Yksi Istanbulin viehättävimpiä alueita on Kadıköy kaupunginosassa sijaitseva Moda. Kaupunginosathan Istanbulissa ovat kooltaan valtavia, Kadıköy kaupunginosan asukasmäärä on jotakuinkin sama kuin Helsingin. Tässä muuten syy myös siihen, miksi monet Istanbulilaiset voivat hyvinkin elää koko elämänsä tai ainakin vuosia poistumatta omasta kaupunginosastaan – ei sieltä puutu mitään. Kaupunginosat jaetaan sitten vielä omiin mahalleihin eli eräänlaisiin suuriin korttelistoihin: esimerkiksi Göztepe on yksi Kadiköyn alueista, siellä asuu noin 38 000 asukasta – eli pienen suomalaisen kaupungin verran. Moda siis ei ole edes korttelisto vaan eräs pieni alue, jonka löytää helposti, kun seuraa Kadiköyssä raitiovaunukiskoja ylös mäkeä ja jatkaa siitä suoraan eteenpäin. (Muista ensin nauttia Kadiköyssä lasillinen teetä ja ihastella maisemia Bosporin rannalla.) Kohta ympärillä onkin värikkäitä putiikkeja, rentoja ravintoloita, boheemeja pubeja ja viehättäviä kahviloita molemmin puolin ihanaa, kodikasta katua varsin houkuttelevasti. Jo 1950-luvulla Moda oli suosittua aluetta, tuolloin sen teitä kansoittivat rikkaat ja kauniit, asuen upeissa puuhuviloissaan kauniiden puistojen ympäröimänä ja käyskennellen iltaisin ulkona parhaimpiinsa pukeutuneina, naiset hameissaan ja miehet tyylikkäissä puvuissaan. Ja kaunista, suosittua ja kallista tuo alue on edelleenkin, asuntojen hinnat näyttäisi olevan puolen miljoonan euron tietämissä kolmen huoneen ja keittiön kämpistä. Vuokrahinnat kolmioista liikkuu alle 1000 eurosta jopa lähes 3000 euroon. Ja turkkilaisella palkalla nämä ovat melkoisia summia.

Mutta kiva paikka tämä Moda ja suosittelen siihen tutustumaan päivällä tai illalla, aivan miten omiin aikatauluihin parhaiten sopii :) Kamerani oli valitettavasti mukavasti hotellilla viimeisen Modan visiittini aikana, joten kuvat eivät ole parasta mahdollista laatua.

Kadiköy Moda

kadiköy moda

Kadiköy Moda

Kadiköy Moda

Kadiköy Moda

kadiköy moda

Kadiköy Moda

Tämän kuvan söpöliini oli vallannut sohvan itselleen Modan Starbucksista – työntekijät vienosti pyysivät, että hänen annettaisiin rauhassa siinä nukkua ja tokihan annoin, vähän vain korvantakaa rapsuttelin ja vieressä kahvini join :)

Kadıköy on asuinalueena houkutellut ihmisiä jo melkoisen kauan: arkeologiset löydöt osoittavat, että nykyisen Kadıköyn alueella oli asutusta jo kalkoliittisena kautena noin 5500-3500 eaa. Kaivauksissa on löydetty tuolta ajalta peräisin olevia kivi-, luu-, keramiikka-, jalokivi- ja pronssiesineitä, jotka osoittavat alueen olleen asuttu yhtäjaksoisesti esihistoriallisesta ajasta lähtien.

Pientä knoppitietoa vielä tähän loppuun Istanbulin koosta, se kun voi vähän yllättää ensikertalaisen.

Kaupunki on siis Istanbul, asukkaita arvioiden mukaan noin 17 miljoonaa. Tarkan luvun määrittäminen on mahdotonta kaupungissa asuvien ja sinne jatkuvasti muuttavien siirtolaisten vuoksi. Moni turkkilainen pysyy kirjoilla läpi elämänsä eri kaupungissa kuin missä asuu, joten väestönlaskennat ovat todella hankalia.

Istanbuliin kuuluu 39 ilceä eli eräänlaista kaupunginosaa. Kadıköy on näistä yksi. Suurin kaupunginosa on Bağcılar, sen asukasluku hipoo pian miljoonaa – esimerkiksi sairaaloita tässä kaupunginosassa on 19, antaa hieman osviittaa kaupunginosan koosta myöskin – vähän Vallilaa suurempi siis :)

Kaupunginosat jaotellaan sitten niihin mahalleihin, lisäksi on vielä semtit elikkä eräänlaiset “alueet”, en niitä paremmin suomeksi osaa kuvailla. Mutta Moda on yksi Kadiköyn semt, ja siellä suosittelen käymään, mikäli ei vielä tuttua aluetta sinulle ole.