Kaupallinen yhteistyö: F-Secure ja PING Helsinki

Ah, avoin wifi, tuo matkaajan pelastus ja onni – vai kuinka se oiken meneekään? Miksi klikkaan ensin Freedome VPN -sovellusta ennen kuin käytän avointa wifiä?

Olen matkoillani ja työmatkoillani erittäin innokas valokuvaaja. Haluan myös jakaa näkemiäni ja kokemiani asioita mahdollisimman paljon somessa ja blogissa – ja tietysti myös mahdollisimman reaaliajassa. Kun innostun jostain jutusta haluan, että muutkin pääsevät siitä innostumaan, vaikkapa sitten Instagramin, Snapchatin taikka Twitterin kautta. Sharing is caring, tässäkin asiassa! Niinpä päiväni layovereilla kuluvat kuten tänään: hotellille saavuttuani otin tunnin päikkärit ja herätin itseni kahvilla. Tällä aikaa armas kumppanini, iPhone, latasi itseään kunnon somettelua varten täyteen energiaa. Kahvia juodessani googlailin lähistöä, mitä tehdä ja minne mennä. Ja kiittelin mielessäni jälleen kerran tätä ihanaa internettiä ja sen suomia mahdollisuuksia – ja hotellien ilmaista ja toimivaa wifiä toki myös. Aasiassa kun ei oikein ole varaa roamingia käyttää… Löysin nopeasti parin kilometrin lenkin, pakkasin kameran ja rahapussin laukkuuni ja lähdin etsimään niitä kivoja pieniä juttuja, joita voisin jakaa teidänkin kanssa.

Monen tunnin ja lukemattomien valokuvien jälkeen askel alkaa jo pikkaisen painaa. Niinpä mikään ei voisi ilahduttaa mieltä enemmän kuin tämä kaunis näky: Starbucksin tuttu vihreä logo se siellä kiiluu! Tämä saa jalan nousemaan rivakammin kahdesta syystä: sieltä saan lattea ja sieltä saan ilmaisen wifin, jonka avulla pääsen tarkastamaan somet ja jakelemaan niitä juuri ottamiani kuvia. Koska pakkohan se on tehdä heti, kuka muka voi odottaa koko päivää moisen asian kanssa? ;)

Shanghai, China, Pudong

Shanghai, China

Starbucks Shanghai avoin wifi

Matkailevat varmasti kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että hotellin lisäksi Starbucks lienee helpoin ja paras ilmaisen wifin tarjoaja. Yleensä sen käyttö ei vaadi rekisteröintiä eikä salasanaa, senkus vain etsii puhelimen wifi-listasta kahvilan nimen ja yhdistää siihen. Tähän menee ehkä se kolme sekuntia, ja sen jälkeen onkin puhelin kytketty tuohon netin ihmeelliseen maailmaan. Whatsapp alkaa taas laulaa sulosointujaan ja punaiset pallerot applikaatioiden ylänurkassa kertovat, että olet vielä olemassa virtuaalimaailman menossa.

Aivan viime aikoihin asti olen ollut avoimen wifin kanssa erittäin huoleton. Aina, kun olemme laskeutuneet uudelle kentälle, on puhelin eksynyt käteen viimeistään passitarkastusjonossa. Monelta kentältä löytyy listalta jonkinlainen Airport_FREE_WiFi tai vastaava, ja sinne on ollut hyvä sujahtaa pikaisesti, sillä pitäähän se tietää, mitä maailmalla on noiden lentotuntien aikana tapahtunut. Samoin on ollut asianlaita kaupungilla: missä tahansa liikkeessä, kahvilassa, putiikissa tai marketissa tuollainen avoin wifi on ollut löydettävissä, olen takuuvarmasti siihen puhelimeni samantien kytkenyt. Sen kummempia ajattelematta tai varomatta. Sanat Free ja WiFi ovatkin takuuvarmat sisäänheittäjäni kahvilaan kuin kahvilaan maailmalla liikkuessani.

