä syön, olisin takuuvarma siitä, että burgerini oli tehty perinteisestä lihasta ja jättänyt sen samantien lautaselle. Mutta koska tiesin mitä lautasellani oli, söin sen hieman ihmetellen ja päätin, että ensi kerralla pyydän heitä kypsentämään Impossible Burgerini täysin kypsäksi – tämä medium rare ei ole koskaan ollut se oma vaihtoehtoni, edes silloin kun lihaa söin.

 

Impossible Burger

Water, Textured Wheat Protein, Coconut Oil, Potato Protein, Natural Flavors, 2% or less of: Leghemoglobin (Soy), Yeast Extract, Salt, Konjac Gum, Xanthan Gum, Soy Protein Isolate, Vitamin E, Vitamin C, Thiamin (Vitamin B1), Zinc, Niacin, Vitamin B6, Riboflavin (Vitamin B2), Vitamin B12

Impossible-burger
Kuva: Impossible Foods