Pitkäaikainen haaveeni on ollut päästä katselemaan ihka eläviä alligaattoreita niiden luontaisessa elinympäristössä. Boikotoin kaikkia akvaarioita, terraarioita ja muita eläimiä vankina pitäviä paikkoja, joten mikään alligaattorifarmi ei todellakaan tullut kysymykseen. Onnekseni sain viime Miamin reissulla samanhenkistä seuraa kollegoista ja päädyimme vuokraamaan auton ja ajamaan Miamista Evergladesiin ja siellä Shark Valley Visitor Centeriin. Ja tämä oli niin nappivalinta kuin olla vain voi, ja tätä paikkaa haluan suositella muillekin, jos alligaattoreita – ja mahdollisesti myös krokotiilejä – haluaa bongailla.
Moni alligaattoriretkelle lähtevä menee päätä pahkaa johonkin turisteja houkuttelevaan paikkaan joita siellä Evergladesin tien varsilla riittää, ja sitten suhautellaan airboatilla pitkin koskeikkoa ja ohjaajat heittelevät alligaattoreille ruokaa saadakseen ne nousemaan vedestä ylös. Tässä on monta seikkaa, jotka ovat ongelmallisia. Ensinnäkin, baiting eli ruuan käyttäminen eläinten houkutteluun on mielestäni ehdottoman no-no. Tähän samaan kastiin kuuluvat myös Suomessa järjestettävät karhujen katselut, joissa karhut oikeastaan aina houkutellaan paikalle raatojen avulla. Samoin tähän syssyyn lasken eläinten ruokkimisen Instagram-kuvia varten, vaikkapa ne kuvat joissa linnut tulevat ottamaan siemeniä kädeltä. Ei vain ole oikein mielestäni.
Toinen seikka sitten, josta Evergladesta gradun tehnyt kollegani tiesi kertoa enemmän, on noiden airboatien haitallinen vaikutus alueen hauraaseen ekosysteemiin, eli sen eläimiin ja luontoon. Siispä ehdottomasti minäkin suosittelen jättämään nämä venereissut väliin ja etsimään ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon – vaikkapa juuri tämän josta nyt kerron. (Toki vielä kannattaa muistaa, että nuo turisteja varten tehdyt paikat myöskin nyhtävät hyvät rahat itselleen, eli siinä ei auta rahallisesti kuin noita firmoja.)
Shark Valley Visitor Center
Mikä sitten tekee Shark Valley Visitor Centeristä erilaisen? Ensinnäkin, täällä eläimiä ei missään nimessä ruokita – itse asiassa, jos joku sitä yrittää, tupsahtaa käteen 5000 dollarin sakkolappunen. Ei siis todellakaan kannata. Toisekseen, täällä puiston pääsylippurahat käytetään alueen suojeluun, ei firman pyörittämiseen. Visitor Centerissä työskentelee myös paljon vapaaehtoisia, jotka haluavat auttaa luonnonsuojelussa sekä valistaa ihmisiä tästä ainutlaatuisesta paikasta ja sen eläimistä. Alueelta löytyykin parkkipaikan luota infopiste, jossa voi opiskella lisää Evergladesista ja sen eläimistöstä. Siellä on myös wc:t sekä mahdollisuus ostaa juotavaa.
Voit valita itsellesi mieluisimman tavan kiertää aluetta. Jotkut haluavat hypätä kärryn kyytiin ja kuulla samalla kattavan selostuksen alueesta (noin parin tunnin reissu), toiset viilettävät vuokrattavilla polkupyörillä ja sitten ne loput, kuten me, tutustuvat alueeseen jalkapatikassa. Omasta mielestäni jaloin kulkeminen oli ehdottomasti paras tapa, sillä tuntui, että joka askeleella näki jotain uutta jota täytyi pysähtyä katselemaan ja valokuvaamaan. Evergladesin alueella elää useita eri haikaralajeja, kaikenlaisia minulle tuntemattomia muita lintuja, kilpikonnia, kaloja, perhosia, hämähäkkejä, käärmeitä ja tietysti niitä päätähtiä eli alligaattoreita. Ja niitä täällä riittää! Olin ajatellut, että jos edes yhden näen olen enemmän kuin onnellinen – miettikää mikä fiilis, kun niitä näin ainakin reilut parikymmentä! Ja pienen pienen alligaattorivauvankin :)





Tiesitkös muuten, että juuri tämä eteläinen Florida ja Everglades ovat maailman ainoita paikkoja, jossa sekä alligaattorit että krokotiilit yhdessä elelevät? Tällä kertaa me näimme (todennäköisesti) vain alligaattoreita, sillä tähän vuodenaikaan krokot kuulma majailevat enemmänkin siellä meren rannalla, esimerkiksi Key Biscaynessa oli juurikin krokotiileistä varoittelevia kylttejä. Mutta periaatteessa sinun on siis mahdollista bongata nämä molemmat lajit täällä, yhdellä reissullasi.
