Pitkäaikainen haaveeni on ollut päästä katselemaan ihka eläviä alligaattoreita niiden luontaisessa elinympäristössä. Boikotoin kaikkia akvaarioita, terraarioita ja muita eläimiä vankina pitäviä paikkoja, joten mikään alligaattorifarmi ei todellakaan tullut kysymykseen. Onnekseni sain viime Miamin reissulla samanhenkistä seuraa kollegoista ja päädyimme vuokraamaan auton ja ajamaan Miamista Evergladesiin ja siellä Shark Valley Visitor Centeriin. Ja tämä oli niin nappivalinta kuin olla vain voi, ja tätä paikkaa haluan suositella muillekin, jos alligaattoreita – ja mahdollisesti myös krokotiilejä – haluaa bongailla.

Moni alligaattoriretkelle lähtevä menee päätä pahkaa johonkin turisteja houkuttelevaan paikkaan joita siellä Evergladesin tien varsilla riittää, ja sitten suhautellaan airboatilla pitkin koskeikkoa ja ohjaajat heittelevät alligaattoreille ruokaa saadakseen ne nousemaan vedestä ylös. Tässä on monta seikkaa, jotka ovat ongelmallisia. Ensinnäkin, baiting eli ruuan käyttäminen eläinten houkutteluun on mielestäni ehdottoman no-no. Tähän samaan kastiin kuuluvat myös Suomessa järjestettävät karhujen katselut, joissa karhut oikeastaan aina houkutellaan paikalle raatojen avulla. Samoin tähän syssyyn lasken eläinten ruokkimisen Instagram-kuvia varten, vaikkapa ne kuvat joissa linnut tulevat ottamaan siemeniä kädeltä. Ei vain ole oikein mielestäni.

Toinen seikka sitten, josta Evergladesta gradun tehnyt kollegani tiesi kertoa enemmän, on noiden airboatien haitallinen vaikutus alueen hauraaseen ekosysteemiin, eli sen eläimiin ja luontoon. Siispä ehdottomasti minäkin suosittelen jättämään nämä venereissut väliin ja etsimään ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon – vaikkapa juuri tämän josta nyt kerron. (Toki vielä kannattaa muistaa, että nuo turisteja varten tehdyt paikat myöskin nyhtävät hyvät rahat itselleen, eli siinä ei auta rahallisesti kuin noita firmoja.)

Shark Valley Visitor Center

Mikä sitten tekee Shark Valley Visitor Centeristä erilaisen? Ensinnäkin, täällä eläimiä ei missään nimessä ruokita – itse asiassa, jos joku sitä yrittää, tupsahtaa käteen 5000 dollarin sakkolappunen. Ei siis todellakaan kannata. Toisekseen, täällä puiston pääsylippurahat käytetään alueen suojeluun, ei firman pyörittämiseen. Visitor Centerissä työskentelee myös paljon vapaaehtoisia, jotka haluavat auttaa luonnonsuojelussa sekä valistaa ihmisiä tästä ainutlaatuisesta paikasta ja sen eläimistä. Alueelta löytyykin parkkipaikan luota infopiste, jossa voi opiskella lisää Evergladesista ja sen eläimistöstä. Siellä on myös wc:t sekä mahdollisuus ostaa juotavaa.

Voit valita itsellesi mieluisimman tavan kiertää aluetta. Jotkut haluavat hypätä kärryn kyytiin ja kuulla samalla kattavan selostuksen alueesta (noin parin tunnin reissu), toiset viilettävät vuokrattavilla polkupyörillä ja sitten ne loput, kuten me, tutustuvat alueeseen jalkapatikassa. Omasta mielestäni jaloin kulkeminen oli ehdottomasti paras tapa, sillä tuntui, että joka askeleella näki jotain uutta jota täytyi pysähtyä katselemaan ja valokuvaamaan. Evergladesin alueella elää useita eri haikaralajeja, kaikenlaisia minulle tuntemattomia muita lintuja, kilpikonnia, kaloja, perhosia, hämähäkkejä, käärmeitä ja tietysti niitä päätähtiä eli alligaattoreita. Ja niitä täällä riittää! Olin ajatellut, että jos edes yhden näen olen enemmän kuin onnellinen – miettikää mikä fiilis, kun niitä näin ainakin reilut parikymmentä! Ja pienen pienen alligaattorivauvankin :)

Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori
Hän oli niin kovin, kovin pieni!
Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori
Tämä selkeästikin osasi lukea kyltin, nyt vain odotteli niitä liukastumisia…

Tiesitkös muuten, että juuri tämä eteläinen Florida ja Everglades ovat maailman ainoita paikkoja, jossa sekä alligaattorit että krokotiilit yhdessä elelevät? Tällä kertaa me näimme (todennäköisesti) vain alligaattoreita, sillä tähän vuodenaikaan krokot kuulma majailevat enemmänkin siellä meren rannalla, esimerkiksi Key Biscaynessa oli juurikin krokotiileistä varoittelevia kylttejä. Mutta periaatteessa sinun on siis mahdollista bongata nämä molemmat lajit täällä, yhdellä reissullasi.

Mutta kuten sanoin, täällä riitti katseltavaa muutakin, kuin nuo päätähdet. Uskomattoman rikas valikoima erilaisia lintuja (satuimme ilmeisesti juurikin hyvään lintuaikaan paikalle, linnut kuulma tulevat tuonne kuivan kauden aikana pesimään) sekä kaloja ja muita pikkueläimiä. Ja juuri tämän vuoksi suosittelen jalkapatikassa liikkumista, pyörän selästä jäisi niin paljon näkemättä!

Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori
Everglades_alligaattori