Vihdoin ja viimein koitti kauan odotettu ja suunniteltu viikonloppu, viikonloppu jolloin historian ensimmäinen Ballet Olavinlinna sai nähdä päivänvalon. Ja millaisen päivänvalon se näkikään, kenties kesän kauneimpana iltana, kun aurinko valaisi upeaa Olavinlinnaa, vesi välkkyi taivaan kanssa samassa sinessä, sorsat uiskentelivat sillan katveessa ja parhaimpiinsa pukeutuneet balettivieraat kulkivat katkeamattomana virtana kohden linnaa ja lintujen viserrys siivitti kohden illan teemaa: Joutsenlampea.

Ballet_Olavinlinna_RayannElzein Ballet_Olavinlinna_RayannElzeinBallet_Olavinlinna_RayannElzein Ballet_Olavinlinna_RayannElzeinBallet_Olavinlinna_RayannElzein Ballet_Olavinlinna_RayannElzein

Olavinlinna baletin näyttämönä oli kyllä lavaste vailla vertaa. Esityksestä ei todellakaan jäänyt kaipaamaan puuttuvia taustakankaita tai muita lavasteita, taustan rouhea kiviseinä ajoi asiansa paremmin kuin hyvin, antaen kaiken estradin ja kunnian upeille tanssijoille tehden lavasta vielä normaaliakin dramaattisemman oloisen. Ainoa miinus toki lavan kapeus, leveämmällä lavalla joutsenten tanssikuviot, prinssin hypyt ja narrin upeat loikat saisivat vielä paremmin näkyvyyttä, nyt tanssijoiden oli hieman menoa hillittävä varovaisuuden vuoksi. Mutta tuon unohti kyllä hyvin nopeasti, kun St. Petersburg Ballet Theatren upea prima ballerina Irina Kolesnikova saapui lavalle. Irina on tanssinut SPBT:n riveissä solistina vuodesta 1997 ja prima ballerinaksi hänet nimettiin vuonna 2001.

Irina Kolesnikova on majesteettinen, venäläisessä balettitraditiossa tinkimättömästi koulutettu tanssija, jolla on ilmeikäs ja vankka tekniikka.” Germaine Cheng – The Staits Times, Singabore

Irina Kolesnikova on upea. Hänessä on tanssijan mangneettista voimaa niin paljon, että mikä tahansa baletti maailmassa toivottaisi hänet tervetulleeksi..” Shinshokan Dance –lehti, Tokio, Japan

Irina Kolesnikova valloitti yleisön upealla mustalla ja vakosella joutsenella. Hänen tanssinsa nousi tasolle, joka sai yleisön haltioitumaan..” Khi Ding Khau – United Daily News – Taipei, Taiwan

Kuinka voikaan ihmisen käsivarret liikehtiä niin, olla niin valtavan sielukkaat? Ja toisaalta, kuinka räjähtävällä energialla Irina tanssi Odilen osuudet, yleisön taputtaessa tahtia upean, virheettömästi suoritetun 32 fouettétan aikana. Odette puolestaan oli juuri niin eteerinen, sielukas ja herkkä kuin vain kuvitella saattaa, saaden koko valtavan salin hiljentymään ja herkistymään tuon tanssin äärellä.

Oma ehdoton suosikkini on kyllä aina ollut pienten joutsenten tanssi, jostain syystä jaksan sitä katsoa aina vain uudelleen ja uudelleen – ja kyllä, minulla on toki tämän samaisen balettiseurueen Joutsenlampi myös DVD:llä :)

Ballet_Olavinlinna_RayannElzein Ballet_Olavinlinna_RayannElzeinBallet_Olavinlinna_RayannElzein

Koko baletista menee kunnia ja kiitos Mirja Borgströmille. On kyllä aivan uskomatonta, mihin sitä yksi ihminen pystyykään, kun on tarpeeksi tahtoa, intoa ja karjalaista luonteen lujuutta – sitä pystyy vaikkapa järjestämään baletin paitsi Imatralla niin näköjään myös Olavinlinnassa. Ja ilmeisen hyvin järjestikin, sillä läpi viikonlopun kuului kutsu tulla baletin kera takaisin jälleen ensi vuonna – toivotaan siis parasta ja pidetään peukkuja, että ensi vuonna pääsemme taas nauttimaan baletista noissa huikeissa puitteissa!

Oman upean lisänsä näihin balettitapahtumiin tuo Jukka Rintalan näyttelyt, iltapuvut ja taulut sopivat mitä mainioimmin baletti-iltojen tunnelmaan ja fiilikseen. Mikäli Jukan luomuksiin haluaa käydä tutustumassa, on hänen näyttelynsä avoinna 27.8 saakka sekä Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä että Taito Shopissa Savonlinnassa.

Ballet_Olavinlinna_RayannElzein Ballet_Olavinlinna_RayannElzein

P.S. Ensi kesään saakka ei toki tarvitse baletin ystävien odottaa, sillä tuttuun tapaan vuoden tulee aloittamaan Imatra Ballet vuoden ensimmäisenä ja toisena päivänä. Ja tänä vuonna ohjelmistossa on itselleni täysin uusi tuttavuus, Giselle, joten mielenkiinnolla jo vuodenvaihdetta odotan.