Mutta kuten sanoin, täällä riitti katseltavaa muutakin, kuin nuo päätähdet. Uskomattoman rikas valikoima erilaisia lintuja (satuimme ilmeisesti juurikin hyvään lintuaikaan paikalle, linnut kuulma tulevat tuonne kuivan kauden aikana pesimään) sekä kaloja ja muita pikkueläimiä. Ja juuri tämän vuoksi suosittelen jalkapatikassa liikkumista, pyörän selästä jäisi niin paljon näkemättä!







Alligaattorit kuuluvat ehdottomasti Miamin reissuun. Ekalla Miamin reissullamme jätimme Evergladesin väliin ja se jäi harmittamaan. Toisella kerralla olimme viisaampia, otimme auton alle ja kävimme katsomassa noita hienoja eläimiä. Oli yllättävän vaikuttava näky kun alligaattori tuli näköpiiriin. Ruokamatkailijoina tietysti myös söimme alligaattorin lihaa. Se oli yllättävän mietoa. Vähän kuin vaaleaa kalaa tai kanaa.
Everglades on kyllä mahtava paikka! Mekin vierailimme Shark Valleyssa. Otimme juuri tuon opastetun ajelun, mitä pidin hyvänä valintana. Oppaalla riitti tarinoita alueen luonnosta ja jokaisen eläimen kohdalla pysähdyimme katsomaan tarkemmin.
Krokotiilit kai muutoinkin viihtyvät meren lähellä, koska ne ovat enemmän suolaisen veden ystäviä. Alligaattoreille puolestaan kelpaa makea vesi paremmin. Siksi kuulostaa erikoiselta, jos krokotiileja olisi Shark Valleyssa asti. Me kävimme myös Floridanlahden rannalla Flamingossa, niin ikään Evergladesin kansallispuistossa, jossa oli krokotiileja. Siellä kävimme kahdellakin eri veneajelulla. Noita suokoptereita eli airboateja emme käyttäneet, ne ovat kyllä oikeasti kamalia meluajia. Ei ihme, ettei niillä saa kansallispuiston alueella ajella.
Aika kuumottavaa kävellä noin lähellä alligaattoreita! Hui! Ilmeisesti tapaturmia ei kuitenkaan tuolla tapahdu?
Olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä siitä, että villieläimiä ei pitäisi ruokkia. Suomalaisia karhubongauskojuja olen karsastanut jo pitkään. Jo villieläinten ruokkiminen, kesyttäminen ja sitä kautta niiden luontaiseen toimintaan puuttuminen on kyseenalaista. Mutta kun sen lisäksi opetetaan eläimet (vaikkapa juuri nuo karhut) siihen, että ihmisen haju tarkoittaa ruokaa, ajetaan villieläimet ihan turhaan lähelle ihmisasutusta ja konflikteihin.
Loppukevennyksenä täytyy sanoa, että tuo alligaattorin poikanen on super suloinen!
Voi, olisinpa lukenut tämän jo vuosia sitten! Me kävimme Evergladesilla Floridan loman yhteydessä muutama vuosi sitten, ja tietysti päädyimme ärsyttävälle alligaattori-farmille. Veneajelu sinänsä vaikutti harmittomalta – paitsi nyt tietysti tiedän myös sen haittapuolista – mutta alligaattorishow ärsytti jo silloin suunnattomasti. Onneksi näistä asioista tietoisuus lisääntyy koko ajan, että samoja virheitä ei ainakaan tule toistettua uudelleen.
Ihania nuo kilpparit kun niillä on sammalepeitto selässä :) Aika surullista, että noita erilaisia farmeja ja rahastajia riittää paikkaan kuin paikkaan. Ymmärsin tekstistäsi niin, että ne olivat varsinaisen kansallispuiston rajojen ulkopuolella. Kansallispuisto on aina varma valinta siinä mielessä, että siellä mennään eläinten ja luonnon etu edellä, eikä niiden ole tarkoitus tuottaa tulosta. Pääsylipuilla ja muilla ei saada edes vieraiden käynneistä aiheutuneita kuluja katettua (visitor centerit, oppaat, vessat ym.). Olitte ilmeisesti liikkeellä juuri kun oli government shutdown? Näkyikö se puistossa jotenkin? Uutisista näin, että Everglades pysyi avoinna vapaaehtoisvoimin.
Hyvä tietää, että tällainen eettinen vaihtoehto on olemassa, alligaattoreiden näkeminen Evergladesilla kiinnostaa kovasti! Itse kävin vuosi sitten alligaattorisafarilla Australiassa ja siellä liikuimme veneellä pitkin jokea, jonka varrella näimme muutamia yksilöitä. Se tuntui kuitenkin retkeltä, jolla ajateltiin eläimiä enemmän kuin ihmisiä, ei syötetty niitä tai muutakaan, vaan sanottiin myös, että voi olla ettei niitä näy kertaakaan.