Joskus ei jaksa hälinää ja vilinää. Joskus ei jaksa hienoja kahviloita, eksoottisia ruokapaikkoja, upeita nähtävyyksiä. Joskus ei jaksa takseja, metroja, busseja ja junia. Joskus ei jaksa muuta, kuin etsiä luontoa ja hengittää.

Joskus sitten taas on pakotettu etsimään vaihtoehtoisia muotoja ajanviettoon, kun kiinalaiset viettävät uutta vuottaan ja koko kaupunki on aavikoitunut, kauppojen ja ravintoloiden ovet teljetty ja kadut tyhjillään. Saavuimme Shanghaihin sunnuntaiaamuna, kun uusi vuosi oli juuri perjantaina juhlien kera saatu aluilleen ja nyt ihmiset poistuneet parin viikon lomalle. Ja sen huomasi, en ole kaupunkia koskaan tällaisena nähnyt! Sääkään ei meitä juuri suosinut, ollen sateinen ja sumuinen, kylmäkin, joten oli vaikea keksiä kuinka itseään viihdyttäisi. Ja sitten muistin tämän ihanan puiston, johon viime vuonna tieni löysin.

Niinpä suuntaamaan hotellilta kävellen kohti tuota samaista Century Parkia, hieman uusia reittejä kokeillen. Tykkään kävellä uusilla seuduilla, mutta jotten aivan eksyksiin joutuisi, avaan hotellissa Google Mapsin puhelimeen taustalle, jolloin se näyttää sijaintini koko ajan, pysyy hieman kartalla missä on, jos alkaa epäilyttämään. Vinkkinä siis tämä, eli Google Maps toimii myös ilman nettiyhteyttä.

Tuoksuttelin kerrankin raikkaan tuntuista Shanghain iltapäivää, samalla kun hissukseen verryttelin yön seisoskelusta ja kävelystä väsyneitä jalkojani. Pikkuhiljaa askel alkoikin reipastua ja matka taittui huomaamatta, kun sai ihailla ympärillä levittyvää keväistä maisemaa. Osa puista jo vihersi, mikä loi uskoa siihen, että kyllä se kevätkin sieltä taas tulee. Nämä kuvat on otettu vuosi sitten, kolme viikkoa myöhäisempänä ajankohtana kuin nyt, joten kevät on Shanghaissa todellakin aivan kulman takana.

Palataan siis vuoden takaisiin muistoihin ja käyskentelyyni Century Parkissa, jossa suosittelen ehdottomasti piipahtamaan mikäli Pudongin alueella aikaasi kaupungissa vietät.

Century Park Shanghai, China

Century Park Shanghai, China

Korttelin verran oikealle, suoraan ja toiste vielä oikealle, liikennevaloista yli, hetken kuluttua vasemmalle ja puiston aitaa kymmenen minuuttia seuraillen, ja tulin viimein jollekin portille. Aakeaa laakeaa, ei englanniksi tietysti mitään kylttejä ja portin luona vartija uhkui kiinalaista asiakaspalveluhenkisyyttä. Portit olivat kuten metroasemilla, eli jonkinlaista polettia tai pilettiä masiinalle näyttämällä pitäisi läpi päästä. Ongelmana oli vain se, ettei minulla ollut minkäänlaista polettia tai pilettiä. Yritin ensin pienellä englanninkielisellä lauseella asiasta kysyä, vastauksena oli nopea mulkaisu. Vähensin yksitellen sanoja lauseesta, jättäen ensin kaiken korulauseen pois, kuten please, could ja would, lopulta jäljelle jäi lyhyt ja ytimekäs “tickets?” ja tähän sain vastauksen. Uusi mulkaisu ja käden napakka viuhtaisu jonnekin selkäni taa. Ja toden totta, siellä olikin rakennuksen seinässä ikkuna, jonka lasin takana näkyi toisen, tätä ensimmäistä hieman ystävällisemmän oloisen asiakaspalvelijan kasvot. Helpottuneena menin luukulle ja annettuani 10 yuania eli noin reilun euron, sain käteeni piletin. Ja tämän piletin vartija sitten otti itselleen ja manuaalisesti tuon portin minulle aukaisi – ja olin vihdoin sisällä puistossa.

Century Park Shanghai, China

Century Park Shanghai, China

Century Park Shanghai, China

Century Park Shanghai, China

Century Park Shanghai, China

Century Park Shanghai, China

Ja voi vitsit, täällähän on aivan kevät, puut kukassa tuoksuen, ihmiset polkuveneillään järvellä, lapset pallojensa kanssa ja aikuiset teemukeineen. Puistossa on vuokrattavana paitsi veneitä myös erilaisia polkupyöriä, niin kahdelle kuin useammallekin ihmiselle. Ja kaikilla näytti olevan niin hauskaa! Ainoa murheeni on, etten paikallista kieltä, siis kiinaa, ymmärrä, jää niin vajaaksi aina nämä kokemukset kun ei yhtään tiedä, mitä ympärillä jutellaan. Ei voi edes salakuunnella keskusteluita ;)

Century Park Shanghai, China

Century Park Shanghai, China

Tässä syntyy sokeritaidetta, ja vielä syötävää sellaista. Massa on ilmeisesti aika lailla sitä samaa sulanutta sokeria, jolla piparitalon seinät laastataan jouluna yhteen, ainakin siltä tuo näytti ja vaikutti. Sen verran suuria olivat, etten ostaa viitsinyt, olisi ollut sääli hukkaan heittää upea työ.

Century Park Shanghai, China

Century Park Shanghai, China

Voi Shanghai, näytit aivan uuden puolen itsestäsi – ja voin sanoa olevani ihastunut <3 Tästä lähtien olet minulle vaaleanpunainen, kukkien ja pastellisävyjen maalaama kaupunki, et se moderni pilvenpiirtäjäsilhuetin omaava, kiireinen metropoli. Tänne – ja varsinkin Century Park -alueelle –  on ilo taas palata!

Century Park Shanghai, China
SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave