Cha Cha Matcha – I love you so matcha!

Viime New Yorkin reissullani löysin yhden suloisimmista ja kuvattavimmista kahviloista, johon olen tänä vuonna törmännyt. Lähdin kevyessä aamusumussa ja tihkusateessa kävelemään Lower Manhattanilta kohden China Townia, sen kiinalaistunnelmaa, kiinankielisiä kylttejä ja katukoristeita ihaillen – aivan kuin hetkeksi olisin poistunut New Yorkista ja astahtanut Pekingin kujille, kiinalaisten kiiruhtaessa ympärilläni päivän askareisiinsa ja touhuihinsa. Ilmassa tuoksui kiinalaisen keittiön herkut, vanha pappa istui liikkeensä oviaukossa katsellen ohikulkevia ihmisiä ja nauttien aamu teetään. Sujahdin ohi tavarantoimituksessa olevien pakettiautojen, parkissa seisovien polkupyörien ja äitinsä ympärillä pyörivien pikkulasten, askeleiden kiriessä samaa tahtia yltyvän sateen kanssa.

Vähitellen kiinalaiset kyltit vaihtuivat pizza- ja pastaravintoloiden mainoksiin, ilmassa tuoksui valkosipuli ja tomaattikastike ja raollaan olevien ovien takaa kuului patojen ja pannujen kolinaa, kun Little Italy valmistautui uuteen päivään. Täällä ravintoloita ja kahviloita on joka kulmalla, valikoima on runsas ja ruokalistat nostattavat veden kielelle. Kahviloista on mistä valita, on moderneja loft-paikkoja, sympaattisia pieniä cafeterioita ja uusia, asiakkaita jonoksi saakka kerääviä tulokkaita. Ja sitten on jo ulkoa muista erottuva, vaaleanpunaista tropiikin tunnelmaa palmuineen ja pinkkeine väreineen hehkuva Cha Cha Matcha, keidas minulle tuon sateen ja harmauden keskellä. Ja kun näin menun, jossa matcha, coconut, latte ja pink olivat yleisimmin toistuvat sanat, olin jo valmiiksi ihastunut. Astahdin siis sisään tuohon latelta tuoksuvaa, palmujen ja vaaleanpunaisen täyttämään kahvilaan.

ChaChaMacha_NewYork

ChaChaMacha_NewYork

ChaChaMacha_NewYork

Mikä ihmeen matcha?

Nimensä mukaisesti Cha Cha Matcha keskittyy matcha-juomiin, sekä kylmiin että kuumiin. Kaikille ei varmastikaan matcha ole aivan tuttu tuote, monelle Japanin kävijälle kylläkin. Matcha on siis teetä, tarkemmin sanottuna erityisen tencha-teen jauhettu muoto. Tencha puolestaan syntyy, kun teepensaat peitetään ja lehdet kasvavat varjossa. Matchaa suositaan sen sisältämien antioksidanttien vuoksi, ja monet japanissa vannovatkin sen hyväätekevään ja nuorena pitävään koostumukseen. Kun matcha-teetä valmistetaan juomaksi, käytetään perinteisesti pientä bambuvispilää, Cha Cha Matchassa tämän sijaan tosin oli käytössä jonkinlainen automaattivispilä, kenties työntekijöiden ranteita jännetuppitulehdukselta suojelemassa :)

Vilunväristysten kulkiessa yhä takkini alla, päädyin valikoimaan listalta mukavan lämmittävältä, mausteiselta ja suloiselta vaikuttavan Matcha Chai Latten. Juomani vispattiin siinä tiskillä kun sen olin tilannut ja maksanut (huomionarvoinen seikka: täällä käy vain kortti, ei käteinen) ja valmis juoma päätyi vielä koristeltavaksi, ennen kuin sen sain käsiini. Ja siihen tuli matcainen palmun kuva! Voiko kauniimpaa juomaa ollakaan, kuin kevyesti pinkkiin vivahtava latte kauniin vihreällä palmulla – ehkä jonkin mielestä ällöä, minulle juuri sitä, mitä tuossa hetkessä tarvitsin.

Koska kahvila on pieni ja istumapaikkoja rajoitetusti, päädyin ottamaan latteni mukaan ja lämmittämään käsiäni (ja vatsaani) kun jatkoin New Yorkin katujen tutkiskelua. Vaikka ulkona oli harmaata, sumuista ja vähän ikävää, oli sisälläni chaille tuoksuvat ja maistuvat palmubileet – love you so matcha!

ChaChaMacha_NewYork
SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave