Brysseli. Byrokratian, hallinnon ja jäykkyyden synonyymi, ei missään mielessä houkutteleva, romanttinen viikonloppukohde. Vai onko? Siitä lähdimme ottamaan selvää, kun vietimme kaupungissa vuosipäivämme, 24 tuntia romantiikan etsintää. Löytyikö sitä? Mitä Brysselissä kannattaa tehdä jos aikaa on vain vuorokausi? Masentaako kaupunki ja lannistaako kaikella turhantärkeydellään? Lähdettiin ottamaan selvää.

Lauantai-iltapäivä

Ajelimme Hollannista Brysseliin lokakuisena lauantaina, vuosipäiväämme viettämään. Taivas oli sininen, aurinko paistoi, tiellä ei ollut ruuhkaa ja matka sujui joutuisasti, ja parissa tunnissa siirryimme Nijmegenistä Brysseliin. Belgian puolelle kun rajan ylitimme, tien laatu tosin heikkeni samalla sekunnilla, tasainen kyyti vaihtui hieman täristävään. Ilmeisesti belgialaisten tärkein prioriteetti ei ole teiden kunto, tai miellyttävä matkanteko. Mutta perille pääsimme ja vietyämme tavarat hotellille jatkoimme samantien kaupunkia tutkimaan – ja syötävää etsimään. Ja mitäpä muuta kuin yhtä belgialaista suosikkia.

Belgialaiset ranskalaiset. Onpa tämä suomeksi hieman hassu nimitys, mutta kyseessä on ranskalaisten perunoiden suurempi muoto, kahteen kertaan friteeratut belgialaiset. Kiemurtelevat jonot paljastavat parhaat myyntipaikat ja innostus valtaa vatsan. Liitymme jonon jatkoksi ja katselemme, miten edellä olevat saavat isot tötteröt käteensä ja poistuvat ihmisvilinään onnellisesti hymyillen. Kojun sisällä työntekijät paistoivat perunoita tiukkaan tahtiin, yläritilällä odotti kertaalleen friteeratut, sieltä aina tilauksen saapuessa niitä otettiin kakkoskierrokselle öljyn kuumaan syleilyyn. Odottelun jälkeen mekin saimme oman tötterömme, majoneesilla ja ketsupilla höystetyt kiehuvan kuumat belgialaiset perunat. Miltä ne sitten maistuvat? Noh, ranskalaisilta kai. Ja saanko sanoa jotain, ihan vain luottamuksellisesti meidän kesken? Mielestäni nämä kyseiset perunat ovat huomattavasti parempia naapurimaassa Hollannissa. Just my opinion.

Brysseli-24tunnissa

Brysseli-24tunnissa

Seuraavaksi ohjelmassa oli käsi kädessä kuljeskelua pitkin keskustaa. Kauniiden katujen ja kujien ihastelua, pienissä putiikeissa pistäytymisiä. Täällä on muuten todella paljon erilaisia taideputiikkeja sekä antiikkimyymälöitä. Aivan ihania sellaisia! Pistäydy siis rohkeasti sisään ihastelemaan kaikkea pientä mitä et missään nimessä tarvitse mutta jotka ovat vain ah niin ihania ja totaalisen turhia. Parasta ajanvietettä kävelyn lomassa! Ja kyllä, pienet kuja ja suloiset rakennukset ovat romanttisia, jopa Brysselissä.

Brysseli-24tunnissa

Brysseli-24tunnissa

Brysseli-24tunnissa

Brysseli-24tunnissa

Pissivä poika. Pakollinen käyntikohde, melkoisen pettymys kooltaan. Kokemus on samanlainen kuin ensivierailu kuulun Mona Lisa -neitosen luona: itse kohde typerryttävän pieni, väkijoukko sen edessä typerryttävän suuri. Mutta pitäähän se käydä katsomassa, aikaa sen katselmukseen ei juuri tarvitse varata.

Brysseli-24tunnissa Brysseli-24tunnissa

Lounas Grand-Placella, keskusaukiolla. Täällä on useita terasseja joilla istua, katsella ihmisvilinää, nauttia viiniä tai belgialaista olutta ja vain olla ja ihmetellä. Tällä “torilla” (ei sitä oikein tohdi edes toriksi kutsua) riittää katseltavaa. Se kullan kimallus auringon paisteessa on suorastaan häkellyttävä, keskellä rakennuksia seistessä on ympäröity sellaisella yltäkylläisyydellä, johon ei tällainen normaali tyttö ole tottunut. Tätä toria on kuulma itse Victor Hugo kehunut maailman kauneimmaksi.

