Automme kiemurtelee pitkin ylöspäin vievää hiekkatietä, kapoisaa niin, että välillä puiden oksat kylkiä hipaisevat. Aurinko paistaa kirkkaasti, on tulossa jälleen lämmin päivä. Yhtäkkiä auto pysähtyy ja kun kohotan katseeni ylös, näen kukkulan laella linnoituksen muurit ja kirkon katon. Tuolla ylhäällä sijaitsee suloinen Ansouis, provencelainen pikkukylä, varsinainen Provencen helmi ja ranskalaisen maaseudun mestariluomus.

Parkkeeraamme auton ennen kylän porttia, sillä tämän kylän teillä eivät autot huristele, täällä kuljetaan jalkapatikassa. Eikä se auton hurina tähän idylliin sopisikaan, sunnuntaiaamun ainoat äänet täällä ovat lintujen liverrys ja koirien satunnainen haukunta. Jossain kolahtaa ikkunaluukku auki, kun asukkaat heräilevät päivään ja asettuvat aamiaiselle kuka keittiöönsä, kuka auringon kultaamalle terassilleen värikkäiden kukkien katveeseen.

Ansouis on yksi Les Plus Beaux Villages de France -järjestöön kuuluvista kylistä, ja mielestäni todella oikeutetusti, on tämä suloisuudessaan niin vailla vertaa. Moni tämän järjestön kylistä täällä eteläisessä Ranskassa on Ansouiksen tapaan vuoren rinteeseen sijoittunut, ja niitä kutsutaankin runollisesti nimellä  village perché, eli korkealle ripustettu kylä.

Ansouis-provence-ranska

Ansouis-provence-ranska

Ansouis-provence-ranska

Täällä on kisujen hyvä viettää leppoisia kissanpäiviä, lekotella auringon lämmittämillä portailla, katsella laiskasti tuulen mukana pyörähtelevää perhosta, juuri ja juuri väistää jos ovea haluaa avata. Venytellä ja kierähtää uuteen asentoon unia jatkamaan.

Ansouis-provence-ranska

Ansouis-provence-ranska

Ansouis-provence-ranska

Ansouis-provence-ranska

Ansouis-provence-ranska

Kylästä löytyi myös uskomattoman kaunis (ja kylmä!!) kirkko, sen rapistuneita seiniä ja muurauksia olisi katsellut vaikka kuinka pitkään.

Ansouis-provence-ranska

Sieltä löytyi myös pienin koskaan näkemäni kuja, ja sillä oli aivan oma nimensäkin, ei siis ollut vain vahingossa rakennusten väliin jäänyt rakonen. Hyvä keino varmistaa, ettei leveyttä omaan kroppaan pääse liiaksi kertymään, jos tuosta aina päivittäin kulkee ;)

Ansouis-provence-ranska

Ansouis, täällä voisin viettää aikaa helposti kauemminkin. Oma pieni talo, pienellä puutarhalla, kissa portailla lekottelemassa. Auringonlaskun ihastelua viinilasillisen äärellä, pelkkä hiljaisuus ja rauhallisuus ympärillä. Ei ravintoloiden melua, ei parveilevia ihmismassoja, ei ruuhkia tai stressiä. Luulen, että pitäisin siitä, ainakin hetkittäin, ainakin kesäisin. Pitäisitkö sinä?

Ansouis-provence-ranska

Ansouis-provence-ranska