Kaikki edes silloin tällöin lentäneet tietävät, että lentokoneen ilma on todella kuivaa. Ihon rypyt tuntuvat korostuvat moninkertaiseksi lennon aikana, hehkeys kasvoilta katoaa ja jokainen ilmekin tuntuu ratisevalta iholla – apua, ei kai suupieleni juuri haljennut kun hymyilin? Entäpä silloin, jos puolet kuukaudesta tulee vietettyä tuossa paineistetussa komposiittiputkilossa? No voitte kuvitella, ettei iho ainakaan hihku onnea eikä hehku hyvinvointia itsestään, joten erittäin hyvä kosteutus on ehdoton juttu, niin lentopäivinä kuin niiden välissäkin. Kuinka sitten itse ihoani hoidan ja lennoille tämän osalta valmistaudun?

Kosteuta iho

Joka ikinen aamu pesun ja kasvoveden jälkeen sivelen nykyään iholleni pipetillisen Hyaluronic-tiivistettä (tuon nimen kirjoittaminen tai muistaminen on painajainen). Pipetillisestä riittää niin kasvoille kuin kaulallekin – tuo pieni pätkä kehostani kun meinaa ainakin minulta aina unohtua… Tämän jälkeen lisäilen fiiliksen mukaan erilaisia seerumeja ja hoitovesiä, ja mikäli aikaa on, hetkeksi kaiken tämän päälle vielä kangasnaamion. Mikäli muuten K-beauty eli korealainen ihonhoito kiinnostaa, kannattaa lukea Virven blogia, siellä on kattavasti aiheesta tietoa. Viimeisenä kuorrutan kasvot ohuella kerroksella kasvovoidetta, silmänympärysvoidetta unohtamatta. Kun kaikkea laittaa ohuet kerrokset, ei kasvot ole liian rasvaiset vaan tuotteet imeytyvät mukavasti ihoon.

Koneessa minulla on mukana jokin kosteuttava suihke, (esimerkiksi NYX:in Moisture Mist -suihkepullo NYX Dewy Finish Makeup Setting Spray), sitä voi suihkauttaa tarvittaessa ihan siihen meikin päälle, kosteuttaa ihon sekä saa nassun näyttämään nätimmältä ja meikinkin pysymään paikoillaan pidempään.

Meikkaa ihollesi sopivin tuottein

Meikinkin suhteen kannattaa muistaa, että käyttää mahdollisimman kosteuttavia ja omalle iholle sopivia tuotteita. Itselläni on tällä hetkellä käytössä Bare Mineralsin mineraalimeikit, niistä tällainen kuiva iho tuntuu tykkäävän. En kyllä olisi heti arvannut, että puuterimainen tuote sopii mutta näköjään se käyttäytyy iholla ei-puuterisesti, antaa nätin kuulaan pinnan. Mikä parasta, se ei mene “ryttyyn” pitkänkään lennon aikana, ja tarvittaessa sitä voi sutia lisää pitkin päivää, toisin kuin normaalia meikkivoidetta. Huulille käytän vain värillistä huulikiiltoa, se kosteuttaa yleensä huulipunaa paremmin – ja sitä on helppo ilman peiliäkin tarvittaessa huuliin sipaista.

Juo vettä, mutta älä liikaa

Tämä nyt on jokaiselle tuttu juttu: juo vettä niin iho kiittää. Itselleni tämä on ollut se vaikein. Olen todella, todella huono juomaan vettä. Saattaa helposti mennä parikin viikkoa, etten suoranaista vettä juo, kahvia tai teetä vain. En ole koskaan juonut enkä ole myöskään koskaan janon tunnetta tuntenut. Nyt kuitenkin olen veden juontia opetellut, ihan tuon kosteutuksen vuoksi, ja olen kyllä huomannut, että kun päivän siinä lentokoneilmassa työskentelee, illalla takuuvarmasti päätä särkee, jos en töissä vettä juo. Niinpä aloitan nykyään kosteutuksen (vai nesteytyksen?) jo lentoa edeltävänä päivänä, jolloin yritän sen litran ainakin juoda – mulle tuo on jo tosi iso määrä :) Koneessa puolestaan sitten hyvä nyrkkisääntö on desi tai puolitoista desiä vettä tunnissa: näin pysyy nestetasapaino kunnossa mutta ei tarvitse koko aikaa juosta vessassa. Liika vedenjuontikin voi olla huonoksi, kannattaa tämäkin muistaa!

Kaukolennolle varaan yleensä yhden puolentoista litran vesipullon, jonka sitten siinä matkan aikana yritän tyhjäksi juoda, joskus siinä jopa onnistunkin. Ja kyllä se olo oli paljon parempi, kuin ilman veden juontia. Niin ja se alkoholi: kannattaa pitäytyä siinä yhdessä lasillisessa niin olo on huomattavasti mukavampi lennon aikana ja sen jälkeen ;) Myöskään niitä limuja ei kannata määräänsä enempää juoda: sokeri tuo oman lisänsä tuohon turvottavaan oloon. Juo siis ihan tavallista, kuplatonta vettä ja olo on kaikkein paras. Aasiasta kotiin lähdettäessä yritän etsiä kaupasta mukaani pullollisen Pocari Sweatia, juomaa, joka palauttaa tehokkaasti kehon kostetta ja kaikenmaailman mineraaleja.

Älä tankkaa turvottavaa ruokaa

Kone on paineistettu niin, että sisätilan paine lennon aikana vastaa kahden kilometrin korkeuden painetta – eli vähän kuin oltaisiin korkeanpaikanleirillä koko ajan. Niinpä elimistön nesteet ja kaasut turpoavat ja olo voi olla aika turpea ja tukkoinen pitkän lennon aikana ja vielä sen jälkeenkin. Tämä kannattaa huomioida myös ruuassa: ei kannata syödä liian rasvaista ja turvottavaa ruokaa, se pahentaa oloa entisestään. Jo edellisenä päivänä voi miettiä mitä suuhunsa pistää ja taata vähän mukavamman lentomatkan, turvotus kun ei koskaan oloa leppoisammaksi tee.  Myös ruisleipä saattaa pahentaa koneturvotusta ja vatsan väänteitä, joten kannattaa miettiä, josko jonkin toisen vaihtoehdon valitsisi. Itse tykkään salaateista, niissä kun tulee mukana lisää nestettä eivätkä ne turvota lisää, samoin keitot ovat oiva vaihtoehto, jos ennen lentoa tai lennolla haluaa jotain syödä.

Tässäpä nämä, monelle varmasti aivan itsestäänselvyyksiä mutta kenties joku toinen sai uusia vinkkejä.Ja hei, mieluusti otan vastaan sun vinkkejä, jos olet joitain tuotteita hyväksi havainnut tai jotain rutiineja toimivaksi todennut!