Terassilla istuskellessa voi nauttia vaikka simpukoita, mikäli niistä sattuu pitämään. Tai sitten tyytyä viiniin, kuten itse tein, ja annoin toisen syödä nuo kaikki kuulma erittäin herkulliset yksilöt. Nämä simpukat näyttävät mielestäni kyllä kaikkea muuta kuin herkullisilta, mutta suotakoon tuolle ranskalaiselle nautintonsa :D Onko simpukoilla muuten kieli? Mielestäni monesta pilkotti sellainen ulos ja yritinkin etsiä videota, jossa kieltä näytettäisiin, muistelen joskus sellaiseen törmänneeni. Vai ovatko ne ehkä eri simpukoita? Joka tapauksessa, tämä ruokalaji ei minua saa syttymään, ei vaikken kasvissyöjä olisikaan.

Brysseli-24tunnissaBrysseli-24tunnissa

Brysseli-24tunnissa

Lauantai-ilta

Kun aurinko alkaa painua mailleen ja vilu iskeä (tämä toki tuo sitä romantiikkaa, kun voi oikein syyn kanssa siirtyä lähemmäs ja vetää yhteisen viltin harteille) voi lähteä metsästämään kauneinta paikkaa auringonlaskun ihailuun – ja toista belgialaista herkkua, vohvelia. Näitä vohvelivaunuja on siellä sun täällä, keskustassa ne ovat tyylikkäitä ja turisteille suunnattuja, hieman kauempana ne ovat vain vaatimattomia peräkärryjä, joista saa vohvelinsa voipaperiin kääräistynä.

Auringon laskettua ja vohveleiden huvettua tyytyväisiin vatsoihin siirryimme hotellille. Huoneemme hintaan sisältyi cocktail hotellin baarissa, jossa sitten istuimmekin iltaa napostellen, jutellen ja vain yhteisestä ajasta nauttien. Huoneessa odotti vielä shampanja, joten ilta jatkui myöhään yöhön. Ja tiedättekö mitä? Mun mielestä joka reissulla parhaita ovat nämä iltahetket, kun istumme päivän jälkeen lasilliselle ja vain olemme ja juttelemma kaikesta maan ja taivaan välillä. Tämä on se asia, josta ehdottomasti pidän verrattuna yksinmatkailuun: on joku, jonka kanssa käydä läpi päivän tapahtumia, muistella menneitä ja suunnitella tulevaa.

Brysseli-24tunnissa

Brysseli-24tunnissa

Sunnuntaiaamu

Kun olimme nauttineet aamiaisen hotellilla, oli aika lähteä kirpeään syyssäähän. Kannattaa varautua siihen, että Brysselissä oikeastaan kaikki kaupat ovat kiinni sunnuntaisin, eli mikäli ostoksia haluat tehdä, muista tehdä ne lauantaina. Mutta vaikka kauppoihin ei pääse, on sunnuntai varsin kiva päivä Brysselissä viettää. Kaupunki nimittäin tarjoaa runsaasti puistoja, joissa on kiva kävellä ja istuskella, välillä kaakaolle (tai espressolle) pysähtyen.

Brysseli oli yllättävän vihreä ja yllättävän kaunis, eikä siitä huokunutkaan se byrokraattisuus (ainakaan kovin paljoa). Kauniit rakennukset, helppo liikkuminen kaupungilla ja sellainen yleinen rauhallinen fiilis tekivät tästä vuorokaudesta kyllä ehdottomasti romanttisen – tosin epäilen, että oikeassa seurassa romantiikan voi löytää oikeastaan missä vain. Vai onko kohdallesi osunut paikka, jossa se kerta kaikkiaan ei onnistunut, hyvästä seurasta ja yrityksestä huolimatta?

Brysseli-24tunnissa Brysseli-24tunnissa Brysseli-24tunnissa Brysseli-24tunnissa Brysseli-24tunnissa  Brysseli-24tunnissa

Vielä viimeiset kuumat kaakaot ja tuplaespressot ja me olimme valmiit hyppäämään autoon ja ajamaan takaisin Hollantiin. Brysselistä jäi hyvä maku enkä pidä lainkaan mahdottomana ajatuksena palata tänne myöhemmin uudestaan, jopa 24 tuntia pidemmäksi aikaa.

Brysseli-24tunnissaBrysseli-24tunnissa