Ei lomaa, ei rahaa, ei mahdollisuutta lähteä reissuun ihanan keväiseen Pariisiin? Eipä hätää, onneksi lähestulkoon meistä jokaisella on varmasti pääsy tietokoneen kautta netin ihmeisiin, josta myös lukuisia elokuvia tarjoavia palveluita löytyy. Kaada itsellesi lasillinen ranskalaista punaviiniä (tai shampanjaa, mikäli tämä enemmän mieleesi), pistä päähän baskeri ja siirry näiden elokuvien myötä Pariisin vietteleviin tunnelmiin, turvallisesti kotisohvallasi! Tässä keräämäni nippu ihania elokuvia Pariisista, S’il vous plaît!

La Vie en Rose – Pariisin varpunen vie sinut matkalle halki Edith Piafin elämän. Ja kuka olisikaan parempi pariisilaisuuden symboli kuin Piaf, joten tällä elokuvalla on hyvä aloittaa matka.

Amélie. Onko tämä 2000-luvun alun hitti vielä jollain näkemättä? Elokuva kertoo tarinan erikoisesta tytöstä, hänen elostaan haavemaailmassa ja lopulta hyväntekijänä tässä oikeassa, joskus kovin hämmentävässä, maailmassamme. Elokuva vaatii ehkä tietynlaisen mielenlaadun jotta siitä pitää, en itse sille aikoinaan lämmennyt mutta olen suunnitellut tämän ottamista uudelleen katseluun. Pienenä kohdevinkkinä, Amelie työskenteli elokuvassa Café des 2 Moulins -kahvilassa Montmartressa, ja tämä kahvila onkin edelleen monelle Pariisin kävijälle ehdoton tutustumiskohde.

Ratatouille. Oletko piirrettyjen ystävä? Rakastatko ruokaa? Hyppää siinä tapauksessa rotta Ratatouillen matkaan kokemaan kulinaristista Pariisia, sen takakujia ja kiireisiä keittiöitä.

Before Sunset – Rakkautta ennen auringonlaskua vie sinut reaaliaikaiselle 85 minuutin pyrähdykselle kauniiseen Pariisiin. Nauti hetkestä, inspiroidu dialogista ja unohda musiikki tai tehosteet – niitä et nimittäin tästä elokuvasta tule löytämään.

elokuvat-pariisista-eiffel

Le Divorce – Avioero ranskalaisittain tarjoaa roppakaupalla kulttuuritörmäyksiä, kärjistyksiä (ranskalainen aviomies tottakai kärähtää suhteesta toiseen) ja kohellusta, joten jos olet tällaisten vauhdikkaampien komedioiden ystävä, saat tässäkin leffassa vilkaisuja upeaan Pariisiin, joka tapahtumien näyttämönä toimii.

Marie Antoinette vie sinut historiallisiin Versaillesin ja Chantillyn palatseihin Pariisin kupeessa, elokuvan ollessa kokonaan niissä kuvattu. Historiaa pienillä lisämausteilla tarjoilee tämä näyttävä Sofia Coppolan tuotos.

Moulin Rouge – tarvinneeko tämä edes sen kummempaa esittelyä? Pahanmaineinen kurtisaanien Montmartre häikäisevine tanssiesityksineen ja mielikuvituksellisine kohtauksineen tekee tästä leffasta yhden kaikkien aikojen suosikeistani. Se on vaan niin hyvä!

elokuvia-pariisista

Ja mikäli ihan vain sitä ranskalaista fiilistä haluaa, ei tarvitse elokuvaan tai edes Pariisiin tyytyä – Netflix on pullollaan muitakin ranskalaisia tai ranskaan liittyviä ohjelmia. Yksi ehdoton suosikkini on brittisarja Escape to the Continent, jossa joka jaksossa yhdelle brittipariskunnalle etsitään heille sopivaa asuntoa haluamastaan maasta Euroopassa. Ranskaan sijoittuu kolme jaksoa, ja jokaisen jälkeen olen ollut valmis pakkaamaan vähän omaisuuteni ja etsimään Ranskan syrjäseudulta ikioman châteaun, jossa iltojani istuskelisin viinilasi kädessäni, auringon laskiessa kukkuloiden taa.

Niin, ja sitten on tietysti ihana The Good Year, joka saa jokaisella katselukerralla avaamaan netin ja googlailemaan rappeutuneita viinitiloja Provencessa… Tässä on hieman sama fiilis, kuin Italiaan sijoittuvassa Toscanan auringon alla -leffassa, tai ainakin lopputulema sama: pariisilaisasunnon sijaan haluan sittenkin ränsistyneen, ihanan, vanhan huvilan!