Koin kuitenkin katkeran herätyksen tässä asiassa muutama viikko sitten, kun sain mahdollisuuden jutella F-Securen asiantuntijan, Anssi Korpilaakson, kanssa PING Helsinki Studion yhteydessä. Anssi aloitti puheenvuoronsa räväkästi näyttämällä koneensa näytöltä pitkän listan paikallaolevien ihmisten aiemmin käyttämistä Wi-Fi verkoista – Siis niistä wlan verkoista missä olimme aikaisemmin puhelimillamme vierailleet. Näytöllä näimme esimerkeiksi omat koti- ja työpaikkamme wi-fi SSID:t joita puhelimemme avoimesti huutelevat. Aikaa tuohon tietojen keräämiseen oli mennyt pari minuuttia. Mikä huolestuttavinta, näiden tietojen avulla Anssi olisi saanut puhelimemme liittymään hänen itse luomaan wi-fi-verkkoon ja varastamaan sitä kautta, vaikka sähköpostin tai verkkopankin sisäänkirjautumistiedot. Eipä olisi kiva, jos joku yhtäkkiä tunkeutuisi omaan puhelimeen, siellä kun meillä nykyään on tallessa oikeastaan koko meidän elämä. Tiesitkös muuten, että meillä on isompi mahdollisuus joutua rikoksen uhriksi verkossa kuin todellisessa elämässä?

Koska meistä aika iso osa (tutkimuksen mukaan 70 %) käyttää julkisia wifi-yhteyksiä kuukausittain, on parasta suojata puhelimensa ja yhteytensä aina näitä yhteyksiä käyttäessä – ja tietysti ihan joka päivä muutoinkin. Helpompi on suojata kuin lopettaa somettaminen kokonaan, vai mitä? Latasin minäkin puhelimeeni pikimmiten suojatyökalun tietojeni ja puhelimeni suojaksi. F-Securen Freedome VPN on älyttömän helppokäyttöinen sovellus, jolla paitsi suojaat yhteyden myös piilotat tarvittaessa sijaintisi: ainakin täällä Kiinassa some-kanavat aukeavat huomattavasti varmemmin, kun laitan Freedomen kautta puhelimen sijainniksi Suomen (tai vaikka Kanadan, riippuu siitä, minkä maan ohjelmia haluan netistä illalla katsella ;). Yhdellä napautuksella puhelin (tai läppäri) on suojattu ja voin aika turvallisin mielin surffailla myös siellä kahvilan tai hotellin verkossa, kukaan ei pysty nyt puhelinta hakkeroimaan. Niin, ja nyt voin sitten huoletta ja tietoni salaten laittaa Instagramiin kuvia – vaikkapa siitä mun lattesta. Eikä tarvitse miettiä, onkohan joku näistä viereisissä pöydissä istuvista tyypeistä parhaillaan tutkailemassa puhelimeni salaisia tietoja…

Siispä, ennen kuin teet tämän:

avoin wifi ulkomailla

Tee tämä:

Freedome VPN päällä

Jos Freedome VPN ei vielä ole sulle tuttu palvelu, saat sen kuukaudeksi ilmaiseen kokeiluun tästä linkistä – kokeilu ei sido eikä velvoita mihinkään, eli kannattaa ehdottomasti käyttää etu hyväksi.

Onko sulla kokemuksia matkailijan tietoturva- tai -turvattomuusasioista? Mä olen aika huoleton ollut näiden kanssa, olis kiva kuulla miten siellä muilla on asiat hoidettu, onko yhtä retuperällä kuin mulla oli vai ootko ollut viisaampi…

PSSSSST!! Ai niin, yksi juttu jolla voit parantaa puhelimesi suojausta: vaihda ihmeessä puhelimesi SIM-kortin PIN-koodi. Heti. Nyt. Pikkujuttu josta voi olla suuri hyöty.

PSSSSSST 2!! Kun vaihtaa Freedomen avulla sijaintinsa, saattaa saada paremmat hintatarjoukset esim. paikallisista hotelleista, näin ainakin on itselleni usein käynyt ;)

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave